Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Puşcărie pentru traficanţii de valută falsă

Membrii reţelei infracţionale pusă pe picioare de trei brăileni, care au introdus în ţară 10.000 euro falşi, şi-au primit pedepsele definitive. Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au respins apelul formulat de capul reţelei de valută falsă, Neculai Damian, care a rămas să execute aproape 5 ani închisoare. Un alt membru al grupării de traficanţi şi-a retras apelul împotriva sentinţei aplicate iniţial de Tribunalul Galaţi. "Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Damian Neculai şi ia act de retragerea apelului declarat de inculpatul Ivanov Alexandru împotriva sentinţei penale a Tribunalului Galaţi. Deduce din pedepsele aplicate inculpaţilor Damian Neculai şi Ivanov Alexandru perioada reţinerii şi arestării preventive de la 20.05.2014 la 29.10.2014 . Obligă pe inculpatul Ivanov Alexandru la plata sumei de 230 lei şi pe inculpatul Damian Neculai la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel. Definitivă", este soluţia pronunţată în acest dosar, după cum se arată pe site-ul Curţii de Apel Galaţi.
Reţeaua infracţională pusă pe picioare de trei brăileni, la care au aderat şi gălăţenii, a fost destructurată de procurorii DIICOT Galaţi, în mai 2014, traficanţii ajungând în spatele gratiilor. În noiembrie, judecătorii Tribunalului Galaţi i-au condamnat pe Gheorghiţă Penciu, Viorel Cornecea şi Alexandru Ivanov la câte 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, cei trei fiind obligaţi să presteze şi muncă în folosul comunităţii. Neculai Damian, considerat capul reţelei de traficanţi, a primit o pedeapsă de 4 ani şi 10 luni închisoare, cu executare.
Potrivit comunicatului DIICOT, în data de 20 mai 2014, au fost efectuate şapte percheziţii, pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi, la membrii grupării infracţionale precum şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale administrate de aceştia. La domiciliile a doi dintre membrii grupării, organele de urmărire penală au găsit şi ridicat 1.600 euro, în bancnote de 50 şi 100 euro, susceptibile a fi contrafăcute. Potrivit procurorilor, pe raza municipiului Brăila s-a constituit un grup infracţional organizat, care, în contexul vânzării şi cumpărării de maşini SH, între persoane fizice, plasau bancnote euro false. "Din probele administrate în cauză reiese suspiciunea rezonabilă că Damian Neculai zis "Nicu Şobolanu", Cornecea Viorel şi Penciu Gheorghiţă au constituit grupul infracţional la care, ulterior a aderat şi Ivanov Alexandru. Rolul inculpatului Penciu Gheorghiţă era acela de a identifica eventualele persoane care aveau posibilitatea de a procura bancnote străine (euro) în cupiurile de 50 şi 100 euro, contrafăcute, urmând ca acestea să fie plasate de inculpaţii Cornecea Viorel şi Damian Neculai în România, prin achiziţionare de bunuri sau în interes personal", se preciza în comunicatul DIICOT.
La rândul lor, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel identificau diverse autovehicule oferite spre vânzare, de obicei pe reţeaua internet. Autovehiculele achiziţionate erau destinate dezmembrării în service-ul auto deţinut de inculpatul Damian Neculai, situat în municipiul Brăila. Urmare a negocierilor pe care inculpaţii le-au avut cu cetăţeanul altui stat, aceştia au achiziţionat suma de 10.000 euro în cupiura de 50 şi 100 euro contrafăcute în schimbul unui procent de 14%, reprezentând suma de 1.400 euro. După finalizarea tranzacţiei, inculpaţii Damian Neculai şi Cornecea Viorel au revenit în România având asupra lor suma de 10.000 euro în bancnote contrafăcute.

 
Categorie articol: 

Comentarii