Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PSD-iştii brăileni speră ca Tudose să prindă un loc în noul Guvern

• preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a explicat că votul de ieri, «pentru» moţiune, a fost unul cât se poate de necesar pentru ieşirea din criză • acesta a subliniat că şi-ar dori ca deputatul Mihai Tudose să  revină pe fotoliul de ministru al Economiei în noul Guvern PSD • de cealaltă parte, deputatul liberal Vasile Varga le-a adus reproşuri social-democraţilor pentru criza politică generată de episodul cu moţiunea

 

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Sorin Grindeanu a fost aprobată, ieri, de parlamentarii PSD - ALDE. Interesant este că, deşi votul a fost unul secret, cu bile, în urma unei decizii luate la partid, toţi parlamentarii coaliţiei au votat la vedere. Alături de aceştia, singurii deputaţi şi senatori care au mai participat la vot au fost reprezentanţii minorităţilor, alţii decât cei de la UDMR. Restul partidelor au asigurat doar cvorumul şedinţei, însă nu au participat la vot şi au lăsat coaliţia de guvernare să îşi dărâme propriul Guvern. Astfel, din totalul de 464 de deputaţi şi senatori, la lucrările şedinţei au fost prezenţi 397. În total au fost 251 de voturi valabil exprimate şi zero nule. Dintre acestea, 241 de voturi au fost “pentru” moţiune şi doar 10 “împotrivă”.

Contactat telefonic după votul din Parlament, senatorul PSD Ion Rotaru a precizat că deşi este dureros pentru partid, trebuia să se întâmple acest lucru, pentru a debloca lucrurile în România şi a făcut precizarea că toţi parlamentarii de Brăila din coaliţie au votat “pentru”. Acesta a explicat că în perioada imediat următoare vor exista întâlniri cu parlamentarii, dar şi CEx-uri pentru a se stabili propunerile de premier şi miniştri în noul cabinet. Întrebat dacă deputatul Mihai Tudose şi-ar putea relua fotoliul, Rotaru a ţinut să sublinieze că încă nu a fost stabilit nimic, însă acesta are toată susţinerea organizaţiei din Brăila.

“La momentul acesta orice discuţie este speculativă. Se pot face presupuneri. Decizii nu sunt luate. Eu cred şi sper că Mihai Tudose va veni din nou la ministerul pe care l-a condus. El a avut şi în Guvernul precedent şi în Guvernul acesta, rezultate bune, a fost apreciat ca atare. Cred că nu sunt niciun fel de motive speciale pentru a nu fi nominalizat. Nu e o decizie personală, nici a lui Mihai Tudose, nici a noastră. Dar ne dorim acest lucru şi probabil că se va întâmpla. Am văzut că sunt vehiculate în presă diverse variante de premier, de miniştri. Este prematur şi, repet, deocamdată sunt doar speculaţii”, a afirmat Rotaru.

Cât despre votul cu bilele la vedere din Parlament, la moţiunea de cenzură, Rotaru a explicat că a fost o soluţie adoptată la cererea unor colegi de partid asupra cărora planau suspiciuni. Tocmai pentru a clarifica lucrurile.

La rândul său, deputatul PSD Emilia Meiroşu a confirmat că a votat “pentru” moţiune, deoarece îşi doreşte să se formeze un guvern stabil, cu un prim-ministru care să ducă programul de guvernare la bun sfârşit.

“Dacă mi se pare mie în regulă sau nu ce s-a întâmplat în ultima perioadă, cred că e mai puţin important. Important este că s-a rezolvat situaţia în care s-a ajuns de o săptămână şi că lucrurile vor intra în normal, se vor desfăşura cum trebuie. Sunt convinsă că preşedintele Iohannis va accepta propunerile venite din partea majorităţii”, a afirmat Meiroşu.

Ceilalţi parlamentari brăileni din grupul PSD - ALDE nu au răspuns la telefon.

 

Varga, siderat de modul în care s-au «montat cerberi» la urne

De cealaltă parte, deputatul PNL Vasile Varga a adus câteva critici modului de acţiune al PSD. Acesta a ţinut să atragă atenţia că, indiferent de rezultatul moţiunii, situaţia în mediul economic în România a ajuns la un nivel inacceptabil.

“Aţi văzut şi dumneavoastră creşterea vertiginoasă în câteva zile a cursului valutar, 4.6 lei pentru 1 euro. Consecinţele sunt peste tot. În economie. Daţi-vă seama că sunt societăţi comerciale care astăzi trebuie să facă plata externă, sau cei care trebuie să plătească rata la bancă. Cei care au credite în valută. Astea sunt consecinţele acestui Guvern. Au fost prea multe promisiuni şi nu au putut fi duse la îndeplinire”, a declarat Varga, care a asistat în plen la procesul de votare alături de ceilalţi parlamentari PNL.

Sursa citată a ţinut să atragă atenţia că votul reprezentanţilor minorităţilor a fost cel care a înclinat balanţa în favoarea taberei lui Liviu Dragnea. De asemenea, a comentat modul în care s-au “montat cerberi” în dreptul urnelor de vot, deşi acesta ar fi trebuit să fie secret.

“Cu ajutorul reprezentanţilor minorităţilor PSD-iştii şi-au asigurat confortul distrugerii propriului Guvern. Ei l-au propus, ei l-au desfiinţat. Nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria României aşa ceva. Să îţi dai jos propriul tău guvern printr-o moţiune de cenzură... Iar chestiunea cu paznicii care au stat în jurul urnelor să vadă fiecare parlamentar cum votează îţi dă de gândit. Ăsta nu mai este vot secret! Aşa puteau să ridice mâna sus fiecare. Dar asta este teama, lipsa democraţiei”, a conchis Varga.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii