Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Randamentul minciunii şi al prostiei

Principala calificare a premierului Mihai Tudose, obţinută în urma studiilor sale universitare, este cea de jurist. În ciuda multiplelor cursuri, studii, masterate şi doctorate, absolvite abia după ce şi-a început cariera politică - adică abia după ce a devenit parlamentar - şi în ciuda ocupării de două ori a portofoliului de la Ministerul Economiei ori a pompoasei funcţii de preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor, timp de mai bine de 10 ani, Mihai Tudose rămâne, totuşi, un jurist. Nu poate fi considerat vreun expert în economie. Nici măcar unul care să se priceapă, cât de cât, la termeni de bază din economie.

Altfel ar fi ştiut că pensiile de stat nu au randament. Ar fi ştiut că Pilonul I de pensii, cel de stat, nu este bazat pe niciun fel de randament. Nici măcar pe vreo eficienţă economică a statului ori pe vreo administrare corectă a bugetului. Pensiile actualilor pensionari se achită doar din ceea ce încasează statul din cotizaţiile actualilor angajaţi. Plus încă nişte miliarde de lei anual deturnate din altă parte – de la investiţii, de la Educaţie, poate de la Sănătate ori Cultură sau pur şi simplu din împrumuturi. Pentru că atât de eficient este în prezent sistemul de pensii de stat, încât nu poate asigura plata tuturor pensiilor. Mereu rămâne cu o gaură, ce trebuie astupată cu bani luaţi din altă parte. Poate că un jurist n-avea de unde şti asta.

De fapt, singurul randament al pensiilor de stat este dat din pixul celor de la Putere. „Randamentul” pensiilor din Pilonul I este dictat de populismul partidului aflat la guvernare, de minciunile politice şi electorale, de iresponsabilitatea, incompetenţa sau prostia guvernanţilor sau de toate acestea la un loc. Pensiile actuale cresc exclusiv pe criterii politice, populist, fără acoperire în economie, fără o analiză prealabilă, fără discernământ. Ca şi salariile la stat, ca şi salariile parlamentarilor. Este singurul „randament” de care Guvernul Tudose ştie.

Spre deosebire de cele de stat, pensiile private – care încă se acumulează şi care vor fi plătite peste nişte zeci de ani celor care sunt astăzi salariaţi – chiar se bazează strict pe elemente economice. De fapt, ca să plătească acum pensii mai mari, complet nejustificate economic, Guvernul Tudose taie din pensiile viitorilor pensionari, acum salariaţi. Ciopârţeşte un pilon de pensii privat creat special pentru a uşura efortul financiar al statului peste nişte zeci de ani, un efort financiar de altfel imposibil de suportat din bugetul de stat. De altfel, aceasta a fost raţiunea înfiinţării Pilonului II de pensii: să uşureze efortul statului peste nişte ani. Poate că un jurist nu cunoaşte asta, dar cred că premierul Tudose o ştie. O ştie, dar o face pe deşteptul. Sau pe prostul.

Şi apropo, dacă e să vorbim despre vreun randament al unor pensii de stat, poate că premierul s-a referit la pensiile speciale ale parlamentarilor, de câteva sute de milioane de lei lunar, după câteva mandate de parlamentar, cu doar câteva zeci de zile muncite pe an. Pensie uriaşă, raportată la perioada muncită, de care va beneficia şi Mihai Tudose nu peste foarte multă vreme. Evident, când îţi votezi singur pensiile, ai cel mai bun randament posibil.
Categorie articol: 

Comentarii