Mergi la conţinutul principal

Rau-platnicii vor fi executati mai usor

Agentii economici care au sume de recuperat in urma contractelor incheiate cu alte societati comerciale sau cu autoritatile publice au acum un motiv de bucurie. Guvernul a adoptat, la finele lunii trecute, o Ordonanta de Urgenta care cuprinde masuri pentru combaterea intirzierii executarii obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale. Este vorba despre o serie de masuri favorabile creditorului, in materia curgerii dobinzii, a daunelor interese ce pot fi pretinse de acesta pentru cheltuielile aferente recuperarii banilor, dar si a conditiilor in cazul in care debitorul contesta obligatia. Noile prevederi nu se aplica in cazul creantelor inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa si pentru contractele incheiate intre comercianti si consumatori.
Ordonanta stabileste conditii mai stricte in cazul dobinzii aplicabile obligatiilor de plata rezultate din contractele comerciale. Astfel, se percepe dobinda aferenta obligatiilor pentru contractele incheiate intre comercianti, potrivit art. 43 din Codul Comercial. Se aplica dobinda datoriilor in cazul contractelor incheiate intre comercianti si o autoritate contractanta, fara a fi necesara punerea in intirziere a debitorului daca in contract a fost fixat un termen de plata, din ziua urmatoare acestui termen. Sau, daca nu sint stabilite data sau termenul de plata in contract, se va plati dupa 30 de zile de la data primirii de catre debitor a facturii sau a oricarei alte asemenea solicitari de plata.
In situatia in care data primirii facturii este incerta, dobinda se va aplica dupa 30 de zile de la receptia marfurilor sau prestarea serviciilor, iar daca solicitarea de plata a fost comunicata inainte de a primi marfurile sau serviciile, la expirarea unui termen de 30 de zile de la primirea marfurilor sau prestarea serviciilor. De asemenea, exista situatia in care legea sau contractul stabileste o procedura de acceptare sau de verificare, permitind certificarea conformitatii marfurilor si serviciilor, iar debitorul a primit factura sau solicitarea de plata la data verificarii sau anterior acestei date, caz in care se va aplica la expirarea unui termen de 30 de zile de la aceasta data.
Comerciantii care au incheiat contractul, respectiv comerciantul si autoritatea publica, sint liberi sa fixeze nivelul ratei dobinzii pentru intarzierea in plata pretului. Daca acestia nu stabilesc in contract rata dobinzii, se va aplica rata dobinzii de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei. Rata de referinta in vigoare in prima zi calendaristica a semestrului se aplica in urmatoarele sase luni.

Daune interese pentru cheltuielile necesitate de recuperarea sumelor

O alta masura prevazuta in Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern prevede dreptul creditorului de a pretinde daune interese suplimentare pentru toate cheltuielile pe care acesta le-a efectuat pentru recuperarea sumelor ca urmare a neexecutarii la timp a obligatiilor de catre debitor.
Totodata, este stabilita o procedura judiciara mai simpla si mai rapida pentru obtinerea de catre comerciantul-creditor a titlului executoriu ce are ca obiect creanta constind in pretul marfurilor sau serviciilor furnizate. In acest fel, nu mai este necesara
parcurgerea, in prealabil, a etapei concilierii directe, prevazute de art. 7201 din Codul de procedura civila.

Debitorul isi poate dovedi nevinovatia doar cu inscrisuri

Mai mult, in cazul in care datornicul contesta ca ar avea vreo plata de efectuat catre comerciant, prin intimpinare, cererea este respinsa prin incheiere irevocabila, creditorul urmind a introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun. Se vor accepta ca proba doar inscrisuri, iar nedepunerea intimpinarii va avea ca efect decaderea din dreptul de a mai depune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica. De asemenea, nedepunerea intimpinarii va conduce la decaderea din dreptul de a contesta creanta si va putea fi calificata de instanta ca recunoastere a pretentiilor creditorului.
In cazul in care, urmare a verificarii cererii pe baza inscrisurilor depuse, a declaratiilor partilor, precum si a celorlalte probe administrate, constata ca cererea este intemeiata, instanta emite o ordonanta de plata, in care se precizeaza suma si termenul de plata. Termenul de plata nu va fi mai mic de 10 zile si nici nu va depasi 30 de zile de la data comunicarii ordonantei. Judecatorul nu va putea stabili alt termen de plata, decit daca partile se inteleg in acest sens. Impotriva ordonantei de plata, debitorul poate formula cerere in anulare. Cererea in anulare nu suspenda executarea. Suspendarea va putea fi, insa, incuviintata, la cererea debitorului, numai cu dare de cautiune, al carei cuantum va fi fixat de instanta. Daca instanta investita admite cererea in anulare, aceasta va anula ordonanta, pronuntind o hotarire irevocabila. Prevederile art. 9 alin. (4) se aplica in mod corespunzator. Hotarirea prin care a fost respinsa cererea in anulare este irevocabila. Hotarirea prin care se constata intelegerea asupra platii intervenita intre parti sau ordonanta de plata devenita irevocabila constituie titlu executoriu, fara sa fie investita cu formula executorie.
Procedura judiciara nu poate depasi 90 de zile de la data introducerii cererii. Procedura este si mai putin costisitoare, dat fiind ca cererea pentru emiterea ordonantei de plata se timbreaza cu o taxa de timbru judiciar fixa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro