Mergi la conţinutul principal

PSD s-a săturat de incompatibilităţi şi vrea să schimbe legea ANI

Modificările pe care Senatul intenţionează să le aducă legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate „viciază considerabil activitatea ANI prin eliminarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor", arată ANI. Reprezentanţii ANI atrag atenţia şi că, odată scoasă interdicţia de a mai ocupa vreo funcţie publică timp de trei ani, sute de demnitari incompatibili se vor putea roti în funcţii. Reacţia Agenţiei vine după ce, ieri, Comisia juridică a Senatului a adoptat proiectul de lege depus de deputatul PSD Ciprian Nica, potrivit Digi24.

Un proiect revoltător

Potrivit proiectului, persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate ori conflict de interese sau cu averi nejustificate vor putea ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate. „Modificările la Legea nr. 176/2010 vor institui posibilitatea rotirii în funcţiile publice a sute de persoane care intră sub incidenţa interdicţiei de a ocupa o funcţie eligibilă pe o perioadă de trei ani, ca urmare a stării de incompatibilitate sau de conflict de interese. Spre exemplu, o persoană care a încălcat regimul incompatibilităţilor în exercitarea calităţii de ales local (e.g. un primar, un consilier local, etc.) ar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului (e.g. senator)", explică reprezentanţii ANI printr-un comunicat de presă.
De asemenea, aceştia arată că „propunerea legislativă afectează grav capabilitatea Agenţiei Naţionale de Integritate de a duce la îndeplinire angajamentele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, angajamente care privesc lupta împotriva corupţiei instituţionale şi asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor publice".
De menţionat că o propunere legislativă cu prevederi asemănătoare celei depuse de Ciprian Nica a mai fost iniţiată de senatorul PC Cristiana Anghel. Proiectul de lege depus de Anghel (PC, actualmente ALDE) prevede tot ca interdicţia de trei ani să se aplice exclusiv funcţiei care a generat incompatibilitatea.

Neconstituţional

Cele două proiecte de lege vin însă în contradicţie flagrantă cu o decizie a Curţii Constituţionale din 2014 (nr. 418), prin care CCR a stabilit că „a accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii şi aplicabilităţii sancţiunilor instituite de aceasta, aspect de neconceput într-un stat de drept".
Atunci, în 2014, judecătorii CCR au fost sesizaţi să se pronunţe asupra constituţionalităţii art. 25, alin. 2 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Este vorba tocmai de articolul care spune că persoanele faţă de care s-a constatat existenţa unui conflict de interese ori starea de incompatibilitate, dacă ocupă funcţii eligibile, nu mai pot ocupa „aceeaşi funcţie" pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Adică, exact articolul pe care aleşii PSD şi ALDE vor acum să-l modifice şi pe care, în trecut, parlamentarii şi aleşii locali incompatibili s-au grăbit să-l interpreteze în beneficiul propriu. Reamintim doar cazurile senatorilor PNL Akos-Daniel Mora şi Mircea Diaconu.
Luând în considerare decizia CCR din 2014, Consiliul Legislativ a precizat, de altfel, în punctul de vedere emis la proiectul lui Ciprian Nica că este o propunere legislativă neconstituţională. Guvernul Cioloş a formulat puncte de vedere negative la ambele propuneri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro