Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Razboiul pescarilor continua

2009013102* disputa pe tema eliberarii permiselor de pescuit, declansata saptamana trecuta intre AJPS Galati si AJVPS Braila este departe de a fi incheiata * presedintele AJPS Galati a iesit la atac, aratandu-se consternat de actiunea de la Braila, pe care o considera abuziva * in replica, directorul organizatiei brailene sustine ca actiunea galatenilor este "o escrocherie, o incercare de inselare a pescarilor, o instigare si o folosire in mod ilegal a unor documente si informatii" * conducerea ANPA face, insa, lumina: "Singurele permise valabile in 2009 vor fi emise de ANPA" * oricum, ANPA a confirmat ca in tara mai sunt asemenea conflicte intre asociatiile vechi si cele constituite dupa 2005, care se sicaneaza si se acuza reciproc

Plangeri la politie, amenintari cu trimiteri in judecata, anchete si dosare penale, toate acestea sunt ingredientele unui razboi cel putin ciudat, dintre doua asociatii de pescari si vanatori amatori. Totul a inceput din momentul in care Asociatia Judeteana a Pescarilor Sportivi (AJPS) Galati si-a propus sa sparga monopolul detinut de Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) timp de 17 ani, in ceea ce priveste eliberarea permiselor de pescuit. Ambele organizatii se acuza reciproc ca nu functioneaza legal si au pornit o lupta pentru suprematie, pierduta insa din start, daca tinem cont de faptul ca din acest an singura institutie care va emite si va distribui permisele de pescuit este ANPA.

Vrea sa sparga monopolul

Un brailean de 56 de ani este acuzat ca a pacalit mai multe persoane, carora le-a vandut carnete de membru pescar, drept permise de pescuit. Barbatul, in calitate de reprezentant al Federatiei Nationale a Pescarilor Sportivi din Romania (FNPSR), oferea o varianta mai ieftina de obtinere a unui permis de pescuit, valabil in mai multe judete din tara. Misiunea acestuia a fost insa de scurta durata, pentru ca pe fir au intrat politistii, care i-au facut dosar penal pentru inselaciune. Cazul a fost prezentat in articolul "Inselaciune cu permise de pescuit", publicat de cotidianul nostru saptamana trecuta. Dupa aparitia articolului, presedintele AJPS, Dorin Daraba, a iesit la atac, aratandu-se consternat de evenimentele petrecute pe plan local, sustinand ca actiunea de la Braila a fost una abuziva si ca detine toate actele care sa ateste ca respecta legea, mai precis ca are dreptul de a distribui permise de pescuit. Seful AJPS Galati considera ca pentru a obtine dreptul de a pescui, persoanele in cauza trebuie sa devina mai intai membre ale acestei asociatii, sa plateasca o cotizatie, iar in momentul in care ANPA va tipari permisele, ele vor fi distribuite catre aceia care deja au facute toate demersurile. Mai mult, Dorin Daraba acuza AJVPS-ul din Braila ca functioneaza ilegal. "Anul trecut, AJVPS Braila nu a emis aceste permise si asa a fost in toata tara, iar daca in 2009 nu a inceput incasarea cotizatiilor, este pentru ca nu este o Asociatie legal constituita, ci agent economic, ca orice SRL. Monopolul detinut pana acum de AJVPS Braila a luat sfarsit. Pe data de 26 ianuarie am depus o plangere la Inspectoratul Judetean de Politie Braila, in care am prezentat actiunile ilegale pe care le-a derulat AJVPS", sustine Daraba. "Legea va decide de parte cui este dreptatea"

Seful AJVPS Braila este de parere ca nu exista nicio legatura intre modul in care functioneaza unitatea pe care o conduce si fapta pe care a comis-o AJPS Galati, care nu s-a repliat si a continuat dezinformarea pescarilor braileni. Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila, considera ca nu este normal ca AJPS sa pretinda pescarilor sa se inscrie numai in asociatia celor de la Galati. El crede ca actiunea galatenilor este un abuz, o incercare de a impune ideea ca doar ei sunt in stare sa rezolve probleme de pescuit recreativ sportiv, probleme pe care altii le rezolva de zeci de ani. "Se sustine ideea ca noi am functiona ilegal si probabil ca o sa cerem si noi desfiintarea acestei asociatii a pescarilor din Galati, pentru ca eu nu cred ca in termen 60 de zile de la constituire, asa cum scrie in Legea Asociatiilor si Fundatiilor, au avut contract de folosinta piscicola cu Compania sau cu Agentia de Administrare a Fondului Piscicol. Sunt convins ca aceasta este o escrocherie, o incercare de inselare a pescarilor, o instigare si o folosire in mod ilegal a unor documente si informatii. Vom vedea de partea cui este dreptatea", a fost raspunsul lui Laurentiu Radu.

"Singurele permise valabile in 2009 vor fi emise de ANPA"

Contactat de reporterii nostri, Adrian Ionascu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura - ANPA a facut lumina. El a precizat foarte clar ca in acest moment, nicio asociatie nu poate emite acte oficiale pentru ca niciuna dintre ele nu are o autorizatie in acest sens. Asociatiile nu pot emite carnete de membru pentru ca in momentul de fata niciuna dintre ele nu are autorizatie de pescuit, niciuna nu are competenta in nicio zona pe pescuit sportiv si, evident, nu poate promite nimic. "Conform Ordinului ministrului, singurele permise valabile vor fi cele emise de ANPA - permisele nationale - care vor fi distribuite cu 30 de lei pret intreg, 10 lei pentru elevi si studenti si gratis pentru pensionari. ANPA nu are un sistem de distributie si probabil ca le va distribui prin filialele sau inspectorii din judetele tarii sau asociatiile care vor dori sa le distribuie. Agentia nu limiteaza nimanui acest drept, sunt 200.000 de permise care trebuie sa ajunga la pescarii sportivi", a precizat Adrian Ionascu. Purtatorul de cuvant al ANPA a confirmat si faptul ca in intreaga tara sunt conflicte intre asociatiile vechi si cele constituite dupa 2005, care se sicaneaza si se acuza reciproc tocmai pentru faptul ca se emit tot felul de ordine care nu stipuleaza nimic clar despre zonele de competenta, nu precizeaza cum se obtin si care ar fi acestea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii