Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PSD vine în sprijinul românilor prin măsuri de relaxare fiscală şi creşterea veniturilor

“PSD este partidul care are o viziune şi un program economic clar pentru România şi care poate garanta o guvernare eficientă şi stabilă”, ne asigură Ion Rotaru, numărul 1 la Senat pe lista PSD Brăila. Sursa citată susţine că principalul scop al programului economic elaborat de PSD este aducerea a cât mai mulţi români în clasa de mijloc, iar în urma aplicării sale, până în 2020, “peste 1,5 milioane de români vor ieşi din zona de risc de sărăcie sau excluziune socială”.

 

Cum?

Un prim lucru pe care PSD l-a făcut deja a fost eliminarea a 102 taxe nefiscale”, răspunde senatorul Rotaru. Sursa citată susţine că programul PSD mai include o prevedere foarte importantă: “Toate autorităţile de stat vor trebui să ofere românilor posibilitatea de a plăti online fiecare dintre taxele percepute. Implementarea acestei măsuri se va încheia la 31 decembrie 2018.” Mai mult, după această dată, orice taxă care nu poate fi plătită online va fi anulată, iar românii nu vor mai pierde atâta timp stând la cozi ca să-şi achite taxele.

În ceea ce priveşte impozitele, programul PSD prevede reducerea numărului de contribuţii din sarcina angajatorului şi scăderea cuantumului contribuţiilor sociale şi de sănătate. Astfel, se va reduce contribuţia CAS şi CASS cu 1,3%, respectiv 0,7%. Reducerea se va aplica diferenţiat pentru cei care au grupa I de muncă şi pentru cei care au grupa II de muncă. Pentru cei cu grupa I de muncă CAS se va reduce de la 31,3% la 29%, iar pentru cei cu grupa II, CAS se va reduce de la 36,3% la 33%”, promite Rotaru.

Mai exact, pentru salariaţi CASS va scădea de la 10,7% la 10%, iar pentru pensionari această contribuţie va fi eliminată. “Şi pentru salariaţi PSD va elimina 4 din cele 6 contribuţii existente în acest moment. Este vorba despre contribuţiile pentru şomaj, concedii, creanţe salariale şi risc de accidente, care vor dispărea. Astfel, pentru un salariat, contribuţiile suportate de angajator vor fi de doar 35% faţă de 39,25% cât sunt acum”, declară senatorul Rotaru.

Liderul PSD Brăila susţine că programul social-democraţilor are în vedere şi reducerea impozitului pe salarii. “Astfel: pentru salariile mai mari de 2.000 lei brut/lună, impozitul va scădea de la 16% la 10%, în timp ce salariile sub 2.000 lei brut/lună şi salariile medicilor şi IT-iştilor (indiferent de valoare) nu vor mai fi impozitate”, declară Rotaru. Candidatul la un nou mandat de senator afirmă că şi cei care prestează activităţi independente vor beneficia de, impozite reduse.  “Pentru veniturile obţinute din activităţi independenteîn valoare de peste 24.000 lei anual, impozitul se reduce de la 16% la 10% (din suma care depăşeşte 24.000 lei ), iar pentru veniturile obţinute din activităţi independenteîn valoare de 24.000 lei anual sau mai puţin, impozitul este eliminat.

De asemenea PSD va elimina impozitul pe autoturisme cu o capacitate cilindrică mai mică de 1.600 cm, impozitul pe terenul agricol lucrat şi pe utilajele agricole”, precizează senatorul Ion Rotaru.

 

Cu cât se vor majora salariile şi care va fi impactul bugetar?

“Salariul minim brut va creşte de la 1.250 lei cât este în prezent, la 1.400 lei în 2017, la 1510 lei în 2018, 1.625 lei în 2019 şi 1.750 lei în 2020.

Salariul mediu brut urmează să crească şi el tot în etape, urmând ca în 2020 să ajungă până la 3.950 lei”, declară Rotaru.

Sursa citată continuă cu salariile medicilor care se vor majora substanţial: “De exemplu, salariul minim al unui medic primar gr. V ATI/urgenţă va fi de 3.600 euro, salariul minim al unui medic primar va fi de 3.500 euro, iar medicii rezidenţi vor avea la încadrare salariul de 1.200 euro”.

Programul PSD prevede şi o creştere a Salariilor bugetarilor cu 56% în următorii 4 ani. “O primă creştere, cu 20% va avea loc la 1 iulie 2017, iar apoi salariul va creşte gradual până în 2019, când va ajunge să fie cu 56% mai mare faţă de nivelul actual. De asemenea va fi prevăzut un buget de stimulare la nivelul fiecărei instituţii, reprezentând 5% din bugetul total. Se vor plăti obligatoriu toate orele suplimentare, inclusiv gărzile personalului medical. Fiecare salariat din sistemul bugetar va avea dreptul la un tichet de vacanţă pe an, la valoarea salariului minim pe economie”, afirmă senatorul Rotaru. Sursa citată vorbeşte şi despre implementarea Legii salarizării unitare. “Aceasta va corela responsabilitatea muncii cu venitul primit şi va înlătura inechităţile mari din sistem”.

“Odată cu creşterea veniturilor va creşte şi PIB-ul. Acesta este estimat să ajungă de la 758 miliarde lei cât este în 2016 la 815 miliarde lei în 2017, 878 miliarde leiîn 2018,946 miliarde lei în 2019, la 1.014 miliarde lei în 2020. Pe de altă parte deficitul bugetar este estimat să scadă treptat de la 2,9% în 2016 până la 2% în 2020”, explică senatorul Ion Rotaru.

 

Despre pensii

Programul PSD vine cu măsuri şi în sprijinul pensionarilor. “Pensiile mai mici de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate, iar cele care depăşesc 2.000 de lei vor fi impozitate cu doar 10%, nu cu 16% cum este în prezent. Ca urmare a aplicării acestei măsuri 90% dintre pensionari nu vor mai plăti niciun fel de impozit sau contribuţie socială. De asemenea, PSD va mări treptat punctul de pensie de la 871,1 lei în 2016 la 1.000 de lei în 2017, 1.100 de lei în 2018, 1.265 de lei în 2019 şi 1.400 de lei în 2020. Aşadar, în 2020 punctul de pensie va creşte cu 60%, însă nivelul pensiilor va creşte mai mult ca urmare a ridicării plafonului pentru pensiile scutite de impozit şi a eliminării obligaţiei privind plata CASS”, declară senatorul Rotaru.

 

Surse de finanţare

Dacă va ajunge la guvernare, PSD va înfiinţa Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), după modelul Norvegiei, Franţei, Italiei, SUA. “Acest fond este măsura – pivot a programului de guvernare care poate salva capitalul autohton şi poate asigura dezvoltarea României pe viitor. FSDI reprezintă un fond de investiţii care reuneşte aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar. Valoarea totală estimată a acestora se ridică la circa 45 miliarde lei. Sursele de finanţare ale fondului vor fi în principal: emisiunea de obligaţiuni, dividende şi asocierea cu alte fonduri private. Cei care au lucrat la această măsură estimează că FSDI va aduce peste 20 miliarde lei la bugetul de stat în doar patru ani”, susţine Ion Rotaru.

Senatorul mai adaugă că măsurile din programul de guvernare vor fi susţinute financiar şi din sume provenite din fondurile europene, parteneriatul public-privat inclusiv cel cu băncile şi instituţiile financiare precum şi sumele sporite disponibile la bugetul de stat.
Categorie articol: 

Comentarii