Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Regelui Mihai, invitat în Parlament pe 25 octombrie

* cu acest prilej, Regele va susţine şi un discurs * propunerea PNL a întrunit 203 voturi "pentru", trei "împotrivă" şi 46 abţineri

Anterior, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a anunţat că democrat-liberalii se vor abţine de la vot. "Nu suntem împotriva unei solemnităţi pentru Regele Mihai. Susţinem în continuare că e corect să avem o astfel de solemnitate, dar nu în interiorul plenului, ci în oricare altă locaţie. Ne abţinem", a spus Toader.
Deputaţii şi senatorii au decis, la propunerea grupurilor PNL, introducerea pe ordinea de zi a plenului a propunerii PNL de a se eorganiza o şedinţă solemnă a Parlamentului pe 25 octombrie, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de către regele Mihai, şedinţă la care să fie şi acesta invitat.
Propunerea a fost făcută în plen de către liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu. "Ar fi un prilej de evocare istorică şi de omagiere a unei singure personalităţi în viaţă încă dintre şefii de stat din perioada celui de-al doilea război mondial. Ar fi un bun prilej să ne aducem aminte să ne întorcem privirea spre momente importante ale istorie româneşti, să ne arătăm că ne preţuim istoria şi pe oamenii care au făurit-o", a spus Tăriceanu motivându-şi solicitarea.

"O zi interesantă în Parlamentul României", a spus Mircea Geoană

Şi social-democraţii au sprijinit propunerea prin vocea preşedintelui PSD, Victor Ponta. "Reprezint un partid fundamental republican, dar propunerea o considerăm o propunere de bun simţ, de normalitate, într-o ţară care are foarte puţin repere şi foarte puţine momente de normalitate. Este un gest pe care societatea românească l-ar aprecia, ca la împlinirea a 90 de ani regele Mihai să ni se adreseze fără a avea dezbateri politice, fără să discutăm forme de guvernământ, ci arătând un semn de repect pentru o personalitate a istoriei româneşti", a spus Ponta.
Deputatul Teodor Paleologu a luat cuvântul în nume personal, nu al PDL, dar le-a cerut colegilor săi de partid să fie de acord, fiind vorba de "o chestiune de obraz", mai ales după declaraţiile din iunie ale preşedintelui Băsescu referitoare la regele Mihai. "Motivul invocat (în Birourile Permanente reunite - n.red.) că nu este şef de stat în funcţie nu ţine. Este o chestiune de obraz, este o chestiune de întâlnire cu istoria. Faptul că preşedintele Traian Băsescu a spus ce a spus în iunie este o chestiune de obraz să votăm pentru invitarea regelui pe 25 octombrie", a spus Paleologu în apluzele parlamentarilor din opoziţie.
"O zi interesantă în Parlamentul României", a constatat preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană.
Categorie articol: 

Comentarii