Mergi la conţinutul principal

Reabilitarea termică - misiune imposibilă

Iar în contextul în care proprietarii locuinţelor plătesc doar 20% din costuri, de restul urmând să se ocupe statul, reabilitarea termică pare a fi o procedură accesibilă din punct de vedere financiar. În realitate, lucrurile stau un pic diferit. În primul rând nu este o operaţiune chiar ieftină. Nu ştiu cum a calculat Primăria costul estimativ pentru reabilitarea unui bloc, dar sumele nu sunt deloc mici. Mai exact, cele 2 miliarde de lei vechi, de care vorbea primarul în cazul unui bloc mai mic - să presupunem cu 4 etaje şi 4 scări -, bani pe care ar trebui să-i aibă asociaţia, nu este chiar o sumă derizorie. Asta ar veni cam 20 de milioane de de familie, dacă blocul are 100 de apartamente (4 pe fiecare etaj, inclusiv parter, 25 pe scară). 20 de milioane de lei vechi nu este o sumă accesibilă chiar oricui, fie şi în eventualitatea în care aceasta s-ar plăti în rate. Să presupunem, însă, că mulţi locatari ar fi dispuşi să aloce aceşti bani. Marea problemă este că banii trebuie strânşi nu doar de la majoritatea, ci de la toată lumea din bloc, că doar nu s-o face reabilitare pe bucăţi, numai în dreptul apartamentelor care au plătit. În acest context, cea mai grea misiune va fi convingerea tuturor locatarilor să contribuie cu respectiva sumă. Nu se înţeleg membrii unei asociaţii nici când e vorba de schimbat un bec pe scară, darămite să fie unanimitate când e vorba de zeci de milioane de lei de familie!
Pe de altă parte, reabilitarea termică a clădirii nu se poate face dacă la capitolul alimentare cu agent termic nu se schimbă nimic. Pentru că degeaba va fi blocul "căptuşit" termic, din moment ce iarna, în zilele însorite, va trebui să stai nu numai cu geamurile deschise, ci şi cu uşile, ca să nu te sufoci în casă din cauza căldurii de la CET. Fără un program clar de contorizare individuală şi montare de repartitoare - adică încă o investiţie serioasă - reabilitarea termică a blocului este cam fără rost şi devine mai degrabă un moft.

În concluzie, nu cred că această operaţiune va avea rezultatele dorite. Sau poate că Guvernul asta a şi urmărit: să nu se cheltuie prea mulţi bani tocmai acum, când bugetul şi aşa e prea mic pentru o criză atât de mare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro