Mergi la conţinutul principal

Reacţie dură! Consiliul Judeţean al Elevilor despre înjunghierea unui adolescent în faţa Colegiului “Murgoci”

• ”Siguranţa elevilor este periclitată de ignoranţa cadrelor didactice şi a personalului administrativ” • Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila condamnă modul în care Colegiul “Murgoci” a gestionat cazul adolescentului înjunghiat săptămâna trecută în faţa liceului

 

Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Brăila reacţionează faţă de evenimentul nefericit petrecut săptămâna trecută lângă Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, când un adolescent a fost înjungiat ziua în amiaza mare, şi condamnă modul în care conducerea liceului a gestionat acest incident.

“Considerăm că siguranţa elevilor, atât în incinta, cât şi în zona apropiată liceului, este periclitată de ignoranţa cadrelor didactice şi a personalului administrativ, motiv pentru care cerem o schimbare de paradigmă din partea acestor actori ai sistemului de învăţământ din toate şcolile şi liceele brăilene”, transmite CJE prin intermediul unui comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Liderii elevilor invocă prevederi ale Statutului Elevului, unde se stipulează la art. 6, alin. (4) că “elevii au dreptul să îşi desfăşoare activitatea în spaţii care respectă normele (...) de protecţie civilă”. De asemenea, CJE Brăila arată că în conformitate cu Legea 35/2007, unităţile de învăţământ sunt responsabile de siguranţa elevilor. Mai mult decât atât, Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) prevede existenţa unei comisii permanente specifice, ce are ca scop prevenirea violenţei din mediul şcolar.

“Cu toate că există numeroase prevederi legale ce ar trebui să împiedice astfel de incidente, pe data de 21.01.2020, mai mulţi elevi înscrişi la două licee din municipiul Brăila au fost victimele unor violenţe verbale şi fizice, în faţa Colegiului Naţional «Gheorghe Munteanu Murgoci», incidente ce nu au fost aplanate de către paznicul şcolii, martor la cele întâmplate, şi nici anunţate organelor de poliţie. Este regretabil faptul că, deşi învăţământul românesc este, la nivel declarativ, centrat pe elev şi pe nevoile sale, de multe ori, beneficiarul primar al educaţiei este pus în pericol de ignoranţa autorităţilor publice locale, care nu asigură, conform Legii 1/2011, paza corespunzătoare în unităţile de învăţământ preuniversitar. Finanţarea deficitară a învăţământului brăilean reprezintă o problemă reală, pe care Consiliul Judeţean al Elevilor Brăila a reliefat-o de-a lungul timpului. Poate că acum, când acest aspect ajunge să pună în pericol în mod real viaţa elevilor brăileni, autorităţile locale vor lua atitudine”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro