Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Puterea de foc a navelor de luptă ale Flotilei Fluviale, testată de aliaţii NATO

• un monitor fluvial, două vedete blindate şi două vedete dragoare au participat, zilele trecute, la “Saber Guardian 17”, cel mai mare exerciţiu militar desfăşurat vreodată pe teritoriul României • în operaţiuni au fost angrenate şi plutoane de infanterie marină

 

Pe lângă geniştii din cadrul Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, Garnizoana Brăila a fost reprezentată şi de militarii Flotilei Fluviale în cadrul exerciţiului multinaţional “Saber Guardian 17”, cea mai mare operaţiune de acest gen desfăşurată vreodată pe teritoriul României. La Borduşani, în judeţul Ialomiţa, pe Dunăre, marinarii militari au participat, zilele trecute, la o secvenţă de forţare a traversării unui curs major de apă de către o grupare ostilă. Conform scenariului fictiv al exerciţiului, pachetul de forţe al Flotilei Fluviale a fost alcătuit dintr-un monitor fluvial, două vedete blindate fluviale, două vedete dragoare fluviale, dar şi dintr-un pluton de infanterie marină şi o structură de comandă. În cadrul secvenţei de luptă, marinarii militari au folosit toate categoriile de armament aflate la bordul navelor fluviale. La rândul său, plutonul de infanterie marină şi-a demonstrat capacitatea de luptă forţând trecerea Dunării cu ajutorul unor bărci de asalt.

Pe lângă acţiunile de amploare de pe fluviu, forţele Flotilei Fluviale participă astăzi, vineri, 21 iulie, cu două plutoane de infanterie marină, în cadrul unor acţiuni de luptă specifice zonei lagunare a Mării Negre, la Babadag.

După cum v-am mai informat, obiectivul principal al exerciţiului multinaţional “Saber Guardian 17” este întărirea capacităţii de reacţie şi de descurajare a ţărilor aliate şi partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei. Exerciţiul este cea mai amplă şi mai complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017. În total, participă aproximativ 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere, testându-se astfel gradul de interoperabilitate al militarilor din aceste state.

Exerciţiul se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfăşuraţi în România. Operaţiunile au început pe 10 iulie şi se vor termina sâmbătă, 22 iulie.
Categorie articol: 

Comentarii