Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Războiul nervilor continuă la “Braicar”

• a început cercetarea disciplinară a greviştilor • circa 160 de şoferi şi vatmani care au participat la mişcarea spontană de protest de la finele lunii mai au fost chemaţi la comisia de disciplină • pe tot parcursul audierii au fost asistaţi de avocatul Federaţiei Sindicatelor din Transporturi • oricum oamenii sunt hotărâţi să conteste la instanţă orice eventuală sancţiune

 

Aşa cum a anunţat încă de pe parcursul grevei spontane care a blocat transportul în comun în oraşul nostru timp de o săptămână, conducerea “Braicar” a trecut la cercetarea disciplinară a protestatarilor de atunci, acuzaţia ce li se aduce fiind lipsa nemotivată de la serviciu timp de mai mult de 3 zile. Astfel, deoarece şoferii şi vatmanii de la “Braicar” au refuzat să iasă pe trasee se consideră că au lipsit şi, drept urmare, au fost chemaţi să dea cu subsemnatul în faţa unei comisii de cercetare disciplinară constituită la nivelul companiei angajatoare, aşa cum prevede legislaţia în domeniu. Surse din cadrul firmei ne-au informat că sunt în această situaţie circa 160 de salariaţi, practic întreg grupul de şoferi de autobuze şi vatmani care a participat la acţiunea spontană de protest. Conducerea organizaţiei sindicale reprezentative din unitate a explicat că la toate aceste audieri maraton angajaţii chemaţi la ordin au fost asistaţi din punct de vedere juridic de către avocatul din partea Federaţiei Sindicatelor din Transporturi şi Servicii Publice ATU România. Mai mult, după finalizarea cercetării disciplinare şi emiterea de către conducătorul companiei a deciziilor finale, eventualele sancţiuni împotriva protestatarilor vor fi contestate la instanţă, indiferent dacă e vorba despre mustrare scrisă, diminuarea salariului pe o anumită perioadă ori, cea mai aspră sancţiune, desfacerea contractului individual de muncă pe motiv de indisciplină.

De menţionat că până la acest moment, cei doi parteneri de dialog social din cadrul SC “Braicar” SA Brăila nu au semnat Contractul Colectiv de Muncă pe unitate, rămas în aer după eşuarea negocierilor anuale privind încheierea unui nou acord. Nesemnarea noului CCM menţine printre variantele de lucru disponibile în arsenalul sindicatului şi scenariul declanşării protestelor pe care organizaţia şi le planificase începând cu data de 24 mai, şi la care instanţa locală pusese frână prin declararea nelegală a acestora pe considerente de ordin procedural şi de formă. De altfel, sindicatul anunţase imediat după motivarea deciziei instanţei că are de gând să corecteze erorile semnalate de către magistraţi pentru a putea declanşa o grevă de avertisment.

Reamintim că o parte dintre şoferi şi vatmani au fost chemaţi recent şi la Poliţie, în calitate de martori într-un dosar penal faţă de infracţiunea de instigare la grevă. După cum “Obiectiv” a anunţat deja, la data de 31 mai, lucrători ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au deschis dosar penal conform art. 218, alin. 1 din Legea 62/2011 - Conflictele individuale de muncă. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-ar fi autosesizat şi fac anchetă pentru a stabili dacă au fost încălcate prevederile legale, după cum ne-au transmis reprezentanţii instituţiei. Potrivit art 218., alin. 1, din legea menţionată “constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei fapta persoanei care, prin ameninţări ori prin violenţe, împiedică ori obligă un angajat sau un grup de angajaţi să participe la grevă ori să muncească în timpul grevei”.
Categorie articol: 

Comentarii