Mergi la conţinutul principal

Radu Andrei, felicitat de preşedintele Klaus Iohannis

• într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, preşedintele României i-a felicitat pe elevii şi profesorii care au participat la Olimpiada Internaţională de Fizică, competiţie unde olimpicii români au câştigat patru medalii de aur şi una de argint • întors în ţară, Radu le-a povestit redactorilor “Obiectiv” despre experienţa din Indonezia

 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a felicitat pe elevii şi profesorii care au participat la Olimpiada Internaţională de Fizică, brăileanul Radu Andrei, elev al Colegiului Naţional “N. Bălcescu”, fiind unul dintre olimpicii medaliaţi cu aur.

La competiţia desfăşurată în Indonezia, în perioada 16-24 iulie, lotul României s-a clasat pe locul I în Europa şi locul cinci în lume, obţinând patru medalii de aur şi una de argint.

“Mă bucur de fiecare dată când performanţa elevilor şi profesorilor români este recunoscută şi apreciată la nivel internaţional. Îi felicit pe cei cinci elevi şi profesorii din Delegaţia României la Olimpiada Internaţională de Fizică, desfăşurată în Indonezia, pentru rezultatele lor remarcabile. Ei au dus ţara noastră pe primul loc în Europa şi în topul celor mai bune 5 state din lume la Fizică, un domeniu de suflet pentru mine. Realizările lor excepţionale ne inspiră şi sunt cea mai bună dovadă că perseverenţa, efortul şi energia puse în slujba pasiunii fac ca visele să devină realitate”, a scris preşedintele Iohannis pe Facebook.

La rândul său, tot printr-o postare pe reţeaua de socializare, Radu Andrei i-a mulţumit preşedintelui pentru apreciere. În mesajul său, tânărul a abordat şi subiectul “exodului” elevilor români către facultăţile din afară.

“Mulţumiri domnului Klaus Iohannis pentru aprecierea muncii pe care am depus-o în ultimii ani şi a rezultatelor ce i-au urmat. Din păcate, mulţi tineri aleg să urmeze cursurile facultăţilor din străinătate tocmai pentru că simt un dezinteres puternic faţă de potenţialul lor, venind din partea sistemului de învăţământ şi a clasei politice. Această atitudine trebuie neapărat schimbată, pentru ca ei să fie convinşi că România este o ţară în care merită să îşi construiască viitorul. Scurtul text de mai jos este un pas în acest sens (n.r. - postarea preşedintelui). Alocarea unor fonduri serioase pentru educaţie şi prezentarea unor oportunităţi reale şi atractive pentru o carieră sunt soluţiile care trebuie urmărite”, a scris Radu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, medaliile de aur au fost cucerite de Anca Drăgulescu, Răzvan Octavian Radu, Petru Cotruţ (elevi la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Radu Andrei (clasa a XII-a, Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila). Medalia de argint i-a revenit lui Sebastian Leontică, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Piatra Neamţ. Delegaţia României a fost coordonată de Delia Davidescu (cadru didactic la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi Adrian Dafinei (conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti).

 

Radu Andrei: “Mi-am dorit foarte mult o medalie”

Întors recent din Indonezia, Radu Andrei le-a povestit redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” despre experienţa Olimpiadei Internaţionale de Fizică.

“Mi-am dorit foarte mult să obţin o medalie, nu neapărat aur, pentru că am muncit foarte mult şi îmi place foarte mult. Faptul că am câştigat această medalie chiar m-a încurajat, mi-a arătat că pot să fac performanţă şi în acest domeniu, pe lângă astronomie şi astrofizică. Sunt foarte bucuros, dar în afară de medalie, la fel de important mi s-a părut că am avut ocazia să mă întâlnesc cu alţi tineri, alţi elevi pasionaţi de fizică şi să discut cu ei. Cât am stat acolo am legat nişte prietenii foarte importante pentru că ei sunt până la urmă cei care vor lucra în acest domeniu şi să ne cunoaştem de dinainte mi se pare foarte important”, ne-a spus proaspătul medaliat cu aur.

Legat de competiţie, olimpicul ne-a mărturisit că probele au fost dificile, iar concurenţa a fost una mare, peste 420 de elevi din aproape 90 de ţări “luptând” pentru o medalie. În plus, Radu a reuşit să câştige aurul la prima sa calificare la internaţionala de fizică. 

“Am concurat împotriva unor ţări foarte puternice, cu o pregătire intensivă în spate, cum sunt Statele Unite, Rusia, China, Japonia sau Coreea de Sud. Am avut două probe. La cea teoretică am avut două probleme foarte frumoase. Am avut şi o problemă de astrofizică şi m-a ajutat foarte mult experienţa pe care o am cu olimpiada de astronomie şi astrofizică. Au fost probleme de actualitate cum sunt expansiunea universului şi materia întunecată, chestii care încă se cercetează, şi trebuia să ai nişte idei foarte bune. La proba experimentală au fost nişte probleme neaşteptate, noi, nişte idei pe care nu le mai întâlnisem până acum. A fost foarte mult de lucru dar se pare că m-am descurcat”, ne-a povestit Radu.

Ca de fiecare dată când câştigă un premiu sau o medalie, “elevul de aur” al Brăilei a dorit să le mulţumească celor care i-au fost alături şi l-au sprijinit.

“Încep cu părinţii care mi-au inspirat o pasiune pentru experimente şi pentru fenomenele din jurul nostru. Apoi urmează primul meu profesor de fizică şi cel care mi-a stârnit cu adevărat curiozitatea pentru materia asta, domnul Tudorel Meca. Apoi doamnei de fizică Aurelia Stroe cu care lucrez încă din clasa a VII-a. Am muncit foarte mult împreună. La astrofizică doamnei Nicoleta Becheanu. Am avut probleme de astrofizică acum în proba teoretică şi m-a ajutat experienţa asta şi în înţelegerea fizicii în general. Matematica a jucat un rol foarte important, au fost dificile din punct de vedere matematic problemele şi chiar m-a ajutat tot ce am făcut cu domnul Iulian Danielescu. Nu în ultimul rând, mulţumesc tuturor profesorilor de la clasă care m-au susţinut”, a conchis Radu.

Cum este as şi în astronomie şi astrofizică, la începutul lunii august Radu va merge la lotul lărgit pentru calificarea la olimpiada internaţională, competiţie ce se va desfăşura toamna aceasta în Thailanda.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro