Mergi la conţinutul principal

Refinantarea, o solutie pentru suplimentarea creditului

Avalansa ofertelor de creditare iscata in ultima perioada de bancile comerciale a resuscitat interesul pentru credit, dupa un relativ recul al fenomenului datorat conditiilor drastice impuse de Banca Centrala. Numai ca, in "laboratoarele de marketing" ale bancilor s-a lucrat intens pentru recucerirea clientilor. S-a mai umblat pe la cifre, s-a scazut in unele locuri, s-a adaugat in altele, astfel ca, in final, au fost scoase pe piata, prin intermediul campaniilor publicitare, o multime de credite nou noute. Cu cifre mici si cam "mincinoase".
Ei bine, desi ascund o multime de comisioane care nu transpar la prima vedere, noile credite constituie o solutie viabila pentru cei care, dupa ce au accesat un credit in urma cu ceva timp, au impresia ca banca ii pacaleste. Ca, desi in contract era stipulat faptul ca dobinda va fi modificata in functie de indicatorii monetari, pina acum nu s-a intimplat nimic. Solutia se numeste "refinantarea creditului vechi".
Pentru a-si proteja profiturile, in aproape toate cazurile bancile isi "pacalesc" clientii cu dobinzile variabile, pe care banca declara ca le modifica in functie de tendintele de pe piata. Asta in principiu, pentru ca practic aproape nici una nu a scazut dobinzile la creditele cu dobinda variabila pe care le-a acordat. Pentru a tine pasul cu trendul pietei si cu concurenta, acestea prefera sa pastreze produsele vechi, cu dobinzi mari, si sa lanseze altele noi, cu aceleasi caracteristici, insa cu dobinzi mai mici.
Astfel, clientul ramine in brate cu un credit cu o dobinda imensa, pe care insa banca se ofera bucuroasa sa-l refinanteze prin noul credit, mai ieftin. Avantaj client, dar si banca, pentru ca aceasta, in loc sa modifice dobinda variabila, alege sa ofere un nou credit, pentru clientul care va plati din nou comisionul de acordare si alte taxe pe care le solicita institutia creditoare.
Bancile s-au lansat, incepind din toamna anului trecut, intr-o campanie de reducere fara precedent a dobinzilor. Asa s-a ajuns sa existe pe piata credite cu o dobinda de 6,75%, un nivel la care nici nu puteam sa visam in urma cu un an. BCR, BRD, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank se numara printre bancile mai cunoscute care sint gata sa te scape de creditul vechi.
Din infruntarea bancilor, clientul nu poate decit sa cistige. Refinantindu-si creditul contractat in urma cu citiva ani, de exemplu, acesta poate obtine nu doar dobinzi mai bune, ci si o perioada mai mare de rambursare sau mai putine garantii la acordarea imprumutului. Aceasta operatiune se poate realiza la o alta banca sau chiar la banca ce ti-a oferit creditul.
Un alt caz in care putem recurge la o refinantare este cel in care avem deja un imprumut facut la o banca si dorim sa apelam la un alt credit, pentru a contracta o suma mai mare de bani.
Iata citeva situatii reale care pot interveni dupa ce ai optat pentru credit de la o banca si care te pot face sa alegi un produs de la o alta banca: dupa ce ai luat un credit auzi de o noua oferta a altei banci, care ti se potriveste mai bine; optezi pentru un credit in lei, insa dupa o perioada angajatorul la care lucrezi iti ofera un salariu negociat in euro (pentru siguranta ta este de preferat sa poti rambursa imprumutul in moneda salariului tau); ai credite la mai multe banci si doresti sa le transferi pe toate la o singura banca pentru a le putea gestiona mai usor; esti nemultumit de serviciile bancii actuale; banca al carei client esti nu a mai scazut dobinda de mult timp, chiar daca pe piata bancara celelalte institutii au facut acest pas.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro