Mergi la conţinutul principal

Razboi pe 10 fronturi pentru Insula Mare a Brailei

Nici mai mult, nici mai putin - 10 procese se afla in prezent, pe rolul instantelor din Romania, care au ca obiect pamintul din Insula Mare a Brailei. Cele mai multe sint fie la Tribunalul Bucuresti, fie la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si au drept "combatanti" pe administratorul celor 56.000 ha, Agentia Domeniilor Statului (ADS) si utilizatorul lor, societatea "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt, a fostului deputat PSD, Culita Tarita. Motivul acestor procese este simplu, in timp ce Tarita se crede utilizator legal al pamintului, in baza Contractului de arenda nr. 1/28.08.2001, ADS considera contractul reziliat inca din 13 februarie 2003, si deci nul. Din cele 10 procese in care "vedeta" este IMB, 6 sint inaintate de "TCE 3 Brazi" impotriva ADS si trei de ADS impotriva arendasului, iar intr-un alt proces sint implicati proprietarul activelor, Constantin Dulute, patronul "AgriCost" Iasi si ADS. Patru procese se judeca la Tribunalul Bucuresti, trei la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unul la Curtea de Apel Bucuresti si cite unul la Tribunalele Braila si Neamt. Cele mai multe depind insa de sentinta pe care justitia o va da in cel mai vechi proces, cel legat de valabilitatea si legalitatea contractului de arenda.

"Procesul mama"

Pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala se afla Dosarul nr. 3839/2005 avind ca obiect actiunea formulata de SC "TCE 3 Brazi" SRL Piatra Neamt privind anularea masurii unilaterale de reziliere a Contractului de arenda nr. 1/2001. "In cadrul acestui litigiu, ADS a formulat intimpinare si cerere reconventionala prin care s-a solicitat contestarea nulitatii absolute a aceluiasi contract de arenda si evacuarea “TCE 3 Brazi” de pe terenul care a facut obiectul Contractului. Acest litigiu are termen de judecata la data de 07.02.2007, prin urmare litigiul privind legalitatea/valabilitatea contractului este in stadiul judecarii pe fond. Deci nu este pronuntata nici o hotarire judecatoreasca in acest sens", ne-a declarat Barna Tanczos, presedintele ADS Bucuresti.
In afara acestui litigiu, considerat de specialisti "procesul mama", intre arendas si ADS mai sint, in diferite stadii de judecata, alte 8 procese.

Si "primii pui"

Unul din ele, asa-zisul "primul pui" este cel inregistrat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, inaintat de "TCE 3 Brazi", prin care arendasul a solicitat obligarea ADS la incheierea unui act aditional la Contractul de arenda nr. 1/2001, ce avea ca obiect reducerea suprafetei arendate si obligarea ADS la plata sumei de 302.846 lei - echivalentul unor investitii efectuate de "TCE 3 Brazi" in Insula Mare - si a cheltuielilor de judecata. Instanta a admis exceptia de necompetenta materiala si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti - Sectia Comerciala.
Arendasul a declarat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu termen de judecata la sfirsitul acestei luni.
Pe tema rezilierii insa, lucrurile nu s-au oprit aici, "TCE 3 Brazi" a formulat o alta actiune prin care a solicitat sa se constate: ca ADS a renuntat la masura de reziliere a contractului de arenda, calitatea de arendas a "TCE 3 Brazi" si valabilitatea Contractului de arenda nr. 1/2001. Actiunea a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti. In acest caz "TCE 3 Brazi" a solicitat si plata cheltuielilor de judecata. ADS insa a formulat cerere reconventionala avind ca obiect nulitatea absoluta a contractului si evacuarea "TCE 3 Brazi" din Insula Mare a Brailei. Instanta a admis exceptia necompetentei materiale si a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Tribunalului Bucuresti. Urmare a declinarii, Tribunalul Bucuresti a admis cererea de suspendare a cauzei, dispunind suspendarea dosarului pina la solutionarea definitiva si irevocabila a "procesului mama". "TCE 3 Brazi" a declarat recurs la Curtea de Apel Bucuresti. Prin Decizia nr. 2749/08.11.2006, irevocabila, instanta a respins recursul ca nefondat.

Anul trecut, Tarita a cerut renegocierea arendei pe 2005

Recalcularea arendei aferente anului 2005 este un alt motiv de disputa intre "TCE 3 Brazi" si ADS. Concret, in februarie 2006, "TCE 3 Brazi" a dat in judecata ADS si a cerut recalcularea (renegocierea) arendei pentru 2005, datorita calamitatilor naturale. Cauza a fost inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, Sectia Contencios Administrativ. Prin Sentinta nr. 967/2006 instanta a admis exceptia de necompetenta materiala si a declinat competenta de solutionare in favoarea Tribunalului Bucuresti. Arendasul a declarat recurs, cu termen de judecata sfirsitul acestei saptamini. "In plus, “TCE 3 Brazi” a formulat actiune prin care a solicitat anularea adresei ADS nr. 43483/12.12.2005 prin care subscrisa a comunicat DADR Braila faptul ca societatea figureaza cu debite in evidentele ADS, si ca masura de reziliere a contractului de arenda este in vigoare. In instanta ei au cerut si obligarea ADS la a elibera un act contrar scrisorii si plata cheltuielilor de judecata. Instanta a anulat ca netimbrata actiunea, cu recurs", a mai spus Barna Tanczos.
(Va urma)

Remember

Motivul rezilierii contractului de arenda incheiat intre ADS si "TCE 3 Brazi" a fost neplata ultimei transe din redeventa aferenta anului agricol 2001 - 2002, in valoare de peste 64 miliarde de lei. Tarita insa nu a recunoscut decit 29 miliarde de lei din datoria totala, restul, in opinia lui, reprezentind redeventa pentru suprafetele calamitate, care nu ar fi trebuit platita. S-a ajuns in instanta si, desi mediatic, razboiul dintre arendas si ADS a fost crunt, pe timpul fostei guvernari, Tarita nu prea a fost "stingherit" din treaba. Nici nu avea de ce, pozitia fostei conduceri a ADS fiind clara: "Pina cind justitia nu va da sentinta finala si irevocabila, rezilierea contractului nu poate fi pusa in practica".
Subiectul s-a reaprins insa dupa alegerile din 2004, noul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, declarind deschis, chiar din prima conferinta de presa pe care a organizat-o, ca unul din obiectivele principale pe care si le-a propus este "intrarea in legalitate a Insulei Mari a Brailei". "O serie de ilegalitati au fost descoperite in ceea ce priveste concesionarile facute in Insula Mare a Brailei. In urma verificarilor pe care le-am facut, am gasit citeva lucruri deosebit de grave. Sint elemente care ma ingrijoreaza", a declarat Flutur in ianuarie 2005. Iar controalele si acuzatiile au curs girla. La un moment dat, circulau trei sume ca datorii catre ADS, de la citeva miliarde de lei, la citeva milioane de euro. La toate aceste acuzatii, insa, Tarita a raspuns pe un ton sugubat: "Nu ma tem eu la prima adiere de vint". Si si-a vazut mai departe de procese. O tactica buna, avind in vedere ca desi sintem in 2007, Tarita exploteaza in continuare Insula Mare a Brailei. Dar, totusi, trebuie subliniat un lucru, pe fondul nerecunoasterii de catre ADS a valabilitatii contractului de arenda, in ultimii doi ani, arendasul din Insula Mare a pierdut miliarde bune la subventii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro