Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reţeaua «Caţali» în faţa instanţei

Împrăştiaţi prin toată Europa, interlopii brăileni sunt chemaţi să dea socoteală în faţa instanţei, pentru fapte reprobabile comise în urmă cu un deceniu. Zece membri ai clanului de la Vărsătura, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali" şi cu Ionel Graur, sunt acuzaţi că, în urmă cu mai bine de zece ani, au "dus la produs" în jur de 17 fete, din care două minore, sumele obţinute din exploatarea victimelor - dovedite prin transferuri din străinătate - fiind de ordinul sutelor de mii de dolari.
Radu Bogăţeanu, zis "Romică Caţali", Cornel Amza, Nicolae Pătraşcu, Liliana Graur, Alina Serea, Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase, Sorin Alexandru Botea, Ionel Graur şi Petruş Serea Panaghiotidis, zis "Dumitrel" au fost trimişi în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism, fapte comise în perioada 2002 - 2004. Recordul îl deţine Panaghiotidis, care a scos din exploatarea tinerelor racolate şi trimise în cluburile din Spania aproape 250.000 dolari, peste 53.000 euro şi 16 milioane de lei vechi, precizează anchetatorii.
Dintre cei zece inculpaţi, şapte au fost cercetaţi şi se află şi în prezent, - ne-a confirmat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, judecătorul Viorel Vasile - sub control judiciar. Braţul lung al legii i-a ajuns şi pe interlopii care se ascund, de ani buni, în străinătate: Graur, Botea şi Panaghiotidis au fost trimişi în judecată în contumacie. Procurorii DIICOT au solicitat deja instanţei confiscarea banilor trimişi prin Western Union, din străinătate, pe numele "peştilor" din clanul de la Vărsătura: aproape 470.000 dolari, peste 65.000 euro şi peste 16 milioane de lei. Trei dintre victimele comerţului cu sex au fost audiate sub alte identităţi, pentru a fi protejate de răzbunarea celor pe care i-au "turnat" la poliţie.
Este al treilea mare grup de traficanţi de carne vie şi proxeneţi brăileni destructurat de procurorii DIICOT şi dat pe mâna judecătorilor numai în ultimul an, după clanul fraţilor Medeleanu, de la Făurei, şi clanul ţiganilor de la Viziru, condus de fraţii "Taxi".

Proxenet către victimă: "O să-ţi tai mâinile!"

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT cu sprijinul poliţiştilor SCCO Brăila, victimele traficului de carne vie coordonat de cei din gruparea fraţilor "Caţali" au fost racolate fie prin promisiuni mincinoase, fie prin constrângere, fie prin violenţă şi ameninţări cu moartea.
"Victimele erau selectate cu grijă, dintre persoanele vulnerabile prin vârstă mică, lipsa experienţei de viaţă şi lipsa unei pregătiri şcolare, provenind din familii dezorganizate şi sărace. Victimelor li s-au luat, de regulă, paşapoartele, limitându-le, astfel, libertatea de mişcare şi au fost supravegheate îndeaproape, pentru a nu fugi din club, luându-li-se toţi banii", precizează procurorii DIICOT.
În momentul în care tinerele racolate - unele dintre acestea minore - refuzau să se prostitueze, proxeneţii deveneau violenţi cu toate că, în primă fază, le promiteau că vor împărţi câştigurile obţinute din practicarea prostituţiei sau că le vor cumpăra câte un apartament. Procurorii DIICOT Brăila precizează: "Un exemplu elocvent este cel al victimei M.T. După ce a revenit în ţară, inculpatul Amza Cornel a încercat să o determine, din nou, pe victimă să accepte să se prostitueze în Spania, ameninţănd-o cu moartea, recurgând chiar şi la băgarea victimei cu capul lângă roata autoturismului BMW, spunându-i: «Pentru mine n-a fost destul cât ai produs, mai vreau! BMW-ul ăsta l-am făcut pe c... tău, dar mai vreau». Un alt exemplu este cel al victimei R.M., pe care Marius Ilie (în prezent decedat - n.r.) ajutat de inculpatul Graur Ionel, a încercat să o determine, prin constrângere, să plece în străinătate ca să se prostitueze".
Părinţii altor două victime le-au povestit anchetatorilor că acestea au fost ameninţate de către Radu Bogăţeanu zis "Romică Caţali", ca să continue să se prostitueze. Motivul pentru care fetele nu au vrut nici în ruptul capului să-l denunţe pe temutul interlop la poliţie a fost cât se poate de clar: "Caţali şi oamenii săi sunt foarte violenţi". O.I., una dintre victimele traficului de carne vie, a fost, la un moment dat, ameninţată de către şeful grupării din Vărsătura că "îi va tăia mâinile".
A nu se crede că inculpaţii din dosarul "Caţali" s-au cuminţit între timp, ori au comis fărădelegi numai doi ani de zile. Deşi infracţiunile care fac obiectul prezentului dosar penal de trafic de persoane şi spălare de bani s-au petrecut în perioada 2002 - 2004, victimele au declarat că proxeneţii au continuat să ducă "la produs" fete şi în perioada anilor 2005 - 2008. Banii obţinuţi din practicarea prostituţiei erau singurele surse de venit ale lui "Caţali" şi ale lui Graur din acea perioadă, au declarat două dintre victimele audiate de procurorii DIICOT. "Inculpaţii nu au avut locuri de muncă şi s-au întreţinut exclusiv din banii obţinuţi din practicarea prostituţiei", concluzionează reprezentanţii acuzării în rechizitoriul trimis, săptămâna trecută, instanţei de judecată.

Vândută ca sclavă, cu 2.000 euro

Liderul grupării din Vărsătura a încasat, numai în perioada respectivă, peste 80.000 dolari de pe urma exploatării tinerelor racolate şi obligate să se prostitueze.
Procurorii precizează că "Romică Caţali" a racolat-o pe V.M. în mai 2002, i-a plătit deplasarea şi paşaportul şi a cazat-o în Spania, exploatând-o sexual până în luna octombrie acelaşi an. Tânăra fusese minţită că, dacă va accepta să se prostitueze şi-i va da toţi banii lui "Caţali", acesta îi va cumpăra un apartament în Brăila. În realitate, "peştele" a luat toţi banii.
N.R.C. a fost racolată în iunie 2002, pe baza aceloraşi false promisiuni. Tânăra s-a prostituat pentru fraţii Radu şi Constantin Bogăţeanu (ucis în plină stradă, în zona Complexului "Pistruiatu" din Viziru, în ziua de 3 septembrie 2002) în Clubul "Don Jose", banii fiind colectaţi de inculpata Alina Serea, complicea proxeneţilor din Vărsătura. După patru luni de "sclavie", victima s-a întors în ţară cu mâna goală.
În martie 2003, fraţii Bogăţeanu au racolat-o pe P.C. (care a fost ulterior audiată sub o altă identitate, din motive lesne de înţeles). Trei luni de zile n-a avut voie să iasă tânăra din Clubul "La Fuente", iar banii au ajuns tot la "Romică Caţali". În acelaşi club, se mai prostituau alte două "sclave sexuale": S.C. şi M.M.B. Nu în ultimul rând, tânăra M.G.P. a declarat că a practicat prostituţia pentru "Caţali" în Clubul "La Fuente" în perioada septembrie 2002 - decembrie 2004.
Cel de-al doilea inculpat din "Lotul Caţali", Ionel Graur, este acuzat că a însoţit o tânără în Spania, care a "produs" bani pentru fraţii "Caţali", în anul 2002, şi că a racolat-o pe minora D.N., în vederea practicării prostituţiei. În mai 2003, D.N. a plecat în Spania împreună cu inculpata Liliana Graur, soţia lui Ionel Graur, practicând "cea mai veche meserie din lume" în Clubul "El Rey 2000". Graur a trimis-o în acelaşi club pe D.L.U. şi l-a ajutat pe Marius Ilie zis "Canaru" (decedat şi el) să o determine pe victima R.M. - prin exercitarea de violenţe - să se prostitueze. Cei doi i-au făcut fetei fotografii compromiţătoare şi au şantajat-o într-un mod josnic, declaraţiile date ulterior de aceasta fiind catalogate de anchetatori drept "şocante".
Nu în ultimul rând, soţii Ionel şi Liliana Graur sunt acuzaţi că au ajutat-o pe M.M. (martoră audiată şi ea sub o altă identitate) să plece "la produs" în Spania, în anul 2003. Suma (dovedită) obţinută de Ionel şi Liliana Graur numai de la M.M. (în şapte luni de zile) a fost de 15.000 euro.
Cornel Amza, precizează anchetatorii, a determinat-o pe minora M.T. să plece în Spania, în octombrie 2002, promiţându-i că va munci ca menajeră. În realitate, minora a fost silită să se prostitueze până în luna ianuarie 2003, după care a fost vândută ca un sclav defunctului Marius Ilie, zis "Canaru", cu suma de 2.000 euro.
Calvarul minorei este reprezentativ pentru modul în care au fost şi sunt tratate victimele traficului de carne vie, care s-a extins ca o plagă în toată România, după căderea comunismului. "La refuzul iniţial al victimei de a se prostitua, Amza Cornel a recurs la ameninţări cu moartea, atât faţă de ea, cât şi faţă de membrii familiei acesteia. Inculpatul Pradaiş Cătălin a bătut-o pe victimă, astfel că aceasta nu a mai avut altă alternativă decât să meargă în club şi să se prostitueze", precizează procurorii DIICOT. Amza a mai racolat-o pe A.V., în luna noiembrie 2002, tânăra practicând ulterior prostituţia în Clubul "Lady".
Proxenetul a obţinut în total, prin serviciul Western Union, circa 44.000 dolari, precizează acuzarea.
Locul întâi în ceea ce priveşte câştigurile obţinute din exploatarea "sclavelor sexuale" îl deţine Petruş Serea Panaghiotidis zis "Dumitrel", care a obţinut circa 250.000 dolari, 54.000 euro şi 16 milioane de lei vechi, după cum rezultă din transferurile monetare. Afară de Liliana Graur, soţia lui Ionel Graur, au mai fost puşi sub acuzaţie şi daţi pe mâna judecătorilor Cătălin Pradaiş, Alina Serea (care se ocupa de colectarea banilor pentru "Romică Caţali") şi Mihai Tănase, care l-a ajutat pe Ionel Graur să o ducă "la produs" pe o minoră, în vara anului 2002.

 
Categorie articol: 

Comentarii