Mergi la conţinutul principal

Radiografia unui esec

Marti, inotatorul brailean Valentin Preda nu a luat startul in seria a doua a probei de 200 de metri bras, pentru ca antrenoarea lotului, Doina Sava, i-a indicat sportivului o alta ora de concurs.
Conform declaratiei sportivului, acesta stia ca urma sa concureze la ora 7.22 p.m. (ora locala), insa Doina Sava avea alt program, pe care era trecuta ora 7.44.
Potrivit unei convorbiri pe care inotatorul a purtat-o imediat dupa acel trist eveniment, cu mama lui, reiese clar ca antrenoarei lotului nu i-a pasat prea mult de ratarea lui Preda, ci se gindea, cu voce tare, ce s-ar fi intimplat, daca in aceeasi situatie ar fi fost campioana olimpica Camelia Potec. Mama inotatorului considera ca singura vina a lui Vali a fost aceea ca si-a ascultat antrenoarea.

"Mi-a spus ca voi concura la 7.44"

In continuare, va prezentam, in exclusivitate, discutia inregistrata pe yahoo.messenger, discutie purtata intre inotator si mama sa, imediat dupa ratarea startului.
- Spune-mi ce s-a intimplat.
- S-a intimplat o prostie. Eu m-am uitat pe un program, unde se specifica clar ca proba mea incepe la 7.22, iar Sava m-a sunat, cind eram la bazin si mi-a spus ca eu voi concura la ora 7.44, dupa care mi-a mai dat citeva sfaturi, cind sa intru in apa la incalzire si alte lucruri pe care eu de altfel le stiam, pentru ca am mai participat la concursuri internationale de anvergura. Am facut incalzirea cu Arthur si in acest timp si antrenoarea lotului a trecut sa ma vada, chiar m-a intrebat ceva la un moment dat.
- Nu ai mai vorbit cu Sava?
- La incalzire, Doina Sava mi-a spus ca mai am o ora pina la proba mea si chiar mi-a aratat programul, sa ma uit eu pe el, pentru ca ea nu vede si, intr-adevar, scria ora 7.44 pentru proba mea.
Asa ca m-am dus sa ma schimb, iar la ora 7.15 eram deja echipat, iar antrenoarea mi-a recomandat sa fac masaj. Maseorul si antrenoarea mi-au mai facut un pic de masaj, dupa care mi-au urat bafta, dar mi-au mai facut citeva recomandari. Numai ca in drum spre tarc, locul unde trebuia sa ne adunam inaintea cursei, m-am uitat pe ecran si am vazut ca prima serie terminase cursa, iar eu trebuia sa concurez in cea de-a doua. M-am dus mai repede acolo, le-am aratat oficialilor acreditarea, le-am spus ca trebuie sa concurez in acea serie, insa ei au intrat in panica, timp in care, ceilalti inotatori erau gata de start. L-am intrebat pe oficialul care ne dirija in acea zona, daca mai pot intra in bazin, iar acesta, dupa ce a vorbit cu cineva, prin casca, mi-a facut semn ca nu mai pot participa la aceasta proba. Si gata, m-am intors de unde am plecat, iar dupa doua minute a venit antrenoarea, Doina Sava, care a inceput sa se vaite si sa spuna ca numai din cauza ei am ratat proba. Plingea si isi cerea scuze, dar ceea ce m-a indignat a fost reactia ei. La un moment dat se consola singura spunind ca "ce s-ar fi intimplat cu ea daca in aceeasi situatie ar fi fost campiona olimpica, Camelia Potec". Si din nou, ca sa ma "consoleze" pe mine sau sa mai toarne spirt pe rana, m-a intrebat: si daca ai fi concurat, pe ce loc veneai, pe 25, pe 30 si ceva? Nu a stat prea mult cu mine, a plecat motivind ca ii este rau.
- Antrenorul de la Louisville ce a spus?
- Era mut de suparare, ce sa spuna, doar ca i s-a facut rau in tribuna cind a vazut ca nu apar la start.

Bellu: Cred ca in cazul inotatorului Preda a fost o nesincronizare totala

Presedintele ANS, Octavian Bellu, considera ca a fost o nesincronizare totala in cazul inotatorului Valentin Preda, care a ratat prezenta in serii la 200 metri bras, deoarece nu a stiut ora de start, mai ales ca programul competitiei este afisat in mai multe locuri.
"Problema este de competenta federatiei de profil, iar in subsidiar, dar nu neaparat, a COSR. Ei au preluat programul, calendarul de competitie, modul de prezentare al sportivilor si impreuna cu sportivul ar fi trebuit sa managerieze situatia. Aceasta intimplare trebuie inteleasa foarte bine. Am fost la destule Olimpiade, CM si cei implicati stiu ca programul de competitie se afla afisat in nenumarate locuri. Il primesc sportivul, antrenorul, oficialii de pe linga delegatii, se afla la hotel si la sala de competitie. Intrarea in competitie se face dupa un apel oficial, cu cel putin o jumatate de ora inainte si cu un insotitor oficial tocmai pentru a-i aduna pe toti de pe unde sint. Cred ca a fost o nesincronizare totala, pentru ca pina la urma, ceilalti sapte concurenti au fost la start", a declarat Bellu agentiei MEDIAFAX .
Octavian Bellu a adaugat ca au mai existat situatii de acest fel. "Chiar imi aduc aminte de campionul mondial la judo, la editia din 1996, care nu a luat startul pentru ca soferul care il ducea la sala nu a stiut traseul si a intirziat foarte mult. Nu consider ca e vorba de penalizarea inotatorului, dar federatia are un comitet executiv, o comisie de disciplina si poate lua in discutie acest caz. Doar ei pot discuta aspectul financiar, la nivel de investitii in sportiv, dar nu exista reglementari in privinta neparticiparii unui sportiv la o asemenea competitie, aceasta fiind considerata o situatie foarte rara. Oricum, cel mai frustrant este pentru sportiv, dar daca este sa vorbim de o vina, si sportivul are partea lui, nefiind la prima competitie. El a pierdut cel mai mult", a subliniat Bellu.
Inotatorul Valentin Preda trebuia sa se prezinte la startul probei de 200 metri bras, seria sa fiind programata, marti, in jurul orei 14.29 (ora Romaniei), insa apoi a fost decalata cu zece minute.

Stapinul brasului in Romania

Cel mai valoros exponent al natatiei masculine brailene, Valentin Preda este student in anul patru la Universitatea din Louisville, in Statele Unite.
Este multiplu campion national al Romaniei si detine recordurile nationale in probele de 50, 100 si 200 m bras, fiind considerat la un moment dat, "stapinul brasului".
Este cistigator de Big East si finalist in NCCAA, competitii in care sint angrenati sportivii de elita din universitatile americane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro