Mergi la conţinutul principal

Referendum pentru familie: 280 de secţii de votare în judeţul Brăila

• dintre acestea, 140 sunt stabilite pentru municipiu, urmând a fi amenajate în unităţi şcolare • în mediul rural, vor exista şi secţii în căminele culturale • vineri au fost stabiliţi, prin tragere la sorţi, preşedinţii celor 280 de secţii de votare • buletinele de vot vor fi imprimate la Monitorul Oficial

 

Pregătirile pentru referendumul pe tema familiei au intrat în linie dreaptă. În zilele de 6 şi 7 octombrie vor exista 280 de secţii de votare, din care 140 în municipiu şi 140 în judeţ, aşa cum ne-a precizat prefectul George Paladi. Ca locaţie, acestea vor fi amenajate în şcoli şi/sau în căminele culturale, această ultimă variantă fiind valabilă pentru mediul rural. Secţiile vor fi deschise între orele 7.00-21.00, atât sâmbătă - 6 octombrie, cât şi duminică - 7 octombrie, timp în care brăilenii vor putea merge să-şi exprime, în cabina de votare, acordul sau dezacordul faţă de modificarea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei. În prezent, Constituţia prevede că familia se bazează pe căsătoria între soţi, iar schimbarea care se doreşte a fi făcută în urma referendumului este ca termenul de “soţi” să fie explicat ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Elevii nu vor fi deloc afectaţi de acest referendum, deoarece pe data de 5 octombrie este marcată Ziua Educaţiei, iar copiii sunt liberi. Apoi, în zilele de 3, 4 şi 8 octombrie, în cazul elevilor care învaţă în sălile de curs în care vor fi amenajate secţiile de votare, aceştia vor merge la cursuri în alte clase.

Preşedinţii secţiilor de votare au fost stabiliţi, vineri, prin tragere la sorţi.

Potrivit site-ului Prefecturii, judecătorul Cătălin Panţuru a fost desemnat ca preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie, prin tragere la sorţi, iar componenţa este următoarea: Alexandru Nicolae Ion Pîrlog - reprezentant al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Carmen Gabriela Manea - reprezentant al Partidului Naţional Liberal (PNL), Meluţa Drăguţ - reprezentant al Partidului Social Democrat (PSD), Gabriel Rîmniceanu - reprezentant al Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Ovidiu Nistor - reprezentant al Partidului Uniunea Salvaţi România (USR) şi Alexandru Iancu - reprezentant al Partidului Mişcarea Populară (PMP) Brăila.

Întrebarea la care trebuie să răspundă alegătorii este “Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, iar variantele de răspuns sunt, evident, “Da” şi “Nu”.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, a declarat că întrebarea se referă la redefinirea familiei în Constituţie, potrivit Mediafax, acesta adăugând că nu se poate pronunţa dacă întrebarea este lămuritoare pentru toţi alegătorii. Potrivit aceleiaşi persoane, referendumul costă 163,7 milioane lei.

“Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 şi 21.00, pentru a asigura o consultare cât mai largă a cetăţenilor cu drept de vot”, a spus Nelu Barbu, citat de Mediafax. Acesta a mai menţionat că imprimarea buletinelor de vot se va face de către Regia Autonomă Monitorul Oficial, confecţionarea ştampilelor cu menţiunea “votat” va fi realizată de Monetăria Statului, iar confecţionarea timbrelor autocolante de Imprimeria Naţională.

Pentru ca referendumul să fie valabil, la vot trebuie să participe cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Pentru a fi validat, opţiunile valabil exprimate trebuie să reprezinte cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Brăilenii care vor să participe la vot, dar nu se află în localitatea de domiciliu în zilele de 6 şi 7 octombrie, pot merge să-şi exprime opţiunea vizavi de tema referendumului la alte secţii de votare din altă localitate sau chiar judeţ, pe liste suplimentare. În schimb, cei care se află în localitatea de domiciliu nu pot vota în altă secţie decât în aceea în care sunt luaţi în evidenţă. Spre exemplu, un locuitor din cartierul Vidin nu poate vota în cartierul Obor, dacă el se află în evidenţele uneia dintre secţiile din cartierul Vidin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro