Mergi la conţinutul principal

PSD-iştii îl susţin pe primarul Dragomir să nu aplice «Legea Varga»

• în ciuda articolelor privind ajutoarele sociale introduse în plus de deputaţii PSD la propunerea liberalilor privind posibilitatea primăriilor să elimine apa pluvială din facturile cetăţenilor, preşedintele PSD Brăila, Ion Rotaru, susţine că nu a fost vorba despre niciun troc cu PNL-iştii pentru ca proiectul să treacă • acesta a recunoscut că modificările aduse pot genera şi mai multe cheltuieli de la bugetele administraţiilor locale, dar a ţinut să sublinieze că aplicarea acestei legi se face doar dacă unităţile administrativ teritoriale îşi doresc şi dacă îşi permit • Rotaru a afirmat că îl susţine 100% pe primarul Marian Dragomir să nu aplice această lege, dacă municipalitatea nu are bani

 

PSD-iştii brăileni fac scut în jurul primarului Marian Dragomir în ceea ce priveşte reticenţa acestuia privind aplicarea modificărilor aduse de liberali la Legea nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi a canalizării, astfel încât cetăţenii să nu mai plătească apa de ploaie. Plecând de la ideea că deputaţii PSD au adus modificări substanţiale la acel proiect legislativ semnat printre alţi iniţiatori şi de deputatul liberal Vasile Varga, astfel încât au fost introduse o serie de ajutoare sociale care îngreunează şi mai mult efortul financiar al bugetelor locale în cazul în care se aplică această lege, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă cu preşedintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, pentru a afla opinia sa privind această temă.

Social democratul a afirmat că nici nu se pune problema unui troc între PSD şi PNL prin introducerea amendamentelor legate de ajutoarele sociale ca o condiţie ca proiectul să treacă. Rotaru a susţinut că prin acele propuneri acceptate şi votate s-a dorit doar remedierea unor situaţii. În plus, senatorul a ţinut să puncteze că nicio primărie care nu îşi perminte financiar nu este obligată să îşi asume plata apei pluviale şi asigurarea anumitor facilităţi pentru persoanele cu venituri reduse.

“Primul aspect este relevat de faptul că această propunere legislativă a fost făcută de PNL, de domnul deputat Varga. Ea a fost susţinută având în vedere faptul că, pe fond, este o propunere bună. Şi din această perspectivă am fost cu toţii de acord să generăm pentru UAT-uri posibilitatea - acolo unde există fonduri -, de a scuti de această plată populaţia. Ni s-a părut un lucru normal şi firesc. Partea asta de scutiri se mai aplică şi în alte zone. De exemplu, abonamentele pentru copii, pentru pensionari. Spun asta pentru că exemplul acesta este relevant. Legea permitea la un moment dat să subvenţionezi abonamentele cu până la 50%, dar am generat posibilitatea pentru autorităţile locale ca acolo unde au bani să subvenţioneze în totalitate abonamentele. Ei bine, cumva echivalentul acestei propuneri este şi aceasta prin care generezi posibilitatea pentru UAT-uri de a scuti de această plată pentru apa de ploaie. Dar nu înseamnă însă că este o obligaţie. De asemenea, nu înseamnă că poţi să renunţi la partea de investiţii sau la orice alte cheltuieli necesare şi prinse într-un buget pentru a aplica această prevedere legislativă care, repet, doar creează posibilitatea, nu obligă autorităţile de a face acest lucru. Sigur, probabil că sunt UAT-uri care au posibilităţi financiare mai bune, altele sunt într-o situaţie mai delicată şi nu au bani pentru treaba asta. Dar asta este o chestiune care ţine până la urmă de buget şi de hotărârile pe care le ia Consiliul Local în funcţie de banii pe care îi are la dispoziţie”, a declarat Rotaru.

 

«Îl susţin pe primarul Dragomir pentru că măsura nu poate fi aplicată astăzi!»

Rotaru a continuat prin a explica faptul că o lege nu poate fi interpretată ca fiind doar parţial bună şi a ţinut să îi condamne pe cei care susţin că ajutoarele sociale care au fost introduse ulterior în propunerea liberalilor nu sunt binevenite.

“Este adevărat, la Camera Deputaţilor s-au mai generat nişte facilităţi pentru cei care au venituri mici şi aşa mai departe. Dar la fel nu este o obligaţie! Există această posibilitate acolo unde autorităţile locale au fonduri şi iau această decizie. Pot să o facă pentru că au acoperire pe lege în contextul dat. Dar a interpreta într-un anume fel... şi am văzut o interpretare absolut fabuloasă! La o măsură prin care faci un pic mai uşoară viaţa oamenilor, prin faptul că nu mai plătesc nişte taxe, să spui că jumătate e bună şi jumătatea cealaltă nu e bună, mi se pare că este o formă de ipocrizie şi este o acuză de populism din partea celor care fac asemenea afirmaţii. Nu cred că a genera nişte facilităţi pentru oameni este o măsură neapărat populistă”, a mai adăugat social-democratul.

Rotaru a ţinut să sublinieze şi faptul că în prezent administraţiile locale se află la jumătatea exerciţiului bugetar, iar cele mai multe primării au alocat fonduri cu anumite destinaţii, astfel că este destul de greu să se aplice o asemenea măsură deodată.

“Nu este vorba despre niciun troc PSD-PNL, nu este vorba de nicio astfel de poveste! Noi am fost de acord, judecând logic lucrurile, că acolo unde există bani şi autorităţile locale iau decizia şi pot să susţină financiar, să o facă. Să aibă acoperirea legală, să nu mai fie interpretări, să nu mai fie alte discuţii când vine Curtea de Conturi să întrebe «dar de ce?», «dar cum?», «pe baza a ce?» Asta a fost ideea şi nimic mai mult. Dar la jumătatea exerciţiului financiar să faci treaba asta şi să spui că de mâine nu se mai plăteşte apa de ploaie... Pentru că am văzut tot felul de afirmaţii că «firmele pesediste», că «cei de la Apă». Cei de la CUP trebuie să aibă şi ei un profit, acesta trebuie să se ducă pe zona de investiţii şi sigur, pe cheltuielile curente de funcţionare şi de exploatare a reţelei de apă. Restul sunt exagerări şi eu nu pot să fiu de acord cu asemnea poziţii. Îl susţin pe primarul Marian Dragomir pentru că această măsură nu poate fi aplicată astăzi! Eu cred că orice om care gândeşte în spirit economic şi pe baza cifrelor şi logic în acelaşi timp, înţelege. Trebuie să fim de acord că toţi ne dorim să nu mai plătim taxe, să nu mai plătim impozite, să fie gratuit tot, să avem salarii mari, pensii mari. Dar şi apa de ploaie consumă nişte resurse. Şi ea trebuie plătită dintr-o sursă sau din alta, că dacă nu o mai plăteşte cetăţeanul trebuie să o plătească autoritatea, care ia bani de la bugetul naţional, dar sunt bani care vin tot din taxe şi impozite în marea lor parte”, a conchis şeful PSD Brăila.

Reamintim că scutirea de la plata apei de ploaie prin modificările aduse la Legea 241/2006 reprezintă o problemă pentru autorităţile locale. Asta deoarece vine la pachet cu o serie de pomeni sociale care au ca efect direct împovărarea excesivă a bugetelor primăriilor, mai cu seamă cel al municipalităţii, unde se concentrează cea mai mare parte a abonaţilor la serviciile de apă-canal din întreg judeţul. După cum se ştie, pe proiectul iniţiat de deputatul liberal Vasile Varga s-au “grefat” suplimentar şi o serie de ajutoare financiare, direct în facturile de apă, pentru familiile cu venituri reduse. Aici de fapt este povara financiară majoră întrucât înseamnă un efort de aproape 6 milioane lei anual, după calculele noastre. Una peste alta, reamintim că nota de plată pe care municipalitatea ar trebui să o suporte de pe urma acestor pomeni s-ar ridica, după calcule sumare, undeva la 8,6 milioane lei în fiecare an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro