Mergi la conţinutul principal
Braicar, la judecată cu greviștii din 2018

Război total cu salariații

* compania a chemat în instanță 200 de actuali sau foști angajați participanți la greva spontată din mai 2018, pe care-i cheamă să acopere un prejudiciu de circa 800.000 lei * surse din cadrul “Braicar” ne-au declarat că pe listă figurează chiar și persoane decedate, în locul acestora fiind citați urmașii * deocamdată nu a fost anunțată pe portalul instanței data primei ședințe în cadrul acestui proces, înregistrat la Tribunalul Brăila în cursul lunii decembrie 2020

 

Sute de actuali sau foști angajați ai operatorului public de transport în comun, SC “Braicar” SA au fost chemați în instanță într-un mega proces intentat de companie, ținta fiind imputarea unui prejudiciu de aproape 100.000 euro provocat societății pe perioada grevei din 2018 care a paralizat, timp de 8 zile, transportul în comun în întreg orașul. Plângerea încadrată la categoria “litigii de muncă” și având ca obiect “acțiune în răspundere patrimonială” a fost înregistrată pe rolul Tribunalului Brăila pe finalul anului trecut. Salariații vizați s-au trezit citați în acest proces chiar la debutul lui 2021 și au constatat cu uimire și revoltă că printre pârâți se numără și foști colegi trecuți în neființă, în numele lor fiind chemați acum în instanță soțiile și copiii acestora. 

Circa 200 de actuali sau foști salariați ai SC “Braicar SA Brăila, șoferi, vatmani și personal tehnic de la depouri și garaj, și-au început anul cum nu se poate mai prost: au primit citație de la Tribunalul Brăila că sunt chemați la instanță într-un proces deschis de companie. Practic este vorba despre salariații care, pe perioada celor 8 zile de grevă spontană din cursul lunii mai 2018, au refuzat să înceapă lucrul, chiar dacă au fost prezenți la depoul/garaj al SC “Braicar” situat în cartierul Radu Negru. Mai grav, în cazul în care instanța încuviințează, riscă să fie puși să acopere, din surse financiare proprii, un prejudiciu pretins de reclamantă, adică de compania publică de transport, în cuantum de aproximativ 800.000 lei. Din ce se compune această sumă? Cel mai probabil, au fost contabilizate veniturile nerealizate de companie reprezentând, pe de o parte, diminuarea decontului de la bugetul local a prestării serviciului de transport pentru pensionarii cu venituri mici și pentru elevi, aferent celor 8 zile de grevă, iar, pe de altă parte, despăgubirile acordate de companie brăilenilor care au avut cumpărat abonament în cursul lunii mai, dar nu au putut circula din cauză că autobuzele și tramvaiele nu au ieșit pe trasee. După cum cotidianul nostru v-a informat, la finele lunii iunie 2018, cu ocazia achiziției noilor abonamente valabile în luna iulie 2018, posesorilor li s-a acordat o reducere, calculată proporțional cu cele 8 zile de inactivitate. De exemplu, la un abonament clasic, în valoare de 55 lei, valabil 30 de zile pentru toate liniile de autobuz, respectiv de tramvai din municipiu, reducerea, la vremea respectivă, a fost de aproape 15 lei (55 lei deîmpărțit la 30 zile, iar rezultatul deînmulțit cu 8 zile de grevă).

 

“De unde atâta sete de răzbunare? Au trecut 3 ani de atunci”

Potrivit datelor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, în dosarul 2114/113/2020, înregistrat la Tribunalul Brăila în data de 14 decembrie 2020, sunt chemate să răspundă 200 de persoane. Procesul este înregistrat ca litigiu de muncă, având ca obiect “acțiune în răspundere patrimonială”, iar deocamdată nu a fost anunțată data primei ședințe din acest dosar.

“La fel ca și în vara lui 2018, când firma ne-a dat în judecată - acțiunea aia cu nelegalitatea grevei, nu ne-a anunțat nimeni că va urma acest proces. (...) Personal, și uitasem de greva din 2018. Ne-am trezit acum cu citațiile și suntem puși să suportăm un prejudiciu imens, 4.000 lei de fiecare persoană, după calculele mele, din lista de 200 de inși, din câți am înțeles că am fi dați în judecată în acest proces. (...) Vorbeam cu colegii și am aflat că pe lista celor dați în judecată se află - 4 cazuri am identificat doar noi, în cercul meu de cunoscuți - persoane care au murit. Cică în locul lor au chemat în instanță moștenitorii, adică soțiile, ori copiii. Inuman! De unde atâta sete de răzbunare? Au trecut 3 ani de atunci! (...) Sunt și mulți care între timp s-au pensionat. La o pensie de toată jena, după o viață de muncă, de circa 2.000 lei, sunt puși să dea 4.000 fiecare. Păi oamenii ăia din ce o să trăiască până când vor termina de achitat suma? Din mila publică, sau cum? (...) O să ne vorbim între noi și o să luăm legătura cu sindicatul să vedem dacă se organizează o apărare la comun, așa cum s-a întâmplat acum 3 ani când ne-a mai dat o dată în judecată firma”, ne-au declarat mai mulți salariați de la “Braicar”, care au sunat la redacția “Obiectiv Vocea Brăilei”, revoltați de ce li se întâmplă.

Reporterii noștri au luat legătura cu reprezentanții organizației sindicale reprezentative din cadrul companei publice de transport în comun, Sindicatul Liber “Transloc”, pentru a obține un punct de vedere cu privire la acțiunea în instanță declanșată de către “Braicar”, însă aceștia au fost rezervați în declarații, menționând doar că sindicatul se va implica în asigurarea reprezentării juridice a celor 200 de persoane vizate de plângere.

 

Prima acțiune a Braicar împotriva greviștilor din 2018, respinsă de instanță  

Practic este al doilea mega dosar în cadrul căruia Braicar își reclamă la instanță propriii salariați, după ce, în 2018, la puțin timp după greva spontantă din a doua jumătate a lunii mai, compania a deschis o acțiune în constatarea nelegalității acțiunii de protest. Compania a chemat în judecată atunci nu mai puțin de 194 de șoferi, vatmani și personal tehnic de la depouri și garaj, care au refuzat să iasă la muncă pe perioada protestului spontan din cursul lunii mai. La vremea respectivă, directorul general de atunci, Cornel Săndulescu, a venit personal în rândul greviștilor în încercarea de a-i determina pe oameni să renunțe la protest, făcând apelul nominal al celor care ar fi trebuit să înceapă lucrul, fără succes însă. Acel dosar s-a finalizat, în decembrie 2018, în favoarea greviștilor, în sensul că instanța a respins ca inadmisibilă acțiunea respectivă, obligând reclamanta, adică SC Braicar” să plătească oamenilor cheltuieli de judecată în cuantum de 5.000 lei. Decizia a fost confirmată apoi, în etapa apel, și de către magistrații Curții de Apel Galați, șase luni mai târziu, adică în iunie 2019.

Ca idee, în 2017, cu un an înainte de grevă, “Braicar” a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 25,5 milioane lei și un profit de 50.869 lei, în 2018, de 30,65 milioane lei (cifră de afaceri) și un profit de 17.079 lei, iar în 2019 a intrat adânc pe pierdere cu 5,33 milioane lei, la o cifră de afaceri de 36,03 milioane lei.

Reamintim că, începând de joi, 24 mai 2018, până joi 31 mai inclusiv, șoferii și vatmanii de la SC "Braicar" au stat în grevă spontană asigurând în acel răstimp doar cursele speciale, adică transportul salariaților diferitelor fabrici locale care au încheiate contracte în acest sens cu operatorul public de transport. În rest, nici un autobuz sau tramvai nu a circulat pe perioada protestului, spre nemulțumirea călătorilor.

 

”Societatea are obligația de a recupera prejudiciul de la cei vinovați”

Contactat de reporterii Obiectiv-Vocea Brăilei, directorul SC Braicar SA, Cristian Domnițeanu, ne-a precizat: ”Urmare a ațiunilor de protest ilegal din luna mai 2018, care au generat oprirea activității de transport public urban de călători pentru o perioadă de 8 zile, din expertiza contabilă efectuată, a rezultat un prejudiciu adus SC Braicar SA de 775.517 lei, prejudiciu stabilit de către un expert independent. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, ținând cont de faptul că Braicar este societate organizată în baza Legii nr. 31/1990 și se supune controalelor autorităților române, respectiv Curții de Conturi, societatea are obligația de a recupera prejudiciul de la cei vinovați, respectiv de la salariații care nu și-au îndeplinit atribuțiunile de serviciu în perioada celor 8 zile de grevă ilegală.

Domnițeanu ne-a confirmat, totodată, că este vorba de peste 200 de actuali sau foști salariați ai SC Braicar SA Brăila, acționați în judecată, suma de mai sus fiind reprezentată de abonamente returnate beneficiarilor, contravaloarea prestațiilor de transport neefectuate pentru clienții care aveau contracte de prestări servicii cu SC Braicar SA, cheltuieli cu asigurările, amortizări, ITP etc și salarii pentru personalul care s-a prezentat la serviciu, dar care ”nu a putut să-și desfășoare activitatea din cauza grevei ilegale”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro