Mergi la conţinutul principal

PSD-iştii Rotaru şi Niţă caută argumente pentru Legea amnistiei şi graţierii

• senatorul Ion Rotaru şi deputatul Nicu Niţă şi-au exprimat, vineri, opiniile în privinţa Legii amnistiei şi graţierii încercând să sublinieze necesitatea dezbaterilor suplimentare pe această temă • Rotaru consideră că o posibilă soluţie alternativă a problemei ar fi construirea de penitenciare noi, cu precizarea că aceasta ar dura însă mai mult timp • Niţă s-a arătat de acord cu iniţiativa legislativă • «Dacă cineva a furat o găină sau a luat, de foame, o bucată de salam, nu cred că sunteţi de acord să facă 3 ani sau 5 ani de puşcărie», a declarat proaspătul deputat PSD

 

Parlamentarii PSD Brăila Ion Rotaru şi Nicu Niţă au abordat, vineri, subiectul Legii amnistiei şi graţierii pentru a sublinia că problema ar trebui dezbătută public înainte de a se ajunge la o decizie finală. Rotaru a afirmat că înţelege supărările oamenilor care au ieşit în stradă să îşi manifeste nemulţumirile, însă pe de altă parte, directivele europene impun altfel de condiţii în închisori, aspect care de asemenea nu poate fi ignorat. O posibilă soluţie ar fi construirea de penitenciare noi, dotate la standarde europene, susţine Rotaru, însă acest lucru ar mai dura.

“Putem privi această problemă din două perspective: din punct de vedere al oportunităţii şi din punct de vedere al principiilor, dacă vreţi. Legea prevede această posibilitate: amnistie şi graţiere. Şi am avut după Revoluţie două asemenea experienţe. Trebuie să vedem însă dacă este oportun şi necesar. Şi se motivează faptul că avem un grad de ocupare în penitenciare de 140% - 150% sau poate mai mult. Sunt penitenciare care au grad de ocupare de peste 200%. Faptul că acolo există o infrastructură depăşită şi condiţii destul de precare de viaţă care apasă asupra celor care sunt condamnaţi a generat şi o serie de reclamaţii la CEDO. Statul român are de plătit, astăzi, câteva milioane de euro despăgubiri din aceste reclamaţii. Sigur, gradul de suprapopulare poate să fie un motiv de a face acest lucru. Dacă privim ordonanţa - şi am văzut-o şi eu aseară -, putem observa că sunt doar câteva infracţiuni care sunt dezincriminate, să spunem aşa, pe bază de graţiere. Nu avem acolo omorul, tâlhăriile, violuri, recidiviştii... sunt foarte multe categorii exceptate. Ea poate fi privită ca o necesitate şi ca o rezolvare a problemei parţială din punct de vedere al faptului că penitenciarele sunt suprapopulate. Dar sunt de acord că nu este o rezolvare a problemei. Rezolvarea ar fi să se construiască penitenciare care să fie la standarde, să spunem, fireşti, omeneşti. Până la urmă sancţiunea supremă pentru cel care ajunge în închisoare este lipsirea de libertate”, a declarat Rotaru.

Senatorul a mai adăugat că a văzut opiniile contra privind această lege venite din partea mai multor reprezentanţi ai sistemului judiciar, la fel cum a văzut protestele oamenilor, însă este de părere că subiectul ar merita să fie mai mult dezbătut înainte de luarea unei decizii finale.

 

«Trebuie să existe o largă dezbatere publică, să vedem opinia oamenilor, a specialiştilor, a instituţiilor care sunt implicate»

Rotaru susţine că reacţia de respingere a legii venită din partea populaţiei se datorează în mare parte faptului că aceasta nu a fost prezentată corespunzător.

“Există o nemulţumire a oamenilor şi este firesc acest lucru. Sunt oameni care au fost condamnaţi şi care ar putea beneficia de această graţiere. Probabil unii dintre ei sunt vinovaţi sau mai puţin vinovaţi, dar unii dintre ei nu ar merita să aibă un asemenea regim, să aibă acest beneficiu. Şi sunt oameni nemulţumiţi pentru faptul că unii ies din puşcărie înainte de a-şi încheia pedeapsa care a fost dată de instaţă. Eu cred că această problemă trebuie foarte bine gestionată din punct de vedere al opiniei publice. Şi am văzut că e o reacţie de respingere, dar probabil că a fost şi gestionată necorespunzător din punct de vedere al informării populaţiei. (...) Trebuie să existe o largă dezbatere publică, să vedem opinia oamenilor, a specialiştilor, a instituţiilor care sunt implicate. Să vedem la ce concluzie se va ajunge şi atunci să fie elaborat un act normativ care poate fi de admitere sau de respingere a acestei soluţii”, a mai adăugat sursa citată.

 

Niţă susţine că legea amnistiei şi graţierii nu prezintă pericole

În completarea colegului său, deputatul Nicu Niţă a afirmat că este de acord cu legea graţierii, deoarece nu i se pare normal ca o persoană să ajungă la puşcărie doar pentru că fură o găină sau ceva de mâncare.

“Sunt de aceeaşi părere cu domnul Rotaru. Am citit şi eu ordonanţa. Dar vreau să vin cu nişte completări. Dacă cineva a furat o găină sau a luat, de foame, o bucată de salam, nu cred că sunteţi de acord să facă 3 ani sau 5 ani de puşcărie. La asta se referă această ordonanţă, nicidecum la criminali, hoţi... Nu este valabilă pentru cei care au devalizat banii publici. E valabilă pentru acele sentinţe cât se poate de uşoare care nu au afectat prea mult statul şi buzunarul cetăţeanului. Vă răspund la modul cel mai conştiincios. Nu se poate, pentru o găină, dacă a furat, sau dacă o femeie este însărcinată şi are 3 - 4 copii acasă să stea în puşcărie. Pentru ce?! Mă refer la pedepse uşoare, nu la cei care au devalizat bănci”, a conchis Niţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro