Mergi la conţinutul principal

Răscoală împotriva “Pui la Jar”

• locatarii din blocurile situate în intersecţia străzii Şcolilor cu bulevardul Independenţei se declară exasperaţi de fumul şi mirosul de carne arsă generate de fast-food-ul “Pui la Jar” • după cum spune consilierul judeţean Simona Drăghincescu, care se numără printre brăilenii direct afectaţi de această problemă, s-au făcut nenumărate sesizări către organele statului, dar fără niciun efect • doar Primăria a reacţionat, iar în urma măsurilor luate de aceasta, există în prezent o sentinţă judecătorească prin care se aprobă suspendarea activităţii firmei reclamate • conducerea Primăriei spune, însă, că în cazul de faţă doar ANAF poate pune în aplicare măsura închiderii localului • “ANAF a fost sesizat să pună în aplicare măsurile legale, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic”, spune viceprimarul Alexandru Jantea

 

Printr-un comentariu postat recent pe site-ul cotidianului nostru, la un articol pe tema fumului de grătar din Grădina Mare, consilierul judeţean Simona Drăghincescu a ţinut să semnaleze faptul că astfel de situaţii sunt întâlnite nu doar în zonele de promenadă ci şi în zonele rezidenţiale ale municipiului. Concret, Drăghincescu s-a referit la fast-food-ul “Pui la Jar”, deschis în urmă cu mai bine de un an pe Str. Şcolilor, aproape de intersecţia cu Bdul. Independenţei. Aşa cum sugerează şi denumirea, în localul respectiv se prepară intens carne de pui pe tăciuni încinşi. Dincolo de savoarea pe care, probabil, o oferă această metodă, problema cu care se confruntă locatarii blocurilor din jur este dată de fumul şi de mirosul generat de carnea friptă pe grătar. Simona Drăghincescu, care locuieşte într-un bloc învecinat, spune că situaţia este insuportabilă, în contextul în care, de dimineaţă, la 8.00, până seara târziu, la ora 23.00, apartamentele trebuie ţinute cu ferestrele închise, pentru a nu fi invadate de poluarea olfactivă. De altfel, potrivit consilierului judeţean, asociaţiile de proprietari din zonă au făcut numeroase sesizări către autorităţile statului, sesizări care, până în prezent, au rămas fără niciun efect. “Toate instituţiile acestea din Brăila au devenit NESIMŢITE? Singura care a reacţionat dintre toate autorităţile este Primăria Brăila, în rest tăcerea e maximă, toţi au vată în nas când trec pe acolo. Astea sunt autorităţile plătite din banii noştri? TOŢI mâncaţi pui la jar, TOŢI sunteţi corupţi? Nu simte NIMENI mirosul ÎNGROZITOR ce ajunge până la etajul10 şi uneori chiar până la Primărie sau Tribunal, dacă bate vântul într-un anumit fel? NU vede nimeni cum se transportă sacii cu pui, cum duc sacii cu pui, cum duc produsele cu nişte maşini după care cad tablele, înscrise în Bulgaria de noi ce sunt? Nu vede nimeni că este foc deschis şi acolo au fost deja două incendii?”, se întreabă retoric Simona Drăghincescu, cu vehemenţa care-i este caracteristică uneori.

Mirosul despre care vorbeşte aceasta este cât se poate de evident în intersecţia respectivă, în anumite momente ale zilei, asta în ciuda faptului că proprietarii localului au montat o instalaţie care ar trebui să filtreze fumul generat de cuptorul din interior. 

 

Garda de Mediu şi Direcţia Veterinară spun că nu e de competenţa lor

Numeroasele sesizări formulate de locatarii blocurilor din zonă au ajuns atât la autorităţile de mediu cât şi la cele sanitar veterinare sau de sănătate publică. Din punctul de vedere al instituţiilor respective, însă, problema fumului şi a mirosului nu este de competenţa lor. “Activitatea respectivului agent economic nu necesită autorizaţie de mediu, prin urmare nu intră în aria de competenţă a Gărzii de Mediu”, ne-a declarat, succint, comisarul şef Carmen Tudorache. Totuşi, în vara anului trecut, comisarii de mediu au efectuat o acţiune de control, în urma căreia au dispus montarea unor filtre mai performante. “Urmare acelei inspecţii, agentul economic s-a conformat şi a achiziţionat o instalaţie de filtrare, în luna septembrie a anului trecut. Verificările făcute la faţa locului la vremea respectivă au relevat faptul că instalaţia este eficientă”, ne-au declarat surse din cadrul Gărzii de Mediu Brăila. Tot de acolo am aflat că patronii localului respectiv ar intenţiona să monteze un coş de fum care să depăşească în înălţime toate blocurile din zonă. Burlanul respectiv ar trebui prins de peretele exterior al blocului turn din intersecţie, dar asociaţia de proprietari nu îşi dă acceptul pentru această operaţiune.

În urma reclamaţiilor primite în ultima perioadă s-a mai făcut, recent, un control la faţa locului, constatându-se că în zonă continuă să persiste mirosul de carne arsă. Chiar şi aşa, în contextul în care mirosul nu este considerat un factor de poluare, comisarii de mediu nu au putut să se “lege” de agentul economic respectiv decât pe alte teme, care ţin de legislaţia de protecţie a mediului. Astfel, patronilor li s-a pus în vedere să îşi achite cotizaţia legală la fondul de mediu şi să ţină o evidenţă mai strictă a gestiunii deşeurilor.

Nici Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) nu a putut să ia nicio măsură împotriva mirosului generat de “Pui la Jar”. “Noi nu putem interveni în problema fumului sau mirosului. Inspectorii veterinari urmăresc dacă blocul alimentar întruneşte condiţiile de igienă sanitară veterinară sau dacă puii gătiţi acolo provin din unităţi de producţie autorizate veterinar. În condiţiile în care unitatea a întrunit aceste aspecte, i-a fost acordată autorizaţia sanitară veterinară de funcţionare”, ne-a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila.

 

Primăria a cerut închiderea firmei, însă ANAF întârzie să pună în aplicare măsura

Singura instituţie care a luat efectiv măsuri împotriva localului “Pui la Jar” a fost Primăria Brăila, prin intermediul Poliţiei Locale. Asta în contextul în care respectiva unitate de alimentaţie publică funcţionează pur şi simplu fără autorizaţie eliberată de Primărie. Astfel, Poliţia Locală a aplicat, în iunie 2016, o sancţiune în valoare de 2.000 lei, iar în august 2016, pentru că firma îşi continua activitatea deşi nu rezolvase problema autorizaţiei, i s-a mai dat o amendă de 1.000 lei, dispunându-se totodată suspendarea activităţii până la intrarea în legalitate. Patronii localului au contestat în instanţă măsura suspendării, urmând un proces pe rol care a durat până în aprilie 2017, când Judecătoria Brăila a respins contestaţia, menţinând măsura aplicată de Poliţia Locală. “În urma acestei sentinţe, Poliţia Locală a sesizat ANAF (Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală n.n.) să confişte încasările făcute din momentul când a fost dat verdictul, mai exact din data de 27 aprilie, şi să pună sigiliu pe uşa localului. Primăria nu poate închide efectiv activitatea unei firme. O astfel de măsură poată fi luată doar de Pompieri, de Sanepid sau de ANAF. În cazul de faţă, vorbim despre o firmă care desfăşoară ilegal o activitate comercială, deoarece nu are autorizaţie de funcţionare. Şi nu are autorizaţie de funcţionare fiindcă vecinii nu şi-au dat acceptul pentru derularea unei astfel de activităţi lângă locuinţele lor. Acesta este motivul pentru care Primăria nu a dat autorizaţie, dar cu toate astea firma funcţionează în continuare. Încă aşteptăm ca ANAF să ia măsura închiderii acestei unităţi”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro