Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reducerea TVA treptat la 19% nu ajută populaţia, trebuie o relaxare fiscală de "tip şoc"

"Ei vor să reducă TVA cu câte un punct procentual în fiecare an. Acest lucru nu va aduce niciun fel de beneficii populaţiei. Reducerea fiscalităţii atât de mică va fi luată ca un beneficiu de mediul de afaceri, fără să se materializeze într-un beneficiu pentru populaţie. Credeţi că vreun comerciant în această ţară va sta dacă reduc la TVA de la 24 la 23% să refacă preţurile la raft datorită reducerii cu un procent? Niciodată. Este o măsură care din punctul meu de vedere va crea un gol în veniturile bugetului consolidat, cu atât mai mult cu cât ştim că veniturile din TVA sunt cele mai sigure venituri în bugetul consolidat şi cele mai importante", a afirmat Videanu.

În ceea ce priveşte cota regresivă prezentată de USL, cu pragul maxim de 16%, democrat-liberalul a susţinut că este o măsură "nefundamentată" pe calcule economice reale. "Care este principiul de aplicare, se aplică codul fiscal de până în 2004 sau se aplică pe fiecare tranşă acel principiu de deductibilitate fiscală? În oricare din variante vreau să vă spun că golul de venituri e undeva între 4,3 miliarde şi 2,5 miliarde de lei", a mai susţinut Videanu.

Sub titlul "Un sistem fiscal stimulativ, echitabil şi predictibil", USL propune păstrarea plafonului de 16% şi introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale. Astfel, pentru venit salarial până la 800 de lei pe lună se aplică o cotă de 8%, pentru un venit între 800-1.600 de lei pe lună se aplică o cotă de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.

În plus, USL propune scăderea TVA cu câte un procent pe an, astfel că revenirea la 19% s-ar va face la finalul unui eventual mandat de guvernare al Uniunii.
Categorie articol: 

Comentarii