Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea termica a blocurilor se urneste greu la Braila

Citeva zeci de administratori si presedinti ale asociatiilor de proprietari au participat, ieri, in Sala Mare a Prefecturii, la seminarul cu tema "Reabilitarea Termica a Blocurilor de Locuinte". Moderatori au fost Gina Petrescu, seful Directiei de Reabilitare Termica din cadrul Ministerului Dezvotarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, Mihai Mereut, presedintele Ligii "Habitat" si Marian Covache, presedintele Federatiei Uniunea Asociatiilor de Proprietari Braila. Alaturi de acestia s-au aflat primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Stanel Necula, subprefectul Dumitru Popa si Marinel Toia, director adjunct al Directiei de Urbanism si Patrimoniu Public din cadrul Primariei. Ca principala noutate adusa in discutie de directorul Gina Petrescu, a fost faptul ca se lucreaza la imbunatatirea legislatiei, pentru reducerea birocratiei si accesarea mai rapida a fondurilor necesare reabilitarii. Astfel, auditul si proiectul tehnic nu se vor mai face pentru fiecare bloc in parte, ci pe tipuri de blocuri, ceea ce va micsora considerabil si timpul si costul lucrarilor. Asta in contextul in care atit auditul cit si proiectul tehnic se vor face pe cheltuiala autoritatilor locale. Pe de alta parte, Guvernul va suporta 37% din costul executiei lucrarilor si nu 33% ca pina acum. Asociatiile de Proprietari vor contribui cu 33% iar Consiliile Locale Municipale cu 30%. Potrivit directorului Petrescu, la nivel national sint prinse in programul de reabilitare, in momentul de fata, 693 de blocuri.
Pina in prezent, la Braila, s-au facut demersuri pentru reabilitarea termica a doar patru blocuri. Viceprimarul Necula le-a transmis administratorilor prezenti in sala ca Primaria intentioneaza sa efectueze, in urmatoarele luni, o inventariere in municipiu, pentru a se vedea exact cite tipuri de blocuri exista si cite dintre acestea se pot reabilita efectiv. Asta deoarece, dupa cum a tinut sa sublinieze primarul Simionescu, la blocurile cu risc seismic, trebuie facuta mai intii consolidare si abia pe urma reabilitare termica.

"Daca face fiecare dupa capul lui, nu e bine"

Simionescu le-a solicitat reprezentantilor asociatiilor de proprietari sa ii lamureasca, pe cale amiabila, pe toti locatarii, ca reabilitarea executata in sistem centralizat este in beneficiul tuturor. Desi toata lumea recunoaste ca birocratia - cel putin, cea existenta in momentul de fata - descurajeaza tentativele de obtinere a ajutorului financiar din partea statului, primarul nu prea a avut cuvinte de lauda la adresa celor care au rezolvat pe cont propriu problema termoizolarii apartamentelor proprietate personala, "Vedem acum prin oras ca foarte multi dintre braileni si-au facut izolatii in dreptul apartamentelor proprii, fiecare cum a putut si cum s-a gindit el ca ar fi mai bine. Din cauza asta, pe linga aspectul ciudat al cladirilor, ne putem lovi si de problema refuzului celor care si-au izolat deja peretii sa mai contribuie la reabilitarea intregii cladiri, cu toate aspectele negative care decurg de aici", a spus Aurel Simionescu. La rindul lui, Mihai Mereut, presedintele Ligii "Habitat", a precizat ca lucrarile executate pe cont propriu mai mult dauneaza decit ajuta. "Se folosesc gresit materiale si pe urma se observa ca din cauza fluctuatiilor de temperatura, dupa doi-trei ani, acestea incep sa se desprinda de pe fatada. In plus, la vecinii apartamentului izolat apare igrasia. Lucrurile trebuie facute temeinic, in baza unui proiect intocmit de specialisti, care sa imbrace unitar tot blocul si sa modernizeze sistemul de incalzire. Abia atunci putem vorbi despre o izolatie termica eficienta, care sa duca la confort interior si facturi mici la utilitati. Evident, santierul provoaca disconfort dar, cind lucrarile sint gata, rezultatul merita toate eforturile. Asta s-a putut observa la blocurile din tara care au beneficiat deja de facilitatile acestui program, cum s-a intimplat la Sfintu Gheorghe, de exemplu", a spus Mereut.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro