Mergi la conţinutul principal

PSD-iştii brăileni fac pe struţul, PNL-iştii îl critică dur pe Liviu Dragnea

• criza politică de la nivel naţional a cam speriat tabăra PSD Brăila, care, ieri, s-a ţinut cât mai departe de reportofoane şi telefoane • de cealaltă parte, partenerii de la ALDE se arată nemulţumiţi de activitatea Guvernului • PNL-iştii atacă dur modul de acţiune al social-democraţilor şi atrag atenţia asupra intenţiilor acestora de a se apropia de Rusia • USR-iştii speră să se ajungă la alegeri anticipate

 

Criza politică apărută la nivel naţional pe tema demiterii premierului Sorin Grindeanu şi a schimbării Executivului nu a picat tocmai bine social-democraţilor brăileni, care, ieri, au încercat să stea cât mai departe de reportofoane. Mai exact, în contextul acuzaţiilor dintre premierul Sorin Grindeanu şi şeful PSD, Liviu Dragnea, a retragerii sprijinului politic pentru propriul Guvern, dar şi excluderea din partid a prim-ministrului, aproape niciun PSD-ist brăilean nu a dorit să îşi exprime un punct de vedere. E de la sine înţeles agitaţia din partid, însă în ciuda apelurilor redactorilor „Obiectiv - Vocea Brăilei”, puţini au fost cei care au binevoit să îşi exprime un punct de vedere.

Unul dintre aceştia a fost chiar preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a comentat în cadrul unei conferinţe de presă situaţia de la nivel naţional, făcând precizarea că îi consideră colegi de partid atât pe Liviu Dragnea cât şi pe Grindeanu şi că şi-ar fi dorit să nu se ajungă la un asemenea moment.

„Eu am încredere în colegii mei. Şi domnul Grindeanu este colegul meu până la urmă şi la coadă. Îi cunosc pe domnul premier, şi pe domnul Dragnea. Cred că au destulă înţelepciune şi maturitate politică, astfel încât această situaţie, care nu face bine nimănui, să se încheie odată şi să se ia o decizie. Ne face rău tuturor. Aşteptăm să se încheie această perioadă. Sunt oameni pe care noi i-am trimis acolo în CExN şi vrem ca această situaţie să se sfârşească. Mi-aş fi dorit ca domnul premier şi domnul preşedinte Dragnea să fi avut înainte mai multe discuţii şi să iasă public abia când ajungeau la o concluzie. La un argument. Se pare că nu s-a întâmplat aşa”, a afirmat Chiriac.

Dintre parlamentarii brăileni ai PSD, singurul care a răspuns la telefon a fost Nicu Niţă. Deşi a recunoscut că nu i se pare în regulă ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la nivel naţional, Niţă a ţinut să precizeze că nu doreşte să comenteze prea mult subiectul pentru că abia a revenit în ţară şi nu a reuşit să afle detalii din culise privind cele întâmplate.

În rest, silezio stampa! Şeful PSD Brăila, Ion Rotaru, nu a răspuns la telefon, în ciuda încercărilor redactorilor „Obiectiv - Vocea Brăilei” de a-l contacta pentru a obţine un punct de vedere, în special plecând de la ideea că senatorul este membru în cadrul CExN al PSD, care a votat retragerea sprijinului propriului Guvern. Nici ministrul demisionar al Economiei, Mihai Tudose, nu a putut fi contactat. În aceeaşi „barcă a tăcerii” a stat liniştită şi Emilia Meiroşu, deputat PSD Brăila. De altfel, nici senatorul ALDE Brăila Mihai Ruse nu a dorit să răspundă la telefon.

 

Rădulescu recunoaşte că nu a fost mulţumită de activitatea Guvernului

Preşedintele ALDE Brăila, Daniela Rădulescu, nu s-a ferit să recunoască faptul că a votat „pentru” retragerea sprijinului politic al premierului Sorin Grindeanu. Aceasta a susţinut că atât timp cât a fost numit politic, la fel poate fi şi schimbat dacă în cadrul coaliţiei de guvernămând se decide acest lucru.

„După cum ştiţi, ieri (n.r. - miercuri), am votat retragerea sprijinului politic al premierului. Analiza guvernării nu a fost foarte bună. Performanţele au fost atent analizate şi s-a luat această hotărâre. Miniştrii ALDE şi-au depus demisiile. Am încredere că această situaţie, care nu face bine absolut nimănui, se va încheia în curând. Premierul este numit cu sprijin politic, iar atât timp cât nu mai are sprijin politic îi încetează mandatul. Este adevărat că atât PSD cât şi ALDE au de suferit ca imagine, dar decât să fie ascunse lucrurile acum şi să se meargă aşa încă şase luni, sau cât ar mai fi mers, este mai bine că s-a luat decizia acum, pentru o bună funcţionare a programului de Guvernare”, a declarat Rădulescu.

 

Botea, surprins că PSD-iştii nu au procedat conform Constituţiei

Şi liderul PMP Brăila a ţinut, ieri, să comenteze subiectul privind criza politică declanşată în interiorul PSD. Acesta a afirmat că, din păcate, momentul vine la scurt timp după ce preşedintele României, Klaus Iohannis, a vizitat SUA şi a reuşit să obţină un trend ascendent prin relaţia cu Donald Trump.

„Evident, politic PSD-ul s-a simţit lezat de activitatea Guvernului. E firesc. Pentru că promisiunile făcute către electorat, una câte una, au început să nu mai fie îndeplinite. Domnul Dragnea şi domnul Tăriceanu au retras sprijinul politic premierului. (...) Dar consider că este dureros pentru nişte politicieni experimentaţi că nu se respectă Constituţia. Dacă nu poţi să schimbi premierul, degeaba îi retragi sprijinul politic. Aici este o chestie care nu e în regulă. Adică dacă faci nişte lucruri, le faci ca la carte, legal”, a afirmat Botea.

Potrivit sursei citate, problema este acum în curtea PSD şi a ALDE, prin urmare trebuie să o rezolve astfel încât populaţia să nu aibă de suferit.

„Trebuie să o rezolve, dar în beneficiul românilor. Pentru că, sincer, trecând peste subiectul preşedinte de partid, politică, mă bucuram şi eu ca de la 1 iulie să primesc nişte vouchere de vacanţă, mă bucuram şi eu ca de la 1 iulie să primesc un salariu mărit... Deci cred că toţi eram mulţumiţi şi fericiţi că puteam primi astfel de bonusuri financiare. Dar nu mi-aş dori să primesc - şi am experienţa unei crize anterioare -, beneficii pe care să le returnez ulterior, înzecit. Prefer să îmi strâng plapuma cât se poate şi să merg mai departe fără a-mi creea nişte datorii care mă pot îngropa”, a mai adăugat liderul PMP Brăila.

 

PNL-iştii arată cu degetul spre politica defectuoasă a PSD

Preşedintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a afirmat că, prin acest episod, PSD-ul nu demonstrează altceva decât că este un partid al unor interese de grup şi nu al unei echipe care vrea să modernizeze România.

„Este incredibil cum un singur om, Liviu Dragnea, fără nicio remuşcare că destabilizează România, a decis schimbarea fără discernământ a Guvernului Grindeanu! Poate şi pe fondul unei opoziţii aproape inexistente la guvernare, PSD se devorează din interior, face jocuri de culise şi îşi arată, astfel, dispreţul faţă de oameni. Nu ar fi nicio problemă dacă reglările de conturi s-ar rezuma la şedinţele de partid, dar când PSD, împreună cu aliaţii lor de la guvernare, care au o majoritate parlamentară confortabilă, joacă soarta ţării pe genunchi, atunci este dovadă de iresponsabilitate! Cu siguranţă că nu asta îşi doresc românii, dar, din păcate, spectacolul oferit acum de social-democraţi este unul grăitor. România ar fi avut nevoie de legi, de reforme, de investiţii, nu de spectacol ieftin!”, a afirmat Dănăilă.

Mai mult, plecând de la declaraţiile premierului Grindeanu conform cărora PSD-iştii i-au imputat că nu a încercat să dezvolte relaţiile cu Rusia, Dănăila a ţinut să atragă atenţia că pericolul despre care PNL vorbea în campania electorală este cât se poate de real.

„Pericolul de a ne aservi Rusiei, nu a fost şi nu este o joacă. Atunci, toată lumea a spus că PNL vine cu un subiect neserios, inexistent. Acum, premierul Grindeanu confirmă că unul dintre lucrurile pentru care se încearcă sacrificarea lui este că nu a urgentat apropierea faţă de Rusia. România este şi trebuie să rămână o ţară membră NATO şi UE, care să-şi respecte angajamentele asumate, inclusiv în ceea ce priveşte Rusia. Trebuie să demonstrăm că suntem o ţară stabilă pe flancul estic al Europei şi că suntem un partener credibil şi predictibil”, a mai adăugat acesta.

La rândul său, deputatul Vasile Varga a precizat că evenimentele la care asistăm în prezent reprezintă cel mai bun exemplu al modului discreţionar în care PSD încearcă să conducă România.

„Schimbarea unui guvern se face cu respectarea unor proceduri legale, nu cu demisii în alb ale miniştrilor, activate când şeful de partid apasă pe un buton. PSD trebuia să depună moţiune de cenzură, dacă era nemulţumit de prestaţia propriului Executiv. Cu astfel de decizii, social-democraţii arată că, pentru ei, guvernarea este un fel de joacă. Pentru că mi se pare lipsit de responsabilitate să arunci România într-o criză politică, să aduci instabilitate, în loc să-ţi asumi nişte hotărâri. Ce garanţie să avem că un alt guvern nu va pica în alte câteva luni, când se supără domnul Dragnea? Ori programul de guvernare propus de PSD nu este aplicabil, şi atunci ne aflăm în faţa unei mari minciuni electorale, ori PSD nu este în stare să guverneze România, pentru că orgoliile interne sunt mai puternice decât soarta milioanelor de români”, a punctat Varga.

 

USR-iştii susţin că nici Grindeanu nu trebuie „luat în braţe”

Preşedintele USR Brăila, Cătălin Stancu, susţine că nu este deloc în regulă ce se întâmplă în prezent în România şi că direcţia în care merge ţara noastră a fost cât se poate de clară din momentul în care PSD a câştigat alegerile.

„PSD-ul a reuşit să câştige alegerile pe nişte promisiuni mincinoase. Era evident că vor încerca să rupă undeva lanţul ăsta al minciunilor şi să scoată un ţap ispăşitor. Ei bine, ţapul ispăşitor a fost Grindeanu, numai că el nu şi-a dat seama de la început. Era evident că nu se poate merge în contiuare cu atâtea promisiuni, atâtea măriri de salarii, de pensii, impozite zero şi alte facilităţi promise de ei. Pentru a ieşi cu obrazul curat, PSD-ul - aşa îşi închipuie ei că mai pot ieşi -, a dat vina pe Guvern, care, chipurile, nu a îndeplinit programul PSD. La rândul său, Grindeanu şi-a asumat o chestie... Să nu îl plângem pe Grindeanu! Nu ai cum să îl susţii pe Grindeanu, indiferent dacă a făcut un fel de opoziţie acum. El practic încearcă să îşi salveze propria piele, să iasă basma curată din treaba asta. Dar nu pentru că ar avea conştiinţă. 21 de ani a stat în PSD şi i-a fost bine. Eu nu îl văd vreun revoluţionar în interiorul PSD-ului. Încearcă doar să îşi salveze pielea”, a afirmat Stancu. Acesta a mai spus şi că cea mai bună rezoluţie a acestei probleme ar reprezenta-o organizarea de alegeri anticipate.

 

Alexandru: «Îl consideram un strateg logic pe Dragnea, dar acum îmi dau seama de cauza pentru care a rămas repetent când era student»

Extrem de dezamăgit de decizia PSD-iştilor privind demiterea lui Sorin Grindeanu s-a arătat fostul senator FSN/PRM Brăila, Ionel Alexandru, care, iniţial, considera că întreg episodul privind conflictul intern făcea parte dintr-o strategie a lui Liviu Dragnea de a devia atenţia de la opoziţie.

„Acum opoziţia văd că s-a mutat la PSD, care e la Guvernare. E un paradox. Dar întorsătura negativă s-a întâmplat în privinţa strategiei. Îl consideram un strateg logic pe Dragnea, dar acum îmi dau seama de cauza pentru care a rămas repetent când era student. De fapt, a rămas «repetent la logică». Se vede şi acum lucrul acesta, după logica de conducere a partidului şi a Guvernului în momente de criză. Adică nu are absolut niciun fel de logică şi se lasă pradă nervilor domnul Dragnea, aruncând România în criză. Putea foarte bine să se stăpânească, să schimbe câţiva miniştri şi să nu dea cu stângul în dreptul, tocmai cu omul pe care l-a rugat, de fapt, să fie prim-ministru. Din punctul meu de vedere, Grindenu are dreptate. Şi-au bătut joc de el. Nu se poate aşa ceva! I-au stricat tot rostul. Era preşedinte de Consiliu Judeţean, şi-a dat demisia. Acum nu o să mai fie nimic”, a declarat Alexandru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro