Mergi la conţinutul principal

PSD umblă cu primarul vopsit

N-a mers, iar eşecul l-a făcut pe prezidenţiabilul interimar Valeriu Zgonea, şeful deputaţilor, să exclame: "Dacă în România Parlamentul nu are dreptul să elaboreze o lege, înseamnă că în 89 am luptat degeaba la Revoluţie!" Câteva luni mai târziu, o altă tentativă a vizat "salvarea" aceloraşi politicieni de acelaşi DNA, dar şi de ANI, prin lepădarea statutului de persoană (funcţionar) publică. Nici asta n-a mers.
Pe măsură ce alegerile prezidenţiale se apropie, ţinta s-a mutat. Mai întâi, la sfârşitul lunii iunie, prin Ordonanţa 45 care modifică un articol din Legea privind alegerea preşedintelui României şi permite oricărui alegător să voteze oriunde vrea el în baza unei simple declaraţii pe proprie răspundere. Temerile de vot multiplu sunt justificate, iar turismul electoral este încurajat oficial. Dar dacă alegătorul este ispitit astfel, de ce nu li s-ar da o facilitate asemănătoare şi primarilor? Aşa a ieşit la rampă Liviu Dragnea cu a sa propunere de ordonanţă menită să fenteze Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Modificat deja doi ani mai târziu, printr-o altă lege (249), actul normativ prevede printre altele încetarea de drept a calităţii de primar, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii, inclusiv prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales. Vicepremierul susţine că daca nu va fi adoptat proiectul prin care primarii să poata opta în două săptămâni pentru un partid, se va ajunge la un blocaj generalizat în administratie. La ce blocaj se referă Dragnea?
Ordonanţa este menită de fapt să îngroaşe rândurile PSD şi ale partidului satelit condus de Tăriceanu, care altfel n-ar putea racola aleşi din administraţia locală acum, în pragul alegerilor. Vicepremierul a anunţat că se grăbeşte să dea ordonanţa până la sfârşitul lunii, tocmai pentru că Parlamentul ar urma să se trezească din hibernare pe 1 septembrie, iar Guvernul este abilitat doar până atunci să emită ordonanţe. Şmecheria e că un proiect de lege poate fi contestat de mai multe instituţii la Curtea Constituţională, însă unei ordonanţe numai Avocatul poporului i se poate împotrivi. Or, la conducerea acestei din urmă instituţii se află o marionetă a lui Ponta, cu alte preocupări. Dincolo de Victor Ciorbea mai este doar instanţa de contencios administrativ.
La ce să ne aşteptăm în continuare? După ce se va lăuda cu eliminarea "blocajelor" din administraţie, Dragnea ar putea emite liniştit o altă ordonanţă care să permită furtul de voturi într-o perioadă tot de 15 zile, de pe 2 noiembrie până pe 16 noiembrie inclusiv, ca să-l ferească pe candidatul Ponta de palpitaţii, de exemplu. E doar una din nenumăratele posibilităţi care se deschid prin acest abuz "democratic" de putere. Posibilităţi limitate de Constituţie, bat-o vina!, că altfel ne-am pomeni peste noapte şi cu preşedintele numit prin ordonanţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro