Mergi la conţinutul principal

PSD si PD contra PNL, in problema retragerii ostasilor romani din Irak

Propunerea PNL cu privire la retragerea militarilor romani din Irak continua sa suscite vii reactii pe esichierul politic, dupa ce a provocat un adevarat razboi mediatic intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu.
In plan local, liberalii si democratii se situeaza pe pozitii adverse, dar partizane cu sefii de la Centru. Astfel, in timp ce liberalii isi motiveaza propunerea marsind pe ideea unui popor roman pacifist, neobisnuit sa-si trimita fiii la moarte in lupte care nu le apartin, partea democrata condamna gestul, considerat iresponsabil, cu consecinte nefaste pentru Romania in plan extern.
Fara sa fie in aceasi barca, social-democratii braileni se afla pe aceeasi lungime de unda cu PD, considerind initiativa liberalilor puerila si prejudiciatoare de imagine pentru tara.

"E o propunere care tine cont de sentimentele nebeligerante ale poporului roman"

Senatorul PNL Dan Sabau considera ca este vorba despre "o propunere care tine cont de sentimentele nebeligerante ale poporului roman. Este o varianta posibila si incadrata cumva in reactia generala in legatura cu Irakul.
Este o varianta care a fost lansata de PNL ca expresie a unor intentii mai generale si ca urmare a evenimentelor din ultimul timp, vezi decesul soldatului roman in Afganistan. In general, romanul nu este obisnuit cu evenimente de acest tip. In mod evident insa, decizia finala va apartine Parlamentului si presedintelui, dar retragerea trupelor romane din Irak este o propunere care poate fi luata in calcul. CSAT-ul este, desigur, un executant al intentiilor pe care le poate exprima Parlamentul in legatura cu angajarea fortelor armate romane"

"S-a gresit extraordinar de mult"

Deputatul PD, Horia Vasioiu, considera gestul total gresit.
"In primul rind o astfel de propunere ar fi trebuit sa fie ridicata in Alianta si apoi in Coalitie. Dupa care, daca s-ar fi convenit asupra acestui lucru, ar fi trebuit sa discutam cu ambasadele straine, cu statele unde sintem membri si am semnat tratate internationale (si care au fost ratificate in Parlament). Nu sa se procedeze astfel, incercindu-se o lovitura de imagine, si aia proasta, a unor oameni.
Consider ca s-a gresit extraordinar de mult", s-a exprimat Horia Vasioiu.
Deputatul democrat nu neaga o eventuala retragere a trupelor romane din Irak - "si nu inteleg de ce doar din Irak. De ce nu si din Afganistan?", insa nu este de acord cu modul in care a fost aruncata pe piata aceasta idee, precum si motivatiile aduse acesteia. Mai mult, Vasoiu vine si cu o serie de argumente, transpuse in citeva intrebari retorice: "In 15 ani au murit 12 ostasi romani peste granita. Dar citi au murit in interior? Apoi, cind oamenii astia au plecat afara..., au plecat benevol, au semnat contracte, stiau ce ii asteapta. Mai mult, daca tin eu bine minte, a fost si un scandal de presa, in care aparusera anumite afirmatii cum ca s-ar da spaga ca sa se plece in Irak si Afganistan. Deci cei in haina militara vroiau sa se duca afara. Nu i-a fortat nimeni sa se duca. Despre cele 90 de milioane de euro care ar face economie MapN... ar trebui sa ne gindim mai degraba la credibilitatea ministerului si a Romaniei in exterior. Odata ce sintem semnatari de tratate internationale trebuie sa ne tinem cu sfintenie cuvintul. Atit in Afganistan, cit si in Irak, ostasii romani nu fac decit paza si patrulare, nu participa activ la actiuni militare. Din pacate, sint si oameni raniti sau, mai rau, omoriti, cum s-a intimplat cu tinarul ostas roman care si-a pierdut viata in Afganistan. Insa, sint pierderi inerente", a conchis Vasioiu.

"Este un lucru neserios pentru tara si pentru un angajament multinational"

Senatorul PSD Aurel Simionescu este de parere ca, "pe fond, propunerea este una interesanta si in acord cu ceea ce vrea poporul roman acum. Pe forma, ea nu poate fi aplicata in felul acesta. Este un angajament national si in mod normal propunerea trebuie sa faca obiectul unor discutii intre partide politice, in Parlament, in societatea civila, sa faca obiectul unui program de retragere. Deci nu se poate sa mergem pe o formula in care miine ne-am luat jucariile si am plecat. Este un lucru neserios pentru tara si pentru un angajament multinational. Este o incercare de lovitura de imagine, cu consecinte cit se poate de proaste".

"PNL a vrut sa ramina in istorie si de data asta"

Colegul sau de partid, deputatul Mihai Tudose, nu a pierdut momentul unor noi ironii la adresa Puterii. "PNL este un partid istoric. Ei bine, prin aceasta noua gafa politica, PNL a vrut sa ramina in istorie si de data asta", a spus Tudose.
"Noi ne-am manifestat dorinta sa intram in structuri precum ONU, NATO, platim cotizatii, iar acum ne luam jucariile si plecam.
Am dovedit inca o data, daca mai era nevoie, ca nu putem sa raminem alaturi de cel cu care incepem lupta" a incheiat amar deputatul PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro