Mergi la conţinutul principal

Războiul fraților Adolf și Rudolf Dassler, care au înființat două dintre cele mai mari branduri sportive

 

Se spune că nu există dragoste mai mare decât cea dintre frați. Cu toate acestea, frații germani Adolf și Rudolf Dassler au dus o luptă acerbă și totală din cauza competiției pe care au dus-o pentru bandurile pe care le-au creat, Puma și Adidas, pentru a le duce în top.

 

Jurnalista olandeză Barbara Smit, în cartea „Sneaker Wars”, descoperă originea a două dintre cele mai importante mărci din industria pantofilor sportivi.

 

Era anul 1926 când frații Adolf și Rudolf Dassler au făcut papuci și șoșoni în fabrica lor numită „Gerbüder Dassler Schuhfabrik”. Deși pantofii nu erau marcați și nu purtau niciun nume, calitatea produselor fraților a ajuns la urechile lui Josef Waitzer, antrenorul echipei germane de atletism.

 

Frații s-au completat foarte bine: Adolf - a cărui poreclă era Adi - era artistul introvertit, în timp ce Rudolf era expert în relații publice. Datorită acestui fapt, cuplul și-a plasat curând produsele în satul olimpic al Jocurilor de la Berlin din 1936. Afacerea lor a fost consolidată odată cu înființarea nazismului în Germania, deoarece sportul a fost văzut ca o metodă ideală pentru a atinge cele mai înalte culmi, în mult dorita „perfecțiune ariană”.

 

Adidași Adidas - oferte eMAG

 

Al doilea război mondial s-a confruntat cu ideologiile fraților, deoarece, la ordinele lui Hitler, fabrica Dassler a devenit un atelier de piese de schimb pentru tancuri și lansatoare de rachete. În timp ce Adi s-a opus înrolării în armată, Rudolf a decis să apere cauza nazistă împreună cu trupele din Saxonia. De acolo, i-a scris o scrisoare fratelui său prin care îl avertiza că va solicita închiderea fabricii pentru a-l obliga și pe el să poarte o armă.

 

La sfârșitul războiului și după un proces efectuat de aliați pentru a analiza nivelul de atașament față de ideologia nazistă, Adi a reușit să-și păstreze controlul asupra companiei sale. În schimb, Rudolf a trebuit să se mute într-o altă parte a orașului împreună cu familia sa pentru a deschide o mică fabrică după ce a fost denunțat de propriul său frate ca simpatizant al lui Hitler.

 

Jumătate dintre muncitori, vânzătorii, au plecat cu Rudolf, în timp ce cealaltă jumătate, designerii, au rămas la fabrica lui Adi. Din această schismă s-au născut două mari mărci: Puma, fondată în 1948 de Rudolf și Adidas, născută din mâna lui Adi în 1949.

 

Din acel moment ambele mărci s-au confruntat în permanență.

 

Prima victorie a acestei bătălii a fost câștigată de Adi la Cupa Mondială de fotbal din Elveția, din 1954. Rudolf îl disprețuise pe antrenorul german Sepp Herberger, așa că Adidas a primit contractul pentru a realiza ghete cu crampoane reglabile pentru echipa națională, special concepute pentru a preveni alunecarea pe caz de ploaie. În timpul jocului împotriva echipei maghiare, o furtună a testat eficiența ghetelor și a dus la victoria germană cu 3-2 asupra maghiarilor.

 

Adidași Adidas

 

Rivalitatea a continuat cu copiii fraților Dassler. Horst, fiul cel mare al lui Adi și moștenitorul Adidas, a reușit să blocheze transporturile Puma la graniță și să-și vândă exclusiv pantofii săi în Satul Olimpic din Mexic 1968.

 

Pe de altă parte, Armin, fiul lui Rudolf Dassler, și-a făcut un nume și un titlu de glorie atunci când celebrul fotbalist brazilian cunoscut sub numele de Pelé a purtat unul dintre modelele sale la Cupa Mondială din Mexic 70.

 

La 6 septembrie 1976, Rudolf Dassler a încetat din viață. Ura dintre familii a fost atât de mare încât Adidas a publicat o notă care spunea „Din milă și din umanitate, familia Adolf Dassler nu va comenta moartea lui Rudolf Dassler”.

 

Patru ani mai târziu, Adi a murit și mormântul său a fost așezat cât mai departe posibil de cel al fratelui său. La moartea lui Adolf Dassler, Adidas avea 17 fabrici și vânzări de un miliard de mărci germane.

 

În 1990, compania sa Adidas era deținută de omul de afaceri francez Bernard Tapie și doi ani mai târziu a declarat faliment. Mai târziu, Puma a fost cumpărată de PPR, o multinațională franceză. Ambele mărci vor fi relansate ulterior pentru noile generații și vor deveni un simbol al sportului și loialității față de marcă.

 

În mod ironic, singurul membru al familiei Dassler încă implicat în mărci este Frank Dassler, nepotul fondatorului Puma, Rudolf Dassler, și care a lucrat pentru Adidas, fiind șeful departamentului legal al companiei din 2004 până în 2018, an în care a demisionat.

 

Și în prezent, Adidas și Puma sunt două dintre cele mai importante, mai populare și mai vândute branduri de echipament sportiv din lume, luptând cu gigantul american Nike pe piața mondială. Adidas este pe locul 2 mondial din punct de vedere al cotei de piață, după Nike, în timp ce Puma este pe poziția a șaptea, după nume ca Skechers, New Balance sau Asics.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro