Mergi la conţinutul principal

Punct final in proiectul "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate"

Proiectul "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate" Phare 2004, derulat in 27 de judete din tara printre care si Braila, a ajuns la final. Conferinta in cadrul caruia se vor prezenta concluziile proiectului si realizarile, atit in domeniul programului de formare, cit si in cel al dezvoltarii institutionale, din toate judetele, are loc in perioada 7 - 13 octombrie, la Poiana Brasov. De asemenea, se vor arata rezultatele studiului de monitorizare a programului "A Doua Sansa" si concluziile analizei nevoilor de formare a profesorilor de limba romani. Activitatile conferintei se vor desfasura pe ateliere, in care se vor discuta cele mai bune modalitati de implementare a strategiilor educationale judetene, dar si probleme de management si administratie scolara, probleme referitoare la formarea cadrelor didactice si dezvoltarea curriculumului si probleme legate de incluziunea comunitara si educationala.
Proiectul Phare 2004 "Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate, implementat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului in perioada 15 ianuarie 2006 - 15 noiembrie 2007 a urmarit dezvoltarea capacitatilor institutionale la nivel de tara, judet si comunitate si formarea profesionala a personalului din sistemul de invatamint pentru asigurarea accesului la o educatie de calitate pentru copiii si tinerii proveniti din grupuri dezavantajate: comunitati sarace, cu nivel scazut de educatie, comunitati in care se inregistreaza cazuri de segregare pe criterii etnice sau sociale, copii cu nevoi speciale. La Braila, cel mai mare succes l-a avut Gradinita estivala, unde afluenta de copii a fost de trei ori mai mare decit cea estimata. In doua veri s-au organizat cursuri ale Gradinitei estivale in localitatile: Gradistea, Sutesti, Bertesti de Jos, Viziru, Valea Cinepii si Lanurile. Aici, copii care au frecventat Gradinita estivala au inteles ce inseamna pregatirea in sistemul preprimar si s-au bucurat de atentia educatoarelor care i-au ajutat sa faca primii pasi catre scoala. Acesti copii nu mai fusesera nicodata la gradinita, si in toamna trebuia sa merga la scoala.
Datorita acestui proiect, la nivel national s-au specializat 350 de formatori de cadre didactice in domeniul educatiei incluzive, a dezvoltarii si aplicarii curriculumului la decizia scolii pentru programele de educatie remediala. Peste 1.500 de cadre didactice din scolile pilot au parcurs cursurile de formare, s-au identificat ediatorii scolari in comunitatile tinta, s-au elaborat ghiduri educationale. Tot in cadrul proiectului s-au analizat nevoile de formare initiala ale profesorilor de limba romani si s-a monitorizat programul "Adoua sansa".
La conferinta de la Poiana Brasov vor participa: ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, directorul general din Directia Generala Invatamint Preuniversitar, Liliana Preoteasa, seful Echipei de Tranzitie Phare din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Giorgio Ficarelli, si coordonatorul de programe in cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Simona Lupu. Vor mai fi prezenti experti ai Unitatii de Implementare a Proiectelor Phare din cadrul ministerului, experti internationali din cadrul Asistentei Tehnice Phare 2004, inspectori scolari judeteni, cadre didactice si reprezentanti ai ONG-urilor.
Conferinta va prilejui si lansarea proiectului urmator - Schema de granturi Phare 2005, pentru scolile care implementeaza principiile educatiei incluzive.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro