Mergi la conţinutul principal

Raportul de activitate al CJ Brăila pe 2017. 72 de pagini fără conţinut

• în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CJ Brăila, preşedintele Francisk Chiriac a venit în faţa plenului cu un raport de activitate al instituţiei pe anul trecut • printre altele, acesta bifează activitatea fiecărui compartiment din subordine, a direcţiilor, dar şi a instituţiilor deconcentrate • consilierii judeţeni ai PNL, în frunte cu liderul Alexandru Dănăilă au ţinut să atragă atenţia asupra faptului că în raport se specifică doar lucruri pozitive şi că au fost şterse cu buretele toate problemele apărute anul trecut • aceştia au făcut referire la faptul că proiectele lor nu au intrat pe ordinea de zi, că investiţiile au bătut pasul pe loc, dar şi că unele hotărâri au fost aprobate deşi nu erau în regulă din punct de vedere legal

 

Raportul de activitate al Consiliului Judeţean pentru anul 2017, “pe pozitiv”, a stârnit lungi dezbateri şi contre la cea mai recentă şedinţă ordinară. Mai exact, potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele Consiliului Judeţean are obligaţia de a prezenta plenului, anual, sau la cererea acestuia, rapoarte cu privire la modul de îndeplinire a atribuţiilor proprii şi a hotărârilor Consiliului Judeţean. Astfel, la cea mai recentă şedinţă ordinară a CJ Brăila, Francisk Chiriac a venit în faţa consilierilor cu un document de 72 de pagini, în care a prezentat, structurat pe 12 puncte, activitatea administraţiei publice locale în 2017. Cu alte cuvinte: activitatea CJ Brăila, a compartimentelor, direcţiilor din subordine, a Spitalului Judeţean, instituţiilor de cultură, a Protecţiei Copilului şi a altor instituţii deconcentrate subordonate.

Printre cele precizate în raport, la capitolul “activitatea administraţiei publice”, Chiriac aminteşte despre ceea ce au reuşit să facă cei de la Direcţia administraţie publică, contencios, în special serviciul de achiziţii publice. Astfel, şeful CJ specifică faptul că în perioada ianuarie - decembrie 2017 s-au pregătit documentaţiile de atribuire şi au fost lansate: 6 proceduri “procedură simplificată”, 17 proceduri “licitaţie deschisă”. De asemenea, că în baza acestor proceduri s-au atribuit 9 contracte de servicii, 1 contract de lucrări şi 13 contracte de furnizare, fără însă a intra în detalii în legătură cu acestea. Se mai precizează că s-au făcut achiziţii directe de servicii, produse şi lucrări pentru o bună desfăşurare a activităţii instituţiei şi s-au încheiat 105 contracte. Totodată, acesta aminteşte că juriştii din compartimentul de resort au reprezentat interesele CJ Brăila în 53 de litigii anul trecut, fără însă a specifica în câte dintre acestea s-a câştigat. Potrivit aceluiaşi raport, Compartimentul întocmire contracte ar fi procedat în perioada ianuarie - decembrie 2017 la întocmirea, multiplicarea şi scanarea a 344 contracte, precum şi a anexelor acestora. Totodată, în document se mai face referire şi la hotărârile adoptate de CJ Brăila pe parcursul anului, dar se prezintă şi informaţii legate de ce a întreprins fiecare instituţie subordonată în parte.

 

Liberalii, deranjaţi de faptul că problemele «au ocolit» raportul

Preşedintele PNL Brăila, consilierul judeţean Alexandru Dănăilă, a ţinut să aducă mai multe critici în legătură cu raportul ataşat mapei de şedinţă de către preşedintele Consiliului Judeţean. Acesta a ţinut să puncteze că în document se face referire doar la lucruri pozitive şi “aşa-zise realizări”, însă în niciun caz nu au fost prinse şi problemele care au apărut pe parcursul anului 2017, multe dintre ele semnalate chiar de către grupul de consilieri liberali. Pe lângă lipsa sectorului investiţional, Dănăilă a amintit şi  episoadele în care deşi consilierii judeţeni PNL au depus expuneri de motive pentru ca ulterior acestea să fie dezbătute în şedinţe, secretarul judeţului Dumitrel Priceputu a întârziat “procesarea” lor, fie le-a introdus pe ordinea de zi abia după câteva luni de zile, având în vedere insistenţele iniţiatorilor. De asemenea, liberalul a ţinut să avertizeze că, în luna decembrie, consilierii judeţeni ai PNL au decis să părăsească sala de şedinţe pentru că mai bine de jumătate dintre proiectele aflate pe ordinea de zi nu era în regulă din punct de vedere procedural şi legal, lucruri pe care nimeni nu le-a precizat în raport.

“Am văzut că faceţi referire inclusiv la hotărârile de Consiliu Judeţean, cele pe care le-aţi dus la îndeplinire, cele pe care le-aţi promovat, care au fost aprobate în cadrul Consiliului. Am mai spus treaba asta şi o voi repeta, sper că la un moment dat se vor lua măsuri pentru că altfel lucrurile riscă să degenereze la un moment dat. Noi, grupul de consilieri ai PNL am depus la registratura CJ o expunere de motive pentru demararea procedurilor necesare în vederea înfiinţării parcului industrial dintre Brăila şi Galaţi. Am primit o adresă. Domnilor, noi nu am făcut o adresă către Consiliul Judeţean, ci am depus o expunere de motive! Faptul că dumneavoastră în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean nu aţi introdus proiectul pe ordinea de zi, deşi noi am solicitat chestiunea aceasta de mai multe ori, chiar după 30 de zile de la momentul la care noi am depus această documentaţie la CJ, reprezintă, din punctul nostru de vedere, un abuz. Nu aţi făcut referire la chestiunile acestea în cadrul raportului. Şi este o problemă nerezolvată, pentru că vorbim despre o expunere de motive. Legea 215 spune clar că la 30 de zile de la depunere, chiar dacă nu a primit raport de specialitate de la direcţiile din cadrul CJ, proiectul respectiv poate fi dezbătut în plenul şedinţei şi rămâne să fie aprobat sau respins prin votul consilierilor”, a declarat Dănăilă, revoltat.

Totodată, liberalul a criticat şi faptul că au existat probleme la achiziţia lucrărilor pentru asfaltarea drumurilor judeţene pe care conducerea CJ Brăila “a uitat” să le menţioneze în raport.

“De asemenea, dumneavoastră nu aţi scris în acest raport şi anumite probleme care au apărut în anul 2017 cu privire la redactarea şi propunerea spre dezbatere a hotărârilor de Consiliu Judeţean. Mai ales la celebrul moment când noi am părăsit sala de şedinţe, în momentul în care peste 20 de proiecte de hotărâre - dacă nu greşesc -, erau antedatate faţă de data la care ele fuseseră propuse spre dezbatere. Pentru că a fost o problemă cu data de întregistrare. Sunt chestiuni care ar trebui trecute în raport, totuşi! Lumea trebuie să le aibă la cunoştinţă. Nu are rost să le muşamalizăm şi nu are rost să le uităm. Pentru că am făcut o greşeală, am mai făcut încă una şi tot aşa... Şi de fiecare dată când am avut câte o propunere răspunsul din partea dumneavoastră a fost o adresă. Noi am depus expuneri de motive, nu adrese către CJ. Este la fel şi la expunerea de motive pentru eliminarea tarifului la apa de ploaie, care într-un final, la a treia încercare, a fost propusă pe ordinea de zi. Chiar dacă a fost respinsă, măcar s-a respectat procedura. Dumneavoastră aveţi atribuţia de a depune spre dezbatere iniţiativele consilierilor, nu să trimiteţi adrese”, a mai adăugat Dănăilă.

La rândul său, liberalul Ovidiu Nechita a ţinut să îi atragă atenţia şefului CJ Brăila că în cadrul raportului, deşi vorbeşte despre anumite clădiri şi camere pe care le deţine instituţia, nu explică deloc clar la ce anume folosesc acestea, lucru pe care ar trebui să îl remedieze pe viitor.

 

Chiriac şi Dănăilă s-au acuzat unul pe celălalt de minciună

Remarcile liberalilor nu au picat deloc pe gustul preşedintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a insistat pe ideea că aceştia exagerează ca de obicei. Liderul CJ nu a vorbit foarte mult despre raport şi datele prezentate în cadrul acestuia, însă a ţinut să dea replică la toate acuzaţiile PNL-iştilor. Acesta a afirmat că propunerile consilierilor liberali nu au fost luate în seamă sau au avut întârzieri deoarece aceştia au depus doar expuneri de motive şi nu proiecte, aşa cum ar fi trebuit.

“În primul rând, noi nu putem să dezbatem aici expuneri de motive, ci proiecte de hotărâri. Şi domnul secretar poate să vă dea răspunsul la aceste lucruri. Dacă depuneţi un proiect de hotărâre cum l-aţi depus şi pe acela cu apa de ploaie, sunt de acord să îl introducem şi pe ordinea de zi. Este datoria dumneavoastră!”, a spus Chiriac.

Ei bine, această replică l-a înfuriat şi mai rău pe liderul liberal care a insistat pe ideea că şeful CJ Brăila “minte, ca de obicei” pentru că legea spune că se pot depune doar expuneri de motive de către consilieri, iar acestea să fie transformate ulterior în proiecte de către aparatul din subordine, aşa cum s-a întâmplat în cazul propunerii lor privind eliminarea tarifului la apa de ploaie.

“Nu am depus proiect de hotărâre atunci, ci tot o expunere de motive! Nu minţiţi!”, a afirmat Dănăilă. “Vă dau înregistrarea în care dumneavoastră spuneţi că aţi depus o expunere de motive. În momentul în care depuneţi un proiect de hotărâre o să îl punem şi pe ordinea de zi pentru a fi votat! Domnule consilier, respectaţi şi dumneavoastră regulamentul, că văd că îmi băgaţi dumneavoastră «pumnul în gură» acum! Mă lăsaţi să vorbesc şi eu? V-am ascultat, mă lăsaţi să termin?!”, a replicat imediat Chiriac. Şi cum preşedintele CJ a continuat pe ideea că liberalii au venit cu un proiect pentru eliminarea apei de ploaie, iar Dănăila a continuat să îl acuze că minte, episodul a degenerat rapid, transformându-se într-un schimb de replici acide.

În cele din urmă, Chiriac a hotărât să răspundă mai departe acuzaţiilor şi a precizat că dacă liberalii consideră că unele proiecte adoptate nu au fost legale pot să sesizeze Prefectura Judeţului Brăila. Cât despre informaţiile suplimentare solicitate de Ovidiu Nechita în legătură cu proprietăţile şi camerele pe care le deţine CJ Brăila, Chiriac a precizat că pe viitor va avea grijă ca raportul să fie mai detaliat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro