Mergi la conţinutul principal

Pustiul de pe scena

Are doar 17 ani si a urcat deja de nenumarate ori pe scena Teatrului "Maria Filotti", in piesele "Desteptarea Primaverii" si "Visul unei nopti de vara". Se numeste Mihai Zoican si este elev al Colegiului National "Nicolae Balcescu". A facut din teatru o pasiune arzatoare, pe care vrea sa o transforme in cariera. Despre ce inseamna teatrul in viata unui adolescent am incercat sa aflam de la Mihai, in interviul care urmeaza:


- Cum a inceput toata povestea? Cum ai reusit sa joci alaturi de actorii profesionisti?
- Totul a inceput in toamna lui 2007, cind am participat la un club de teatru coordonat de Liviu Pintileasa. Atunci am inceput sa aflu cam cum sta treaba cu "industria teatrului" si pot spune ca mi-a placut, m-am simtit atras de scena. Apoi am aflat ca se organizeaza un casting pentru "Desteptarea Primaverii" in regia domnului Victor Frunza, la care m-am dus, mai mult din curiozitate. Spre bucuria mea, am fost acceptat. Atunci am facut cunostinta cu oameni foarte simpatici, care mi-au aratat ce inseamna sa sustii un rol pe scena si cum e sa participi la ridicarea unui spectacol.
- Ai mai avut si alte activitati legate de teatru inainte de aparitia pe scena Teatrului Maria Filotti?
- Da. De pe la 12 ani am inceput sa ma implic in diferite proiecte. Primul contact cu teatrul a fost in clasa a VI-a, cind am facut un scurtmetraj in colaborare cu Pygmalion, in urma unui curs de teatru de citeva luni la Palatul Copiilor. De atunci, am participat la festivaluri scolare pina am aflat de la o prietena de clubul lui Liviu.

"Unul dintre motivele pentru care iubesc atit de mult sa urc pe scena e adrenalina"

- Ti se pare simplu ceea ce faci? Ce crezi despre rolurile pe care le ai? Ti se potrivesc?
- Daca "simplu" inseamna "lipsit de munca", atunci nu e simplu. Dar cu siguranta nu e nici greu, pentru ca imi place foarte mult si astept cu nerabdare fiecare spectacol, fiecare repetitie, fiecare intrare in teatru. Cit despre roluri, da, cred ca mi se potrivesc si chiar daca nu mi s-ar potrivi, as incerca sa mi le asum.
- Crezi ca tinerii talentati din Braila au usor sansa de a participa la astfel de preselectii?
- Da, sigur. Sa participi e foarte simplu. Mai greu e sa afli de respectivele castinguri si chiar mai greu e sa le iei.
- Cum te-ai simtit cind ai urcat prima data pe scena? Nu ti-a fost greu sa te confrunti cu emotiile?
- Unul dintre motivele pentru care iubesc atit de mult sa urc pe scena e adrenalina si ocazia de a intra in pielea unui personaj. Asa ca prima oara a fost chiar foarte placut, desi, in culise, eram ca pe ace de teama sa nu se intimple ceva, sa uit vreo replica sau ceva asemanator. Dar am reusit sa ma adun, sa devin cine trebuia sa fiu, si, in final, totul a fost bine.
- Crezi ca aparitia pe scena te-a influentat in vreun fel? Esti privit altfel de colegi, de prieteni?
- Inevitabil, aparitia pe scena iti influenteaza, intr-o anumita masura, imaginea. Dar eu am incercat sa nu ma schimb, pentru ca, asa cum mi-a spus cineva odata, "una dintre cele mai mari greseli ale unui incepator e sa imbine teatrul cu lumea reala", adica sa ajunga sa "joace" si in viata cotidiana. Asa ca, da, pot spune ca acum ma cunoaste mai multa lume, persoane pe care probabil ca altfel nu le-as fi cunoscut, dar nu cred ca sint privit intr-un mod diferit.
- Cum reusesti sa faci fata temelor si orelor lungi de repetitii? Ti se pare greu?
- In timp, am reusit sa imbin scoala cu teatrul, dar la inceput a fost mai greu, pentru ca nu toata lumea m-a sustinut.
- Fiind deja un cunoscator al lumii teatrului, iti doresti sa faci o cariera din asta?
- Da, dupa terminarea liceului am de gind sa urmez o facultate de actorie, preferabil UNATC sau facultatea de la Iasi, pentru ca acolo sint o parte din prietenii mei. Acum, sa vedem ce va urma. Mai intii trebuie sa termin liceul cu bine si apoi admiterea. Cred ca mai am timp sa ma pregatesc. In orice caz, ideea de a face o cariera din asta imi suride si consider ca as putea sa-i fac fata.
- Si in final as vrea sa ne spui ce parere ai tu ca elev implicat in teatru de reactia liderilor PSD cu privire la piesa "Omul Perna"?
- Reactiile liderilor PSD cred ca sunt total exagerate mai ales ca provin din partea unora deloc in masura sa critice o piesa de teatru sau un act cultural in general. Nu cred ca teatrul se numara printre problemele Brailei, asa ca domnii de la primarie ar trebui sa-si vada de treburile lor si sa lase pe altii sa judece piesele teatrului, poate niste oameni care chiar inteleg piesa si nu vad doar partea triviala a spectacolului. (Interviu realizat de Madalina GLAVAN, clasa a XI-a)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro