Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rapita in pericol

Inspectorii fitosanitari au lansat un apel de urgenta catre toti fermierii care in toamna anului trecut au infiintat culturi de rapita. Un control de rutina al specialistilor, in mai multe zone ale judetului, a scos la iveala un fapt ingrijorator: la rapita se inregistreaza un atac virulent al gindacului lucios si al gargaritei tulpinilor. Atacul a fost depistat in tot judetul si necesita urgent aplicarea unui tratament de combatere. "Recomandam utilizarea piretroizilor de genul "Fury", "Cipertrin", "Supersect", "Polytrin", "Cipermetrin", substante care au efect soc si distrug daunatorii in citeva ore. De asemenea, se mai pot folosi produse care au o remanenta mai mare, de tip "Carbetox", "Diazol" sau "Ecalux". Neaplicarea tratamentelor poate diminua cu 30 - 40 % productia de silicve (pastaia rapitei) sau chiar distrugerea totala a florilor, ceea ce inseamna pierderi de recolta de pina la 90%", a precizat Violeta Popescu, director executiv adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Braila, sefa Unitatii Fitosanitare.
Fitosanitarii avertizeaza, insa, ca aplicarea tratamentelor in aceasta perioada trebuie sa se faca cu mare atentie, in principal pentru protejarea familiilor de albine. "Avind in vedere dezvoltarea neuniforma a plantelor, in toate lanurile de rapita exista deja flori deschise care atrag albinele. Recomandam aplicarea tratamentelor numai dupa ce s-a luat legatura cu apicultorii, si numai dupa ce au fost inchise toate familiile de albine din zona. In cazul utilizarii piretroizilor, dupa aplicarea tratamentului, la 3-4 ore, albinele pot fi lasate libere. Acolo unde s-au utilizat produse cu remanenta mare, restrictia se mentine cel putin 3 zile de la aplicare", a mai spus Popescu.
Totusi, atacul din aceasta primavara nu i-a luat prin surprindere pe fitosanitari, este o problema obisnuita pentru un an cu o iarna secetoasa. Ce e nou, insa, anul acesta, este faptul ca in comparatie cu anii precedenti, suprafata cultivata cu rapita este foarte mare, respectiv in jur de 35.000 ha, aproape dublu fata de 2006.
Nici griul nu a iesit tocmai "in forma" din iarna. Tot din cauza conditiilor meteo, bolile foliare si-au facut deja simtita prezenta. S-a semnalat reactivarea atacurilor de fainare si septorioza, aceasta insemnind ca in perioada urmatoare, odata cu erbicidarea, este obligatorie si aplicarea unui tratament de combatere.
Categorie articol: 

Comentarii