Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rege britanic înmormântat cu onoruri regale la 500 de ani după moartea sa

Richard al III-lea, ultimul rege englez ucis într-o bătălie, ale cărui rămăşiţe pământeşti au fost descoperite sub o parcare în 2012, a fost înhumat la Leicester, într-o ceremonie funerară regală, despre care suverana Elizabeth a II-a a spus că are "o importantă semnificaţie internaţională".
Descris de dramaturgul William Shakespeare drept un rege sadic, cocoşat şi extrem de viclean, Richard al III-lea a fost înmormântat în Catedrala din Leicester, un oraş din centrul Angliei, la 530 de ani după ce a fost ucis în Bătălia de la Bosworth, pe 22 august 1485. După acea luptă, trupul său neînsufleţit a fost aruncat pe spatele unui cal, dus în apropiere de Leicester şi îngropat într-un mormânt modest.
În cadrul ceremoniei funerare de săptămâna trecută, Richard al III-lea a fost înmormântat cu toate onorurile regale care i-au fost refuzate în epocă de învingătorul din Bătălia de la Bosworth, Henry Tudor, devenit ulterior regele Henric al VII-lea.
Deşi a domnit doar 777 de zile, Richard al III-lea a rămas până în zilele noastre un personaj care a fascinat nu doar istorici, ci şi oamenii obişnuiţi din lumea întreagă, iar mulţi dintre aceştia din urmă au venit în Marea Britanie pentru a asista la ceremonia funerară de joi. "Era considerat un adevărat erou de unii şi un ticălos de alţii", a declarat David Monteith, vicarul din Leicester, înainte de debutul ceremoniei funerare.
Moartea lui Richard al III-lea, ultimul rege din dinastia Plantageneţilor, a marcat încheierea Războiului celor Două Roze, ce a fost purtat între două case rivale - casa York şi casa Lancaster. Richard al III-lea, care se autoproclamase rege al Angliei, Franţei şi lord al Irlandei, avea în momentul morţii vârsta de 32 de ani.
Învingătorul lui din Bătălia de la Bosworth, Henry Tudor, devenit apoi regele Henric al VII-lea, a plătit doar 10 lire pentru înmormântarea rivalului său ucis.
Reputaţia proastă a lui Richard al III-lea are cel puţin parţial legătură cu faptul că dramaturgul William Shakespeare l-a descris într-o celebră piesă de teatru ca pe un tiran diform, care era vinovat de una dintre cele mai notorii asasinate din istoria Angliei - uciderea nepoţilor săi. În aceeaşi piesă de teatru Shakespeare a imaginat o scenă în care Richard al III-lea rosteşte o frază care a devenit ulterior celebră: "Un cal! Un cal! Regatul meu pentru un cal!".

 
Categorie articol: 

Comentarii