Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Razboiul din Irak ar putea dura 30 de ani

Razboiul din Irak ar putea dura 30 de ani, iar decizia de a inlatura prin forta regimul lui Saddam Hussein a reprezentat "o greseala fundamentala", conform unui raport publicat de Oxford Research Group.
Raportul realizat de profesorul Paul Rogers de la Universitatea Bradford afirma ca decizia de a inlatura prin forta regimul lui Saddam Hussein a reprezentat "o greseala fundamentala" si a oferit "un cadou" gruparilor de tipul al-Qaida, "aducind in inima lumii arabe 150.000 de militari americani, care sint vazuti in regiune drept forta de ocupatie".
Institutul specializat in analize de securitate globala afirma ca Statele Unite trebuie sa faca acum fata unei dileme serioase in legatura cu strategia din Irak. In cazul retragerii trupelor, gruparile islamiste ar putea actiona neingradit in zona, in timp ce, in cazul mentinerii fortelor americane in Irak, militarii risca sa devina un adevarat "magnet" pentru grupurile radicale, iar Irakul ar putea deveni teren de antrenament pentru noi generatii de militanti.
Raportul afirma ca rezervele de petrol din Golful Persic ramin de o importanta majora, atit Statele Unite, cit si Canada bazindu-se tot mai mult pe aceasta zona. Ca urmare, "ar fi complet inacceptabil ca Statele Unite sa ia in considerare retragerea din Irak, indiferent cit de nesigura este situatia".
Rogers a apreciat si ca recenta victorie a Partidului Democrat in alegerile din SUA va avea o influenta foarte redusa asupra conflictelor din Irak si Afganistan.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii