Mergi la conţinutul principal

Publicarea subiectelor pe internet - motiv de discutii si analize

Saptamina trecuta, secretarul de stat Zvetlana Preoteasa a anuntat ca este posibil sa se renunte la publicarea subiectelor de la bacalaureat pe internet si ca se va realiza o comisie pentru analizarea implicatiilor acestei hotariri. Ideea a aparut in urma suspiciunilor si a incidentelor de la examenul de anul acesta.
Referitor la subiectele de la limba si literatura romana, prof. Raluca Voinea de la Liceul "Sebastian" a precizat ca a fost totusi bine ca s-au publicat, pentru ca elevii se pot familiariza cu ele si pot trece mai usor de examen in felul acesta. "Daca ar fi fost mai putine poate ca nu era bine sa se publice, pentru ca asa elevii chiar ar fi fost tentati sa invete pe dinafara. Ar fi bine ca ministerul sa publice subiecte care sa aiba un rol de baterie de subiecte, cu care sa poti lucra la clasa. Lucrind variantele elevii nu au ce sa invete pe de rost. La eseu sint 100 de variante, nimeni nu le poate memora. Daca nu se mai publica poate ca ar trebui totusi facut ceva in favoarea elevilor. Macar sa ni se dea o structura a viitoarelor subiecte pe care sa ne putem baza cind lucram la clasa", a spus profesoara Raluca Voinea. Pe de alta parte, profesorul Viorel Mortu de la Colegiul "Murgoci" considera ca publicarea subiectelor a fost o greseala provocata de o situatie de criza din urma cu citiva ani. "Neputind sa prinda niste hoti care, incalcind secretul profesional, vindeau subiecte de examen, au gasit aceasta formula, care este o nenorocire pentru finalizarea studiilor liceale. La aceasta se mai adauga si “baietii destepti” din educatie, care ofera la o saptamina dupa publicarea subiectelor carti cu rezolvari. Raul facut de aceste carti e teribil. De la jumatatea anului scolar incoace elevii nu mai invata decit rezolvari, memorind raspunsuri, ocolind procese de gindire specifice rezolvarii subiectelor", apreciaza prof. Viorel Mortu.

Matematica a tras rezultatele in jos

Despre renuntarea publicarii variantelor de la matematica, inspectorul scolar general Iulian Danielescu spune ca este o initiativa buna, care ar micsora numarul de incercari de fraudare a examenului de bacalaureat si ar obliga elevii sa invete continuu pentru promovarea examenului. "Daca se va continua publicarea acestor subiecte la matematica, elevii se vor concentra pe rezolvarea celor 300 de variante in preajma examenului si nu ar mai invata. Pe de alta parte, aceste subiecte reprezinta o stacheta pentru examenul de bacalaureat si e bine sa fie cunoscuta. Drept culegeri de exercitii pot fi folosite si variantele de anul acesta si cele de anul trecut. Cu ajutorul lor elevii de clasa a XII-a se pot pregati foarte bine pentru bacalaureat. Anul acesta la bacalaureat rezultatele au fost slabe si din cauza matematicii. Consider ca subiectele primite de cei de la profilul tehnic au fost nepotrivite. Ei fac doar doua ore de matematica pe saptamina, iar subiectele pe care le-au primit s-ar fi potrivit celor de la profilul stiintele naturii, care fac matematica patru ore pe saptamina", a explicat inspectorul scolar general Iulian Danielescu.
In privinta probelor la care elevii au discipline la alegere, profesoara de fizica Nicoleta Becheanu a spus ca pentru aceasta proba ar fi bine sa se publice in continuare subiectele. "In primul rind, pot fi folosite drept baterie de teste de catre cei care se pregatesc pentru bacalaureat. Poate chiar ar trebui publicate mai multe. In al doilea rind, la aceste probe la alegere elevul poate sa vada in ce masura este in stare sa rezolve anumite subiecte de la o disciplina si eventual, daca vede ca nu se descurca pe cit de bine si-ar dori, ar putea sa aleaga o alta disciplina. Sint importante si pentru profesori aceste variante publicate pentru ca ei stiu pina unde sa ridice stacheta, fara teama de surprize. Altfel ne trezim inainte de examen cu citiva profesori care dau subiecte de olimpiada la bacalaureat, pentru ca lor li se par simple. Iar daca se publica aceste variante, ar fi bine sa se dea doar rezultatele, nu si rezolvarile, astfel incit sa nu mai existe suspiciunile ca elevii au copiat din carti", spune profesoara Nicoleta Becheanu.
Lista subiectelor pentru bacalaureat a fost publicata pe internet la inceputul lunii aprilie, iar culegerile cu rezolvari, la numai citeva zile au invadat piata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro