Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Puii de Codlea au ajuns si la Braila

In ultimele doua zile, in urma verificarilor din teren, inspectorii sanitar veterinari au confiscat in vederea distrugerii 61,5 kg carne de pasare suspectata ca ar fi infectata cu virusul H5 al gripei aviare.
Este vorba despre sortimentul spate de pui cu aripi, la caserole, producator SC "ROMSAD 2001 PROD COM" SRL Bucuresti. Societatea in cauza are ca obiect de activitate transarea carnii de pasare. Carnea confiscata marti si miercuri de inspectorii veterinari a fost receptionata la Braila in data de 2 mai. Ea fusese achizitionata de firma din Bucuresti sub forma de carcasa de pasare de la abatorul "AVICOD" Codlea. Conform documentelor prezentate, pasarile fusesera achizitionate de abator de la ferma societatii "PATIPROD" SRL Codlea, judetul Brasov, ferma in care a fost confirmat focarul de gripa aviara.
"Intreaga cantitate de carne confiscata a fost incinerata in crematoriul Directiei", a precizat Nita Caragata, purtatorul de cuvint al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila.
Conform datelor oferite de DSVSA Braila, in zilele de marti si miercuri, echipe mixte formate din inspectori ai DSVSA si specialisti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) si ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) au verificat 152 de unitati, din care: 5 unitati de produse din carne; 3 hipermarketuri;
1 supermarket; 11 depozite frigorifice; 7 depozite alimentare; 73 unitati de desfacere care comercializau carne de pasare in orasul Braila si Statiunea Lacu Sarat si unitati de alimentatie publica;
52 de unitati ce functioneaza in incinta pietelor agroalimentare.
Activitatea de verificare va continua si in zilele urmatoare.
"Nu vrem sa panicam populatia, insa, trebuie sa o avertizam sa dea dovada de foarte mare atentie atunci cind achizitioneaza carne de pasare. Noi facem tot ce putem pentru a reduce riscul, dar si cetatenii trebuie sa ne ajute. Reluam apelul catre populatie ca in cazul in care sesizeaza nereguli privind comertul cu carne de pasare sau depisteaza in galantare carne provenita de la unitatile problema sa ne anunte fara ezitare", a relansat apelul dr. Caragata.
Brailenii pot reclama sau sesiza aspecte legate de comercializarea carnii de pasare la: tel: 0239/610.689, fax: 0239/610.691, e-mail: dsv@braila.rdsnet.ro.

DSVSA a sanctionat cu avertisment societatea care a comercializat pasari vii

"Tocmai pentru a nu induce panica in populatie nu va putem preciza numele magazinelor in care am depistat carnea suspecta. Oricum sint multe. In piete de exemplu, am facut o verificare, marti, iar miercuri am facut o reverificare. Au fost cazuri in care marti am descoperit carne suspecta, iar miercuri nu, dar si cazuri in care marti nu am descoperit si am descoperit miercuri sau si marti si miercuri", a mai spus Caragata.
In ceea ce priveste pasarile vii, conducerea DSVSA Braila avertizeaza ca este interzisa circulatia sau comercializarea lor pe intreg teritoriul Romaniei. Pentru incidentul de marti, semnalat de ziarul nostru, DSVSA a luat masuri. "Pentru faptul ca in cursul zilei de marti, in ciuda avertismentelor noastre, la poarta Complexului Avicola de pe Soseaua Rimnicu Sarat, s-au vindut gaini vii, comerciantul, societatea "Land Mond RD" Galati a fost sanctionat cu avertisment. Totodata am purtat discutii directe atit cu reprezentantii societatii galatene, cit si cu conducerea societatii "Agrimon" de unde proveneau pasarile", a declarat purtatorul de cuvint al DSVSA.

Demiteri si demisii la virf

Datorita gravitatii situatiei, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a decis sa fie Infiintate doua comisii In cadrul Comandamentului Central Antiepizootic: o comisie pentru problemele economice legate de gripa aviara, iar o alta pentru sechestrarea si confiscarea preparatelor din carne din depozitele frigorifice si de pe lantul de comercializare.
"Stocurile de carne si preparate de carne de la producatorii de pe platforma Codlea sint In totalitate blocate si sigilate. Continua sechestrarile de preparate de carne din reteaua comerciala, pina acum ANSV sechestrind circa 80 de tone In mai multe judete ale tarii", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis, ieri,de Ministerul Agriculturii. Si tot ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu a aprobat demiterea presedintelui, Ion Agafitei, si unuia dintre vicepresedinti, Dan Marcu, ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pentru gestionarea ineficienta a crizei gripei aviare. Motivul, modul deficitar in care ANSVSA a urmarit respectarea masurilor de biosecuritate in
societatile avicole. Directorul DSV Brasov, Mihai Dumitru, si-a
dat demisia din functie, invocind motive medicale.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii