Mergi la conţinutul principal

Razboi fictiv in poligonul de la Smirdan

Armata Romana a desfasurat, ieri, una dintre cele mai ample aplicatii cu trageri de lupta din ultimii ani. Manevrele s-au desfasurat simultan, in poligoanele de la Cincu, din judetul Brasov, Smirdan, din judetul Galati si Cap Midia, din judetul Constanta, si au interesat toate categoriile de forte: terestre, aeriene si navale. Au participat, insa, doar unitatile admise in rindul trupelor combatante NATO. Garnizoana Braila a fost reprezentata de trei unitati: Divizionul 67 Nave Purtatoare de Artilerie, care a tras pe mare, in poligonul Midia, Batalionul 285 Artilerie "Vlaicu Voda" si o subunitate a Brigazii 10 Geniu, acestea din urma fiind prezente la Smirdan.
Reprezentantii presei locale au avut ocazia sa vada pe viu amplele manevre executate in poligonul galatean, de Brigada 283 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" Focsani, a carei componenta de artilerie este asigurata de Batalionul 285 din Braila. Exercitiul de la Smirdan s-a desfasurat in doua etape: atac asupra unui dispozitiv inamic, in cadrul careia s-a folosit munitie de manevra, si trageri de lupta cu proiectile reale. Totul in cadrul unui scenariu general, derulat in toate cele trei poligoane, in care Armata Romana avea misiunea de a respinge o agresiune inamica asupra unui stat fictiv, pina la sosirea fortelor de interventie ale NATO. In Smirdan, s-a urmarit "la lucru" infanteria mecanizata, sprijinita de tancuri, artilerie, avioane si elicoptere, in conditii de lupta oferite de un teren plat, fara pilcuri de padure. Manevrele din poligon au fost urmarite, de pe o biuta special amenajata, de general locotenent doctor Teodor Frunzeti, seful Statului Major al Fortelor Terestre, generalul de brigada Ion Pilsoiu, loctiitorul comandantului Corpului 1 Armata, alti ofiteri de rang inalt, un grup de elevi de la Liceul Militar din Cimpulung Moldovenesc si reprezentanti ai presei centrale si locale.
In cadrul manevrelor ofensive asupra liniilor inamice, prea putini infanteristi au jucat rolul clasic de "iepurasi de cimp", atacind in fuga pozitiile dusmane. In ton cu razboiul modern, greul a fost dus de masina de lupta a infanteriei MLI 84 M "Jder", dotata cu tun calibrul 25 mm si mitraliera clb. 7,26 mm. Sprijinite pe flancuri si din aer, de tancurile TR 85 MI, cu tun de 100 mm, de obuzierele de clb. 120 mm ale artileristilor, de doua avioane MIG 21 si doua elicoptere IAR 330 SOCAT, masinile de lupta au reusit rapid sa incercuiasca si sa neutralizeze inamicii. Care "inamici" erau, fireste, colegi din cadrul acelorasi unitati. Momentele de lupta au fost punctate din belsug cu petarde fumigene, plantate in pozitiile cheie de genistii Brigazii 10.
La tragerile reale s-au asezat pe aliniamentul de tragere atit masinile de lupta "Jder" si tancurile, cit si sistemul antiaerian "Gepard", cu cele doua tunuri de clb. 35 mm ale sale. La circa 2 kilometri distanta se aflau mai multe carcase vechi de tanc sau TAB, si chiar un autobuz scos din uz, toate pe post de tinte. Care tinte au fost nimicite de la primele lovituri, semn ca militarii s-au pregatit temeinic pentru acest exercitiu. Iar daca tunurile de clb. 25 si 35 mm, de pe "Jder" si "Gepard" au facut ceva zgomot, cind au tras tunurile de 100 mm de pe tancuri aerul a inceput sa vibreze, iar cind au executat foc si artileristii braileni, cu obuzierele lor de 120 mm, bubuiturile colosale au creat cu adevarat o atmosfera ca de razboi. Concomitent cu masinariile de razboi, au tras si infanteristii, cu armament individual, asupra unor tinte reprezentind inamici statici sau in miscare. La final, comandantii s-au declarat multumiti de acuratetea cu care au lovit tintele militarii din subordine.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro