Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reţea de traficanţi de cerşetori anihilată

* capii reţelei erau trei brăileni, membri ai aceleiaşi familii, care scoteau bani frumoşi pe spatele unor oameni cu dizabilităţi * poliţiştii au reuşit să oprească din drum un autocar plin cu cerşetori, care urmau să ajungă în Franţa, aceştia fiind însoţiţi şi de un membru al reţelei * şoferul autovehiculului nu ştia pe cine transporta şi nici destinaţia finală a călătorilor, explicând că treaba lui se termina la Ploieşti * doi dintre membrii familiei ce se ocupa cu traficul de persoane, precum şi o rudă care "lucra" alături de ei, au fost deja arestaţi *

 

O reţea de traficanţi de persoane care scotea bani frumoşi de pe urma unor brăileni cu handicap, pe care îi ducea la cerşit în statele Uniunii Europene, în special în Franţa, a fost anihilată de ofiţerii de la Crimă Organizată. Aflaţi de mai mult timp pe urmele reţelei, aceştia au reuşit să oprească din drum un microbuz în care se aflau 20 de persoane cu dizabilităţi, ce urmau să fie exploatate prin cerşetorie în diferite ţări. Călătorii nu aveau bilete la ei şi erau însoţiti de un membru al reţelei, care acţiona în Brăila, împreună cu părinţii săi, de mai multe luni.

{flv}22cers{/flv}

Activitatea de bază a grupului infracţional a fost descoperită de poliţişti de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate Brăila, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Biroul Teritorial Brăila, ce au găsit şi alte persoane ce au fost sau urmau să fie traficate. Capii reţelei erau trei brăileni, membri ai aceleiaşi familii, la domiciliul cărora au şi fost identificate persoane pregătite pentru a fi trimise la cerşit în Franţa. Ofiţerii au stabilit că, începând cu anul 2009, grupul infracţional, compus din Constantin Pleşcan (54 de ani), soţia sa, Liontina (50 de ani) şi fiul lor, Cătălin ( 31 de ani), în mod repetat, a racolat mai multe persoane pe care le-a cazat şi transportat în Franţa, în scopul exploatării prin cerşetorie. Astfel, în urma investigaţiilor efectuate anchetatorii au interceptat, la ieşirea din municipiu, un autocar marca "Mercedes" în care se aflau 20 de persoane, fiecare cu vizibil handicap fizic şi psihic, însoţite de Cătălin Pleşcan. Şoferul le-a spus poliţiştilor că nu ştia pe cine transporta şi nici destinaţia finală a călătorilor, explicând că treaba lui se termina la Ploieşti, acolo unde aceştia se urcau în autocar. Poliţiştii au efectuat şi percheziţii domiciliare în locuinţele celor trei brăileni, unde au identificat alţi trei viitori cerşetori în Franţa. Ulterior, procurorii i-au reţinut pe Cătălin Pleşcan şi pe mama sa pentru 24 de ore, fiind acuzaţi de constituire în grup infracţional organizat şi trafic de persoane în formă continuată. A doua zi, aceştia au fost prezentaţi Tribunalului Brăila, care a dispus arestarea preventivă pentru primele 29 de zile. Cei doi au fost încarceraţi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Continuând cercetările pentru identificarea şi prinderea întregului grup infracţional, ieri a fost arestat preventiv şi Romeo Ilie Pleşcan (28 de ani), iar împotriva unei tinere în vârstă de 19 ani, Veronica Mavroian, s-a dispus obligativitatea de a nu părăsi localitatea de domiciliu timp de 30 de zile. Anchetatorii spun că femeia este soţia unui alt membru al reţelei, ce este acum în Franţa împreună cu Constantin Pleşcan şi alţi doi brăileni ce sunt acuzaţi de aceleaşi infracţiuni. De asemenea, poliţiştii brăileni şi procurorii DIICOT au declanşat procedurile legale de a obţine mandate europene de arestare în lipsă pentru alte patru persoane despre care s-a stabilit că fac parte din acest grup şi se află pe teritoriul Franţei.
Comentarii