Mergi la conţinutul principal

Referendum de dragul judeţului sau al funcţiei?

Şi, totuşi, organizarea unui referendum acum, pe această temă, este cu totul inutilă. În primul rând, pentru că ideea reorganizării a fost amânată pe termen încă nedefinit, pe fondul nemulţumirii UDMR faţă de variantele propuse de guvern şi preşedinte. Iar dacă UDMR nu este mulţumit, nici reorganizarea nu se va face, din simplul motiv că o asumare în faţa Parlamentului a unei variante care să nu convină formaţiunii maghiare va duce automat la pierderea majorităţii coaliţiei de guvernare şi la căderea actualului Executiv. Ori, nici PDL şi nici Traian Băsescu nu vor să piardă puterea acum, cu un an şi jumătate înainte de alegerile parlamentare.

În al doilea rând, un referendum peste doar trei săptămâni este un lucru făcut prea în pripă. Nu există timp suficient de promovare, de informare şi de mobilizare a brăilenilor, plus că foarte mulţi vor fi în concedii sau plecaţi, pur şi simplu, în week-end la mare, la munte, la ţară. Şi, la o prezenţă redusă la referendum, efectul va fi zero.
În al treilea rând, este un referendum al cărui rezultat, dacă va fi validat, se ştie dinainte: este logic că majoritatea brăilenilor care se vor şi prezenta la urne nu va fi de acord cu desfiinţarea judeţului, cum cei mai mulţi dintre locuitorii oricărui alt judeţ vor răspunde nu la o astfel de întrebare, lucru de care sunt conştienţi inclusiv guvernanţii. Dar asta şi nici vreun referendum nu-i va împiedica, dacă vor şi dacă vor ajunge la un consens cu toţi partenerii de coaliţie, să reorganizeze România după cum îi taie capul. Când a ţinut guvernul cont de ceea ce îşi doresc cu adevărat populaţia, mediul de afaceri şi partenerii sociali? Cine i-a împiedicat să lanseze legi care contravin chiar Constituţiei? Nici măcar Curtea Constituţională, darămite nişte referendumuri de prin judeţe.
Consultarea populaţiei în această problemă este o chestiune de bun simţ, dar întâi de toate trebuie să fie un lucru gândit, bine pus la punct şi justificat - de exemplu, un referendum comun în toată regiunea ar fi fost mai de efect, din punctul meu de vedere. Şi, din moment ce ideea reorganizării a fost oricum abandonată, cheltuirea a patru miliarde de lei vechi pare mai degrabă un moft, în condiţiile economice de astăzi ale Brăilei. Un moft din care să-şi tragă conducerea CJ foloasele şi prin care să-şi justifice funcţia. Poate că nu sunt foarte mulţi bani, după cum s-au exprimat unii şefi din administraţie, dar cu aceşti bani s-ar putea face multe alte lucruri. Chiar s-au terminat problemele judeţului?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro