Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Râşnoveanu vs. Neacşu

* deşi pe site-ul spitalului a fost publicată, ieri, doar o listă cu numerele de dosare ce au trecut de selecţia pentru concursul de manager, redactorii “Obiectiv” au aflat numele celor doi candidaţi admişi să intre în competiţie * este vorba despre dr. Delia Râşnoveanu, actualul manager al Spitalului Judeţean, care va candida pentru un nou mandat, şi dr. Alina Neacşu, fost director medical al Spitalului Judeţean * săptămâna viitoare, pe 2 martie, în urma prezentării proiectului de management al celor doi candidaţi se va alege viitorul manager al unităţii spitaliceşti

 

 

 

Delia Râşnoveanu sau Alina Neacşu? Unul dintre aceşti doi medici va fi viitorul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila. Ieri, pe site-ul unităţii spitaliceşti a fost publicat un anunţ cu privire la rezultatele verificării/selecţiei dosarelor depuse pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Judeţean, pe listă figurând însă numere de dosare şi nu numele candidaţilor înscrişi, motivul fiind cel al protecţiei datelor cu caracter personal. La concurs s-au înscris trei persoane iar în urma selecţiei dosarelor au fost admişi să participe la concurs doi candidaţi. Deşi identitatea celor care şi-au dorit să răspundă de sănătatea brăilenilor nu a fost făcută publică, redactorii “Obiectiv” au aflat că este vorba despre dr. Delia Râşnoveanu, actualul manager al spitalului, care va candida pentru un nou mandat, şi dr. Alina Neacşu, cea care până acum câteva luni a ocupat funcţia de director medical, informaţia fiind confirmată şi de acestea. Cele două au făcut echipă vreme de câţiva ani şi se pare că între ele au existat şi tensiuni, managerul Delia Râşnoveanu declarând despre Alina Neacşu că nu i-a mai prelungit mandatul de director medical pentru că “nu a ştiut să facă echipă”. În replică, Neacşu a declarat că decizia managerului a fost una discreţionară pentru că a avut rezultate bune cât timp a fost director medical.

 

Delia Râşnoveanu: “M-am înscris la concurs şi sper să câştig”

 

Aşa cum ne-a declarat şi în urmă cu câteva săptămâni, Delia Râşnoveanu ne-a confirmat din nou, ieri, că s-a înscris pentru un nou mandat cu dorinţa de a continua proiectele începute.

Da, unul dintre dosare este al meu! M-am înscris la concurs şi sper să câştig şi să continui investiţiile şi proiectele pe care le-am pornit în ultimii ani”, ne-a declarat aceasta.

Delia Râşnoveanu a fost numită prima dată manager interimar al Spitalului Judeţean în mai 2017, pentru o perioadă de şase luni, timp în care s-a organizat un concurs, pe care l-a şi câştigat ulterior. A fost singurul candidat înscris şi a obţinut nota 9,92 la proba de prezentare a proiectului de management, 9,73 la abilităţi manageriale, iar nota finală cu care a promovat concursul a fost 9,83.

Delia Râşnoveanu a absolvit Facultatea de Medicină din Cluj. A urmat apoi două specializări: epidemiologie şi boli infecţioase, activând ca medic primar în ambele specialităţi. Şi-a luat doctoratul în medicină în 2001, cu tema HIV/SIDA. A urmat şi un masterat în managementul sistemelor de sănătate.

În ceea ce priveşte experienţa profesională, Râşnoveanu a ocupat funcţia de medic epidemiolog la DSP Brăila, ocupând apoi, timp de 10 ani, funcţia de director adjunct şi apoi director plin al instituţiei. În 2011 s-a angajat ca medic epidemiolog la Spitalul Judeţean, unde a activat până în 2014, atunci când a devenit director medical la Spitalul de Psihiatrie, funcţie pe care a ocupat-o până în 2017, atunci când a devenit manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Delia Râşnoveanu este şi membră PSD.

 

Alina Neacşu: “Colegii mi-au insuflat această dorinţă de a mă înscrie la concursul de manager”

 

Dr. Alina Neacşu, fostul director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, ne-a confirmat şi ea că este unul dintre candidaţii înscrişi la concurs. Dacă în octombrie 2020, atunci când şi-a încheiat mandatul, aceasta ne declara că nu îşi doreşte funcţia de manager, între timp lucrurile s-au schimbat. Neacşu ne-a spus că cei care au făcut-o să se răzgândească au fost colegii medici.

Da, m-am înscris la concurs. La acel moment, da, nu mă gândeam să mă înscriu la un eventual concurs dar gândindu-mă mai bine mi-am dat seama că eu am foarte multe proiecte pe care le pot pune în practică şi am susţinerea colegilor, a multora dintre colegii mei. De fapt de la ei a plecat. Colegii mei mi-au insuflat această dorinţă de a mă înscrie la concursul de manager. Eu cred că un manager bun trebuie să fie hotărât, determinat şi prezent”, ne-a declarat aceasta.

Întrebată dacă decizia de a candida poate fi pusă pe seama răzbunării pentru declaraţiile făcute de managerul Delia Râşnoveanu, care susţinea că nu a fost un om de echipă cât timp a fost director medical, Alina Neacşu a exclus categoric acest lucru.

Nu există noţiunea de răzbunare! Este pur şi simplu hotărâre şi determinare. Sunt un om hotărât, de multe ori nepopular prin lucrurile pe care le fac, dar cu multă determinare. Dacă aş fi pus problema de răzbunare sau de răutate poate aş fi spus şi alte lucruri la primele declaraţii pe care le-am făcut atunci, după ce mi-a expirat mandatul. Îmi doresc să fac foarte multe şi principalul meu scop este binele pacientului, nu al meu personal. Hotărâre şi determinare! Restul vin pe parcurs. Decizia îmi aparţine mie, personal”, ne-a mai spus aceasta.

Alina Neacşu este medic oftalmolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Aceasta a ocupat funcţia de director medical din anul 2015, mai întâi ca interimar, apoi cu concurs, până în octombrie 2020, fiind totodată şi purtătorul de cuvânt al spitalului. Dr. Neacşu a fost primul medic român premiat de Academia Americană de Oftalmologie şi a obţinut chiar şi o bursă de studii peste Ocean. A petrecut mai multe luni într-unul din marile spitale din New York, unde s-a pus la punct cu ultimele informaţii pe Oftalmologie. Dr. Alina Neacşu a declarat în repetate rânduri că este apolitică.

Precizăm că redactorii “Obiectiv” au încercat să afle şi cine a fost al treilea candidat care s-a înscris la concurs dar nu a trecut de proba de selecţie a dosarelor, documente pe care de altfel le-a depus vineri, 19 februarie, în ultima zi de înscrieri. Din informaţiile primite pe surse se pare că era vorba despre o persoană din afara Brăilei, deci care nu lucra în cadrul Spitalului Judeţean.

 

Prezentarea planului de management, proba care va stabili câştigătorul

 

Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Judeţean a constat în două etape, una de verificare a îndeplinirii de către candidaţi a condiţiilor cerute pentru acest post, etapă ce a fost eliminatorie, iar a doua etapă presupune susţinere şi evaluare a proiectului de management. Această etapă va avea loc marţi, 2 martie, la ora 11.00, la sediul spitalului, iar candidaţii trebuie să îşi prezinte propiectul de management pe una din următoarele teme: planificarea şi organizarea serviciilor de sănătate la nivelul spitalului; siguranţa şi satisfacţia pacientului; managementul calităţilor serviciilor medicale; managementul resurselor umane; performanţa clinică şi financiară a activităţilor spitalului.

În aceiaşi zi se vor afişa şi rezultatele. Pe 3 martie se pot depune contestaţii, iar pe 4 martie se vor soluţiona şi vor fi afişate rezultatele finale. Punctajul maxim aferent probei de susţinere a proiectului de management este 10, iar punctajul minim de promovare este 7.

Concursul pentru ocuparea funcţiei de manager se organizează de către Consiliul de Administraţie al spitalului şi se desfăşoară la nivelul acestuia. Nu pot participa la concurs membrii Consiliului de Administraţie. Nu pot face parte din comisia de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor persoane care au soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al IV-lea inclusiv în rândul candidaţilor sau aflate în raporturi cu caracter patrimonial cu oricare dintre candidaţi. Redactorii “Obiectiv” vor reveni cu un material privind componenţa comisiei de concurs.

 

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii