Mergi la conţinutul principal

PSD-iştii, PNL-iştii şi pactul ALDE

• candidatul nr. 1 la Camera Deputaţilor din partea PSD Brăila, Mihai Tudose, pare să achieseze la ideea propusă de Călin Popescu Tăriceanu referitoare la un pact naţional al partidelor din noul Guvern privind alocarea a 6% din PIB pentru investiţii, dar şi la ideea demisiei într-un an pentru cine nu-l respectă • de cealaltă parte, vârful de lance al PNL Brăila pentru Senat, Florin Cîrligea susţine că ideea nu este rea, suma sustenabilă, însă nu este atât de sigur în privinţa partenerilor şi a „goangei electorale cu demisia într-un an”

 

ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, a lansat, zilele trecute, o provocare pentru partidele politice care vor să intre în Parlamentul României după 11 decembrie şi care speră să ajungă la guvernare. Acesta le-a propus un pact naţional de investiţii pentru perioada 2017-2020, dar nu oricum, ci cu demisia pe masă, în cazul în care viitorul Guvern nu va aloca 6% din PIB anual pentru investiţii. Ce fel văd propunerea ALDE principalii performeri ai PSD şi PNL, cele două mari partide înscrise în cursa electorală? Asta au încercat să afle, vineri, redactorii „Obiectiv - Vocea Brăilei”.

Întrebat în cadrul unei conferinţe de presă dacă ar semna un asemenea pact, Mihai Tudose, prima opţiune a PSD Brăila pentru Camera Deputaţilor, a afirmat că într-adevăr România are nevoie de un asemenea pact asumat. Deputatul a precizat că în cazul în care ar ajunge la guvernare alături de ALDE ar fi dispus să îşi asume şi o eventuală demisie în cazul în care planul stabilit de la început eşuează.

„În mod normal, orice lucru temeinic cu ţara asta ar trebui să fie rezultatul unui pact naţional. Singurele două ţinte asumate şi atinse de România coerent în ultimii 26 de ani au fost NATO şi Uniunea Europeană. Pe scurt, Pactul de la Snagov. Au fost asumate de toată lumea, sub preşedinţia domnului Ion Iliescu. Este evident că strategia pe termen mediu şi lung a unei ţări ar trebui asumată de toată lumea şi abia apoi să ne certăm politic pe ceea ce înseamnă viteza cu care mergi spre obiectivul respectiv şi nu direcţia în care te îndrepţi. Dar, repet, dacă iese PNL-ul şi pactul naţional va fi «Cele 10 porunci despre cum să nu facem nimic, dar să fie apa curată şi cerul albastru», ce să faci? În schimb, dacă cetăţenii ne vor da suficiente voturi ca să guvernăm, noi vom încerca împreună cu ALDE acest pact”, a declarat Tudose.

 

Cîrligea este de acord cu procentul, dar nu e prea încântat de parteneri

Pe aceeaşi temă am stat de vorbă şi cu primul candidat de pe lista PNL Brăila la Senat, Florin Cîrligea. Acesta a ţinut să puncteze în primul rând că propunerea ALDE i se pare una electorală, astfel că nu vrea să o ia în serios. Însă, ca idee, Cîrligea a precizat că alocarea a 6% din PIB pentru investiţii în infrastructură ar schimba lucrurile în România.

„Dacă este aprobat un asemenea pact de toate partidele... e foarte ok să ai o predictibilitate. Dar goange din astea în campanie electorală... v-am spus că au mai fost. Vedeţi autostrada Comarnic - Braşov şi declaraţia lui Victor Ponta că dacă nu e gata în primul an de zile îşi dă demisia. Au trecut trei ani totuşi până a plecat. Însă din punctul meu de vedere 6% din PIB e foarte ok în infrastructură în primul rând. Vorba aia, avem loc cât cuprinde pentru investiţii. S-ar putea investi în fiecare secundă şi asta nu mi se pare deloc o sumă foarte mare. Dar ştiţi cum e problema. Acum depinde ce vrem să facem cu acest 6%?! Vrem să văruim grădiniţe cu preţul cel mai mare? Adică, dacă băgăm acest 6% în infrastructură e una, dar dacă îi aruncăm pe fereastră este alta”, a declarat Cîrligea.

Sursa citată a mai adăugat că ar fi de acord de principiu cu un pact de ţară asumat, însă fără proiecte fantasmagorice, ci lucruri punctuale. Chiar şi aşa, liberalul susţine că promisiunea demisiei în primul an în cazul unui eşec nu este decât o găselniţă electorală, deoarece 360 de zile nu permit dezvoltarea niciunui proiect nou. „Dar 6% din PIB este foarte ok. Mi se pare foarte corect. Vă daţi seama, investiţii în infrastructură înseamnă locuri de muncă, mişcă toată economia!”, a conchis PNL-istul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro