Mergi la conţinutul principal

Reacţii palide la o nouă nedreptate făcută Brăilei

Reprezentanţii Brăilei sunt prinşi din nou pe picior greşit şi află în ultimul moment de un act normativ care afectează interesele comunităţii, dând semne de neputinţă în a schimba deciziile luate la centru, peste capul şi fără ştiinţa lor. După ce, în urmă cu câţiva ani, au înghiţit pe nemestecate găluşca transferului celor 1.000 de ha de pe raza judeţului Brăila în proprietatea Galaţiului, mai nou, PSD-iştii înghit o altă găluşcă, la fel de fierbinte, cea a transferului administrării Insulei Mari a Brăilei, de la ADS la ANIF. Asta, în timp ce parlamentarii PSD de Brăila întocmesc proiecte de lege pentru preluarea IMB la Consiliul Judeţean, iar liderii locali PSD se laudă cu influenţa pe care o au la centru.
Deputatul PSD de Brăila Mihai Tudose, iniţiatorul unui proiect de lege privind transferul IMB în administrarea Consiliului Judeţean, nu părea ieri deloc îngrijorat de iminenta aprobare într-o şedinţă de Guvern a proiectului de act normativ legat de Insula Mare. Mai mult, el nu părea să sesizeze că ar fi necesară o urgentare a demersurilor reprezentanţilor locali, pe ultima sută de metri, pentru blocarea acestei ordonanţe: "Eu îmi menţin punctul de vedere anterior, referitor la faptul că cea mai bună soluţie este trecerea IMB în administrarea Consiliului Judeţean şi aştept ca proiectul de lege pe care l-am iniţiat în acest sens, să-şi urmeze cursul firesc în Parlament. Consider că redevenţa din IMB trebuie să ajungă la CJ Brăila şi, în rest, mai puţin mă interesează cine este proprietarul terenului. Cât priveşte ordonanţa cu pricina, poate va fi adoptată în şedinţa de Guvern, poate nu. Încă nu se ştie cu certitudine că va trece. Pe de altă parte, chiar dacă va fi aprobată în următoarele zile, cum spuneţi, nu e nicio problemă, pentru că ea va intra în dezbaterea Parlamentului, spre aprobare şi acolo se pot întâmpla multe". Atenţionat că, uneori, ordonanţele ajung să fie discutate în Parlament după ani de zile de la momentul aprobării în Guvern, timp în care îşi produc efectul, Tudose a declarat: "Nu e adevărat, dacă este vorba despre probleme legate de patrimoniu, acestea ajung imediat în dezbatere în Parlament! Nu e vorba de ani, ci de luni de zile. Eu nu am nimic împotriva desfiinţării Agenţiei Domeniilor Statului, ci împotriva transferului drepturilor de administrare a Insulei de la ADS, la ANIF. Voi întreprinde toate demersurile pentru a schimba acest proiect şi nu e vorba despre necesitatea blocării lui, ci a nuanţării, în sensul în care l-am precizat anterior". Întrebat dacă nu cumva acest proiect este o palmă dată pe obrazul PSD-ului local, ai cărui lideri se mândreau cu rezultatele bune obţinute la ultimele runde de alegeri şi cu influenţa pe care încep să o aibă la centru, ca urmare a aprecierii la justa valoare a acestor rezultate, Tudose a răspuns: "Nu cred că se poate vorbi despre aşa ceva. E vorba despre vicii de comunicare sau nu ştiu, poate că sunt la mijloc alte interese".

În ceea ce-l priveşte pe deputatul PSD Cristian Rizea, care are în colegiul său şi zona Insulei Mari, acesta se lasă greu prins pentru a-şi exprima un punct de vedere. Dacă luni, Rizea nu a putut fi contactat telefonic, marţi, acesta a declarat că nu poate vorbi, dat fiind că intră într-o şedinţă de comisie, în Parlament, amânând momentul comentariilor pe "mai târziu".

"Unii fac profituri, iar bugetul Brăilei nu primeşte nimic"

Senatorul PNL de Brăila Constantin Cibu, care reprezintă şi el comunitatea din Insula Mare, dar din băncile opoziţiei, deci nu are nicio putere, a comentat situaţia: "Este o decizie discutabilă, care poate ascunde alte lucruri. Eu am susţinut în mai multe rânduri trecerea IMB în administrarea autorităţilor locale, pentru că normal este ca redevenţele să intre în bugetul Brăilei. De altfel, este discutabil şi contractul dintre arendaşul Insulei, «TCE 3 Brazi», şi ADS , pentru că nu este normal ca sprijinul pe care-l acordă statul pentru agricultură să fie mai mare decât redevenţa. Unii fac profituri, iar bugetul Brăilei nu primeşte nimic".

Chiar şi Ionel Dan, directorul Sucursalei Argeş - Ialomiţa - Siret a ANIF, consideră că soluţia cea mai bună pentru judeţ ar fi fost ca administrarea IMB să fie transferată Consiliului Judeţean. El este conştient că dacă redevenţa va fi încasată de ANIF, la centru, cea mai mare parte parte a banilor poate să fie folosită în alte părţi din ţară: "Deocamdată este o propunere, încă nu s-a definitivat ca Insula Mare a Brăilei, împreună cu Balta Borcei de Sus şi Balta Borcei de Jos să treacă în administrarea ANIF. Din punct de vedere al salariatului ANIF, care sunt, zic că e o treabă bună pentru instituţie, cu o singură precizare: ca fondurile respective, care se iau din redevenţa pe aceste terenuri, să fie folosite tot în acele zone, pentru reablitarea sistemelor de îmbunătăţiri funciare, lucru pe care nu-l văd realizându-se. Fondurile provenite din redevenţele respective se duc undeva la ANIF Bucureşti şi de acolo vor fi folosite în funcţie de nevoi... ar fi bine dacă s-ar folosi în funcţie de nevoi, fiindcă cele mai mari cerinţe de reabilitare tot în zona noastră sunt, dar vor fi folosite în toată ţara şi cârpim pe ici, pe colo, nişte lucrări. Din punct de vedere al localnicului, al brăileanului, pot să vă spun că pe vremea când eram director general la «Braigal» am avansat un proiect de trecere a administrării Insulei Mari la Consiliul Judeţean, deci sunt convins de utilitatea unui astfel de transfer. O asemenea variantă ar fi extraordinară pentru judeţ, pentru că toată redevenţa ar fi folosită de CJ şi am avea mai mari şanse să fie folosită chiar în domeniul îmbunătăţirilor funciare în Insula Mare şi chiar dacă n-ar fi aşa, ar folosi-o la nevoile judeţului şi tot ar fi bine".

Amintim că, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă care urma să fie aprobat în şedinţa de Guvern de duminică, Ministerul Agriculturii - condus de Ilie Sârbu, lider PSD - desfiinţează Agenţia Domeniilor Statului şi transferă toate drepturile legate de terenul din IMB către ANIF. Altfel spus, ministerul oferă ANIF-ului central contravaloarea redevenţei anuale plătite de arendaşul IMB, de aproape 4 milioane de euro, banii urmând să fie împărţiţi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare la nivelul întregii ţări. Proiectul va fi luat în discuţie în această săptămână, la viitoarea şedinţă de Guvern, dat fiind că duminică nu a mai fost timp pentru discutarea şi aprobarea lui.

De precizat că ieri, peste 100 de salariaţi ai ADS au declanşat o grevă spontană la sediul instituţiei, protestând din cauza faptului că nu au fost consultaţi la realizarea proiectului de descentralizare a MAPDR, în urma căreia Agenţia urmează să fie desfiinţată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro