Mergi la conţinutul principal

Regala, invadată de antichități

* zeci de anticari și buchiniști din Brăila și din toată țara și-au întins tarabele cu amintiri pe vechea Cale Regală * parcă mai multe decât în anii trecuți, sute de statuete, bancnote vechi, picturi, pendule, lămpi și fiare de călcat așteaptă cuminți pe caldarâm * „Este pasiunea mea de o viață”, ne-a declarat Anton Albăstrelu, anticar din Galați, care adună lucruri vechi și le restaurează de mai bine de trei decenii

 

 

 

Agomerație mare la Târgul Național al Anticarilor și Buchiniștilor - devenit tradiție la Zilele Municipiului Brăila - pe cea mai veche și mai frumoasă arteră a orașului,  Calea Regală. Nici soarele arzător de august și nici restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus nu i-au descurajat pe negustorii de antichități, care au invadat, la propriu, Regala, între Centrul Vechi și B-dul Alexandru Ioan Cuza, păstrând, așa cum se cuvine, distanța de zece metri între tarabe. Nici nu se putea altfel, pentru că, încă din prima zi, polițiștii locali au vegheat la respectarea distanței sociale. Până la urmă, purtarea măștii și păstrarea distanței sociale s-a dovedit benefică pentru toată lumea: încă din prima zi a târgului, zeci de curioși s-au așezat în fața tarabelor cu vechituri, dornici să întrebe sau măcar să admire. Fie că a fost vorba de cărți vechi sau veselă de alpaca sau bronz, statuete, bancnote vechi, picturi, pendule, lămpi, radiouri sau fiare de călcat vechi de o sută de ani.

„Este pasiunea mea de o viață. Am început încă de când eram copil și colecționam mărci filatelice. Am continuat, după Revoluție, cu fiare de călcat vechi, că atunci se găseau mai ușor, și am continuat cu sfeșnice, statuete, lămpi, pendule, sfeșnice și obiecte de bronz, alamă și alpaca”, ne-a mărturisit Anton Albăstrelu, în vârstă de 58 de ani, din Galați.

Anticarul, care adună lucruri vechi și le restaurează după puteri, de mai bine de 30 de ani, a încercat să le transmită pasiunea pentru trecut și celor doi fii ai săi, însă aceștia au preferat mai degrabă să studieze și să-și urmeze propriul drum. Unul este inginer IT, celălalt medic. Așa se face că dl. Anton a venit singur la Târgul Anticarilor de la Brăila. Doar el și zecile de obiecte vechi, fiecare cu istoria lui. Și anticarul le știe pe toate...

„Oamenii au început să caute lucrurile autentice. Vin la Brăila de 12 ani și am observat, an de an, acest lucru. De aceea, expun numai obiecte autentice. Acest ceas de șemineu, de exemplu, din bronz dore, este din secolul XIX, iar această râșniță de alamă este dată în anul 1928. Are aproape 100 de ani. Mai am expuse sfeșnice evreiești, ceainice, statuete, lămpi de gaz, pendule. Am, de asemenea, lucruri inedite: cântare pentru plicuri, cântar medicinal, scule pentru bijutieri, un samovar rusesc și chiar un aparat englezesc pentru ascuțit lame de ras”, ne-a spus anticarul gălățean, arătându-ne minunățiile.

La doi pași, către vechiul CEC, ajuns acum ruine, și-a expus mobilierul vechi, restaurat, și tablourile pictate în ulei Costel Anuțoiu, un veteran al anticarilor brăileni. Și Anuțoiu adună lucruri vechi de ani buni și o face cu multă pasiune.

Una peste alta, nu se putea alege un loc mai bun pentru Târgul Anticarilor. Fântâna din Centrul Vechi funcționează și e o plăcere s-o adimiri, iar arhitectura veche de pe Regala se îmbină și se completează în chip minunat cu obiectele expuse pe tarabe. E ca și cum le-ar fi scos cineva din casele boierești de odinioară și le-ar fi oferit brăilenilor de azi, ca să-și aducă aminte de trecutul glorios al Brăilei.    

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro