Mergi la conţinutul principal
80.000 de dosare trebuie digitalizate la Brăila

Recalcularea pensiilor, întârzieri și poticneli

* potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, în timpul vizitei sale recente în Brăila, 9.000 de dosare de pensii din județul Brăila au fost deja supuse evaluării * asta dintr-un total de 80.000 * la nivel național, sunt 264.544 de dosare evaluate în perspectiva recalculării din totalul de aproape cinci milioane * aceasta a vorbit despre importanța digitalizării dosarelor de pensii și a prezentat câteva dintre planurile ministerului în legătură cu acest lucru

 

Guvernul PNL încearcă să revoluționeze modul în care se prezintă dosarele pensionarilor din România. Acesta a fost, în linii mari, mesajul transmis de ministrul Muncii, Raluca Turcan, în timpul vizitei sale recente în județul Brăila. Ministrul a precizat că a vizitat Casa Județeană de Pensii alături de Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii din România, pentru a verifica modul în care decurge a treia etapă a procesului de evaluare a dosarelor de pensii din sistemul public. Potrivit Ralucăi Turcan, până în prezent, din totalul de aproape cinci milioane de dosare de pensii la nivel național, 264.544 au fost evaluate în perspectiva recalculării. Iar la nivelul Județului Brăila sunt 9.000 de dosare deja evaluate. Ministrul a vorbit despre importanța digitalizării acestor documente, pentru a ajuta pe viitor la calcularea corectă a pensiilor.

”Ce înseamnă această evaluare? Digitalizarea dosarelor de pensii. Și veți putea vedea imagini, cum arată dosarele de pensii în România. Și pregătirea tuturor dosarelor de pensii în perspectiva recalculării prin introducerea unor factori de contributivitate suplimentară, astfel încât să reducem inechitățile și să ajungem în România, ca la pregătire egală, vechime egală, pensia să fie egală și într-adevăr sistemul să fie deopotrivă echitabil și sustenabil”, a declarat Turcan.

Sursa citată a adăugat că a constatat cu plăcută surprindere că la Brăila, cheltuielile pentru asistență juridică în cazul proceselor pierdute în instanță de Casa Județeană de Pensii sunt mai mici decât în alte județe.

Știți că doar la nivelul anului trecut, statul român a plătit 10 milioane lei doar pentru asistență juridică, pentru procesele pierdute în fața pensionarilor care își câștigau drepturile în instanță. Or, acești bani vor fi economisiți și se vor duce exact acolo unde e nevoie să fie majorate pensiile. Pentru că oamenii aveau la dosar acte care le demonstrau că până în anul 2001 au avut activități contributive, și pentru că s-a schimbat legea acele activități nu mai erau luate în calcul. Se duceau în instanță și evident că aveau câștig de cauză în comparație cu unii care s-au pensionat la o săptămână diferență. Așa arată sistemul de pensii în România: cu pensii diferite la aceeași vechime și aceeași pregătire, de la o săptămână la alta de pensionare. Or, lucrurile acestea nu mai pot să continue”, a mai completat ministrul.

 

Turcan susține că digitalizarea dosarelor nu este un moft

Raluca Turcan a mai adăugat la Brăila că în ciuda faptului că ”tot felul de politicianiști sau persoane lipsite de responsabilitate” susțin că procesul de reevaluare a dosarelor de pensii ar fi un fel de praf în ochi, în realitate, acest lucru ar fi extrem de necesar.

”Eu îi chem pe toți cei care îndrăznesc să spună lucrurile acestea, să intre într-o Casă Județeană de pensii, să ia un dosar de pensii, să se uite cum arată documentele, să ia soft-ul să vadă cât durează să procesezi datele pe care acum le ai într-un dosar de pensie și să îți pui problema, ce ar însemna să se schimbe legea, așa cum dorim să facem, astfel încât să folosești și datele din dosar și o parte dintre datele care se găsesc în soft. Ar însemna luni și ani de zile în care oamenii ar aștepta cu dreptatea lor în brațe să își primească pensia. De aceea, inclusiv legea care trebuia să intre în vigoare la 1 septembrie 2019 prevedea doi ani pentru evaluarea, digitalizarea tuturor dosarelor de pensie. Lucrul acesta trebuia să se întâmple începând cu septembrie 2019. Evident că nu a fost început. După aceea a venit pandemia. Și noi, practic, încercăm să recuperăm doi ani de pierdere, astfel încât, în paralel cu procedura legislativă de identificare a soluției care să aducă contributivitatea ca principiu de bază în calcularea pensiilor, să ajungem într-un an și jumătate ca toate cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii din sistemul public din România să fie recalculate pe bază de echitate, contributivitate și sustenabilitate”, a mai declarat Turcan.

Ministrul a afirmat că prin această digitalizare dorește și să scoată sistemul de pensie din modul arbitrar în care unii l-au folosit pentru a majora pensiile chiar înainte de alegeri. Potrivit Ralucăi Turcan, această abordare se bazează pe o formulă predictibilă care îi va arăta pensionarului, chiar și viitorului pensionar, în format digital, cam la ce nivel va fi pensia sa, în prezent, dar și peste cinci sau zece ani.

Precizăm că, zilele trecute, ministrul a anunțat pe rețelele de socializare că a decis să emită un nou ordin de ministru referitor la procesul de evaluare a dosarelor de pensii, care va introduce obligativitatea ca toate datele ce atestă factori suplimentari de contributivitate să fie introduse de către casele județene de pensii, pentru a avea o bază de date complet digitală.

 

Până una alta nu se modifică nimic

Surse autorizate ne-au precizat că, în acest moment, angajații Casei Județene de Pensii Brăila nu fac altceva decât să consemneze, în format digital, datele existente în cele peste 80.000 de dosare de pensii înregistrate la nivelul județului și municipiului. Practic, nu se modifică nimic, e vorba doar de un transfer de date. Asta pentru că nu există o formulă de calcul a pensiilor, un act normativ care să stabilească acest lucru. "Nu știm viziunea Ministerului Muncii în acest sens și nu putem comenta deciziile luate la nivelul instituției superioare ierarhic. Așteptăm un act normativ care să aducă clarificări", au precizat sursele citate.  

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro