Mergi la conţinutul principal
E-uri, sare şi grăsimi la pungă

Pufuleţii, interzişi minorilor!

• potrivit unui studiu InfoCons, jumătate din pufuleţii de pe piaţă depăşesc  cantitatea maximă admisă de sare, nefiind recomandaţi şcolarilor şi preşcolarilor •  totodată, 68,75% din produse depăşesc cantitatea de grăsimi necesară unui copil cu vârste de la 1-10 ani şi conţin şi alergeni • specialiştii au identificat în pufuleţii din marile magazine cinci aditivi interzişi în alimentaţia copiilor şi sugarilor, inclusiv monoglutamatul de sodiu - E621 • acesta poate provoca boli degenerative ale creierului şi ochilor • de cele mai multe ori pufuleţii sunt comercializaţi chiar de chioşcurile de lângă şcoli

 

Tot mai multe produse oferite la vânzare de marile lanţuri de magazine sunt un adevărat pericol pentru sănătatea copiilor noştri.

Că este aşa o spune Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons), care a realizat recent un studiu pe produse tip snacks-uri/pufuleţi ce se regăsesc pe piaţa din România. Au fost analizate 16 produse care au producători sau distribuitori SC Carrefour România SA, Star Foods EM SRL, Kaufland România SCS, Phoenixy SRL, Best Foods Prod SRL, SC Matias SRL, SC România Hipermarche SA şi Mega Image SRL, iar rezultatele sunt mai mult decât îngrijorătoare. Nu mai puţin de cinci aditivi interzişi în alimentaţia sugarilor şi copiilor - inclusiv E621, arhicunoscutul monoglutamat de sodiu, despre care se afirmă că poate provoca boli degenerative ale creierului şi ochilor chiar şi la oamenii maturi  - se regăsesc în banalii pufuleţi.

Mai mult, jumătate din pufuleţii de pe piaţă depăşesc cantitatea (zilnică) maximă admisă de sare, nefiind recomandaţi şcolarilor şi preşcolarilor. Şi asta nu e tot. 68,75% din produse depăşesc cantitatea de grăsimi necesară unui copil cu vârste de la 1 la 10 ani şi conţin alergeni, iar 43,75% din ele sunt făcute cu prafuri şi arome. Altfel spus, mitul pufuleţilor “naturali”, preparaţi cu ingrediente sănătoase, rămâne doar un mit, iar părinţii trebuie să se gândească de două ori înainte să-i dea copilului să mănânce astfel de produse. Şi, culmea, pufuleţii se găsesc la tot pasul şi la îndemâna tuturor, inclusiv în chioşcurile amplasate strategic lângă şcoli şi grădiniţe. Preşedintele InfoCons,
Sorin Mierlea, este primul care trage un semnal de alarmă.

 

Pufuleţi plini de E-uri pe rafturile marilor magazine   

 

Potrivit studiului, E621 (monoglutamatul de sodiu) se regăseşte în 18,75% din produse, în condiţiile în care nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici (potrivit Ordinului nr. 1563/12 septembrie 2008 al Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi). Aditivul este contraindicat pentru consum, cercetătorii japonezi corelând consumul excesiv şi îndelungat de glutamaţi cu boli degenerative ale creierului şi ochilor.

E621 este un aditiv alimentar cu funcţie de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului glutamic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţie bacteriană din melasă. Glutamatul monosodic se utilizează pentru a accentua aroma şi gustul natural al alimentelor. Glutamaţii conferă gustul “umami”, considerat ca fiind al cincilea gust de bază, alături de dulce, acru, sărat şi amar. Se poate adăuga în orice aliment, inclusiv în băuturi alcoolice sau nealcoolice, în proporţie de până la 1%, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. O proporţie mai mare de 1% nu va putea accentua mai mult gustul, dar poate să-l denatureze.

Unele studii au evidenţiat un potenţial neurotoxic al glutamaţilor asupra copiilor şi chiar asupra adulţilor. Potenţialul neurotoxic este real, deoarece glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, iar la adulţi poate să nu protejeze toate zonele cerebrale sau să fie deteriorată. Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, precizează studiul, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i.

E631 (inozinatul disodic) a fost identificat în 6,25% din produsele supuse studiului.

Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă, E631 este sarea de sodiu a acidului inozinic. Se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea, deci, origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul “umami”, dar au capacitatea de a potenţa arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în  în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

E631 nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici şi are prevăzute şi contraindicaţii. Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.

E627 (guanilatul disodic) s-a regăsit în 6,25% din produsele supuse studiului InfoCons. Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă, E627 este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic. Se obţine din drojdie sau din sardine. Nu conferă gustul „umami” specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa arome şi gusturi naturale. Se utilizează în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.

E627 nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici. În plus, conţine şi el contraindicaţii. Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.

E327 (lactatul de calciu) se regăseşte, de asemenea, în 6,25% din produsele tip “pufuleţi”, fiind contraindicat în alimentaţia sugarilor şi copiilor mici. Asta pentru că micuţii nu şi-au dezvoltat încă enzimele corespunzătoare în ficat, care să metabolizeze lactaţi (stereoizomeri).

E 476 (poliricinoleat de poliglicerol) a fost găsit, de asemenea, în 6,25% din produsele studiate, în condiţiile în care nici el nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici. 

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, E476 este obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează, în special, în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41% grăsime şi în sosuri pentru salate. Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 7,5 mg/kg corp, doză ce este uşor de depăşit, mai ales de către copii.

 

“Pufuleţi sau sare?! 50% din produse nu sunt recomandate şcolarilor şi preşcolarilor datorită conţinutului mare de sare”

 

După aditivi periculoşi, sarea se regăseşte în exces în pufuleţii pe care-i dăm copiilor. Conţinutul de sare al produselor studiate variază între 0,2 şi 2,5g/100g produs. Conform Ordinului amintit, produsele cu cantitatea de sare de peste 1,5 g/100g sunt nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor.

Nu mai puţin de 50% din produsele analizate depăşesc cantitatea maximă admisă, necesară în consumul zilnic al unui copil. Pe primele şapte locuri, cu cel mai mare conţinut de sare (din 16 produse studiate) se află: Pufuleţi pizza (brand Star), cu 2,5 gr. sare/100 gr. produs; Cheese Flips (brand Kaufland), cu 2,5 g sare/100 g produs; Lotto clasic (Lotto Clasic), cu 2 g/100 g; Lotto Pizza (Lotto Pizza), 2 g/100 g; Pufuleţi Mega (Mega Image), 2 g/100 g; Snack cu surprize de pizza (Mega Image), 2 g/100 g şi Buggy pufuleţi cu mega surprize (Buggy), cu 1,9 g sare/100 g produs. Pe ultimele locuri, în ceea ce priveşte cantitatea de sare conţinută, sunt pufuleţii Gusto, Gusto mega surprize şi Gusto ciocolată, cu 0,6 respectiv 0,2 grame sare la 100 grame produs.

Mai mult, s-a stabilit că 68,75% dintre produsele studiate au menţionat mai multe tipuri de alergeni (lactoză, zer; caşcaval, grâu, gluten, arahide, alune de pădure, ţelină, sulfiţi şi lupin). Totodată, valorile nutriţionale ale pufuleţilor studiaţi variază între 427- 528 kcal/100g. Conform Ordinului nr. 1563/12 septembrie 2008,  necesarul zilnic de calorii pentru copii este: 1.300 calorii (copii 1-3 ani); 1.800 calorii (4-6 ani), respectiv 2.400 calorii (7-10 ani). Studiul InfoCons relevă că 36,76% din necesarul zilnic de calorii pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 1 şi 3 ani este acoperit prin consumul a 100 g de pufuleţi/snack, 26,55% din necesarul de calorii pentru un copil de 4-6 ani şi 19,91% din necesarul de calorii pentru un copil de 7-10 ani.

Cantitatea de lipide (grăsimi) identificată în urma studiului este cuprinsă între 9,1- 35 g/100g. Conform studiului, 68,75% dintre produse depăşesc cantitatea totală de lipide zilnică necesară unui copil cu vârste de la 1 la 10 ani (!).

Nu în ultimul rând, 43,75% din produsele tip snacks/pufuleţi, conţin prafuri (praf de ceapă, de roşii, de brânză, de caşcaval şi de zer) şi arome (potenţiator de arome, aromă de fum, plante aromatice, aromă de pizza, aromă de ciuperci, aromă de paprica).

“Pufuleţi sau sare?! 50% din produse nu sunt recomandate şcolarilor şi preşcolarilor datorită conţinutului mare de sare. În general, copiii sunt mari consumatori ai acestui produs. Ei consumă şi pentru că este funny, simplu şi, de cele mai multe ori, datorită gustului plăcut pe care îl au aceste produse. Dar noi, ca părinţi, stim ce conţin? Gustare rapidă, ieftină, dar care, de cele mai multe ori, nu ştim ceea ce conţine cu adevărat. Haideţi să citim eticheta! Să înţelegem că o singură pungă de pufuleţi poate să treacă de necesarul zilnic al unui copil: sare, zahăr, pe lângă alte E-uri. Ar trebui să conştientizăm fiecare că trebuie să citim eticheta şi să alegem în cunoştinţă de cauză”, precizează Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons. De altfel, nici experţii în nutriţie nu recomandă consumul acestor produse, tocmai din cauza excesului de sare, dar şi a ingredientelor periculoase pe care le conţin. O listă lungă de aditivi care fac dintr-un produs, aparent banal, un profil nutriţional dezechilibrat, cu un mare exces de glucide. Tocmai din acest motiv, unii medici din Brăila chiar recomandă limitarea consumului de pufuleţi şi chiar evitarea în cazul persoanelor care suferă de diabet zahar sau au hipertensiune arterială. “Categoric, nu recomandăm consumul de pufuleţi, nici în rândul copiilor, nici în general. Chiar dacă majoritatea consideră că pufuleţii conţin mălai şi nu au cum să ne afecteze. Total greşit, pentru că pe de o parte, conţin prea multă sare şi mulţi adiditivi, e-uri, nu mai spunem că sunt foarte prelucrate aceste produse. Nici din punct de vedere al carbohidraţilor nu este în regulă şi chiar am văzut frecvent mămici care le dau copiilor prin parcuri pufuleţi, şi nu spune nimeni că nu trebuie să mâncăm niciodată aşa ceva, să gustăm, dar nu trebuie să devină o regulă, să ne facem un obicei din asta. Asta este valabil şi pentru vârstnici, iar cei care suferă de diabet zahar sau se ştiu cu hipertensiune arterială trebuie să evite categoric aşa ceva, pentru că pufuleţii au exces de sare “, a declarat dr. Cristiana Voineag, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro