Mergi la conţinutul principal

PSD, fata-n fata cu izbavirea

In fata dilemei distractie versus studiu, fireste ca multi tineri aleg prima varianta. Sint, insa, astfel de raspunsuri nu doar suficiente, dar si legitime pentru ca decizii care afecteaza intregul corp social sa se bazeze exclusiv pe ele? E ca si cum, daca s-ar face un top al reperelor importante din istoria muzicii si literaturii, aceiasi tineri ar decide ca manelele Copilului Minune sint mai “tari" decit adagiul pentru orga si coarde al lui Albinoni sau ca volumele “do it yourself" sint mai importante decit “Divina Comedie".
Ce nu pricep pesedistii braileni e ca vor rata sansa reformei interne, prilejuite de presedintia lui Mircea Geoana, din simplul motiv ca ramin deconectati de la modernitatea actului politic, a carui tinta - buna guvernare - se bazeaza pe un set de valori, pe intelegerea nevoilor societale si pe raspunderea fata de cetateni.
Nimeni nu-l suspecteaza pe liderul Consiliului Judetean, Gh. Bunea Stancu, de comert, cum spun francezii, cu preclasicii si clasicii. Dar lipsa, din atitudinea lui, a acelui bun simt pe care il reflecta copios tocmai “Braila profunda", ca sa parafrazam o vorba draga social-democratilor, ridica intrebari.
Stancu isi propune sa scurtcircuiteze traseul decizional democratic, tratindu-i pe consilieri nu ca pe expresia comunitatii pe care o reprezinta, ci ca pe o turma docila. Problema nu o constituie Stancu si strategicele sale halucinatii paranoide, ci atitudinea partidului din care provine si a legislativului judetean.
PSD inca nu constientizeaza ca imaginea de azi a Brailei i se datoreaza covirsitor. Ei i l-au dat Brailei din nou pe tava pe Anton Lungu, care, sub aparenta autoritatii si ordinei, a impartit orasul in feude pentru apropiatii sai. Ei au ciuntit trupul judetului cu o mie de hectare, in favoarea Galatiului, pentru ca, oricit de inocent se pretinde, Aurel Simionescu va fi stiut macar din presa galateana de miscarea anticonstitutionala pregatita de Guvernul Nastase, inainte de a ramine mut ca pestele in fata “Monitorului Oficial".
Ei l-au dat Brailei pe fostul prefect Mihai Manea, a carui firma, “Tracon", intentiona sa construiasca o benzinarie linga Maternitate si i-a ars pe braileni la buzunare cu taxa de salubritate. Ei l-au dat Brailei pe Bunea Stancu, care vrea sa mai adauge la istoria locala a partidului o piatra de moara: mutarea bibliotecii din centrul orasului, unde se cuvine sa stea, la periferie, intr-o zona cu potential criminogen.
Oare deputatul Mihai Tudose, care, in dorul Strasbourgului si Bruxelles-ului, ne-a servit pastile de europenitate, nu stie ca, in spatiul comunitar, un Bunea Stancu nu doar ca n-ar fi indraznit sa se lege de biblioteca, dar ar fi facut tot ce ii sta in putinta spre a gasi fonduri, sa o sustina? Ca promovarea accesului egal la cunoastere e consubstantiala doctrinei socialiste? Ca a spune "cine vrea sa citeasca merge si acolo" suna a dispret comunist fata de meritocratie?
Oare el si-ar lasa fetita sa mearga, iarna, la margine de oras, ca sa isi pregateasca un referat? Dar fetei senatorului Aurel Simionescu, care a studiat in America, dar baietilor lui Mihai Manea, elevi si ei in strainatate, cum li s-ar parea proiectul lui Bunea Stancu?
In tot acest timp, cind liderii PSD justifica necesitatea mutarii bibliotecii la periferie, pe 10 ani, pe considerentul inadecvarii spatiului actual, filiala partidului se lafaie pe Bd. Cuza, in plin centru istoric al orasului. Situatia subliniaza evidentul: spre deosebire de biblioteca ultragiata, PSD nu are o functie sociala pentru Braila .
Cei care au raspuns chestionarului propus de "Obiectiv" reprezinta miezul tare al electoratului brailean. Sint interesati de impactul actiunilor de guvernamint asupra vietii lor, au acces la informatie, sint educati, inteligenti si doresc sa se faca auziti. Daca pesedistii braileni ar discuta cu deputatul-sociolog Alin Teodorescu, ar afla ca, desi nesemnificativi numeric, acestia au impact neasteptat in formarea si propagarea curentelor de opinie publica.
Ca raspuns la intrebarea lui Tudose, care isi justifica pasivitatea prin lipsa de expertiza, le sugerez atit lui, cit si social-democratilor braileni sa recurga la bun simt si, astfel, cel putin doua solutii le vor fi la indemina.
Fie aleg mintuirea individuala si, dupa ce au tot luat de la comunitate, decid ca a venit vremea sa ii mai si restituie, asa ca afaceristii prosperi din partid - inclusiv Bunea Stancu - vor sponsoriza cheltuielile de intretinere si imbunatatire pentru actualul sediu al bibliotecii. Fie aleg calea izbavirii colective si decid ca, daca e musai, sa mute biblioteca, pentru urmatorul deceniu, in sediul lor de pe Bd. Cuza, raminindu-le ca, intre timp, sa ridice nivelul ideologic al celor ce populeaza zona de linga fosta cantina a Liceului de Chimie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro