Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Răspândirea pestei porcine, oprită momentan. Se lucrează intens la dosarele de despăgubire

• conducerea DSVSA ne-a informat că în ultimele zile nu s-a mai confirmat niciun focar nou • în acest context, echipele de veterinari care până acum au participat la uciderea porcilor din localităţile unde au apărut focare de boală se vor putea concentra pe întocmirea dosarelor de despăgubire • până în prezent, s-au întocmit doar 352 de dosare, pentru 2.347 porci, din totalul de 29.000 eutanasiaţi în judeţul Brăila • suma totală pentru cele 352 de dosare se ridică la peste 2,3 milioane lei

 

După confirmarea, la sfârşitul săptămânii trecute, a focarelor de pestă porcină africană în cele două mari exploataţii zootehnice de la Tichileşti şi Gropeni, unde se află efective totale de circa 175.000 de porci, în judeţul Brăila nu a mai apărut niciun caz nou. “Nu mai e niciun focar confirmat în ultimele zile. Sperăm că nici nu va mai apărea vreunul în alte localităţi decât cele unde boala s-a manifestat deja şi unde a trebuit să facem ucideri preventive ale porcilor din gospodăriile populaţiei. În perioada următoare, dacă se va menţine această situaţie şi nu vor apărea noi focare, vom putea accelera procesul de întocmire a dosarelor de despăgubire, pentru că veterinarii care au participat până acum la eutanasierea porcilor din gospodăriile populaţiei vor putea lucra la aceste acte. Nu vorbim despre despăgubirile acordate fermelor zootehnice de la Tichlieşti şi Gropeni, care intră într-o altă categorie, ci doar despre cele care vizează gospodăriile particulare, din localităţile unde s-au manifestat până în prezent focarele de pestă porcină africană”, ne-a precizat Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.

Din luna iulie, de când a apărut primul caz de pestă porcină africană, într-o gospodărie din Insula Mare, pe raza judeţului Brăila au fost confirmate 34 de focare, împrăştiate în 19 localităţi din IMB şi de pe partea de terasă a judeţului, din apropierea Dunării, cum ar fi comunele Stăncuţa, Berteştii de Jos, Victoria, Viziru, Tichileşti, Gropeni. Inclusiv în municipiul Brăila a fost confirmat un focar. În total, în localităţile respective au fost ucişi preventiv peste 29.000 de porci. Până acum, au fost întocmite 352 de dosare de despăgubire, pentru un total de 2.347 porci. Suma totală pe care o vor încasa de la stat proprietarii acestor porci va fi de 2.388.000 lei, după cum ne-a informat directorul Drăgan. Banii urmează să vină în termen de 90 de zile de la predarea dosarelor de despăgubire către Guvern. Întocmirea dosarelor de despăgubire pentru restul de porci, până la 29.000, va mai dura câteva săptămâni, precizează conducerea DSVSA Brăila.

În ceea ce priveşte pagubele produse de eutanasierea preventivă a celor 35.000 de porci din crescătoria “Romsoci” SRL Tichileşti, şi a celor 140.000 din crescătoria “Tebu Consulting” SRL Gropeni, oficialii brăileni estimează că se vor ridica la zeci de milioane de euro. Proprietarii fermelor în cauză vor primi aceşti bani de la Guvern, cu titlu de despăgubire, însă procedura va fi de durată, în contextul în care eutanasierea efectivelor din aceste ferme este abia la început şi va dura câteva săptămâni, dat fiind volumul foarte mare de muncă. O parte din zecile de mii de porci ucişi va ajunge la crematoriu, restul vor fi îngropaţi.
Categorie articol: 

Comentarii