Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PSD Braila merge pe ideea intrarii la guvernare

Opozitia nu este o optiune demna de luat in calcul de catre PSD, decit in caz extrem - este opinia liderilor social-democrati braileni, care sint de parere ca scopul unui partid politic este de a ajunge la guvernare, cu atit mai mult atunci cind partidul respectiv a cistigat alegerile. Acesta este si mandatul cu care s-au dus reprezentantii Brailei la consultarea din capitala intre liderii centrali PSD, brailenii inclinind spre o alianta cu PDL, care ar asigura o majoritate confortabila, cu care sint sanse sporite sa se depaseasca perioada de criza economica globala. Presedintele executiv al PSD Braila, Aurel Simionescu, ne-a dat ieri detalii cu privire la punctul de vedere al colegilor sai: "A fost o discutie la nivelul conducerii partidului in legatura cu situatia negocierilor legate de guvernare. Liderii din teritoriu au spus, in general, ca doresc sa intre la guvernare, iar motivele invocate au fost mai multe, de la cel legat de faptul ca asta asteapta oamenii de la noi, de asta am luptat, pina la formula “primarii doresc sa fim la guvernare, pentru ca in felul acesta nu vor mai fi prejudiciati la impartirea resurselor, care, in perioada guvernarii PNL, au fost orientate in mod discretionar catre localitati care aveau primari PNL. Au fost doua sau trei voci nuantate, cele ale lui Marian Vanghelie si Radu Mazare, care au apreciat ca intrarea la guvernare nu este cea mai buna solutie, daca se face intr-o formula cu PDL, principala motivatie fiind pozitia presedintelui Traian Basescu, la apropiatele alegeri prezidentiale. Ca o parere pur personala, daca noi nu vom reusi o relationare cit de cit acceptabila din punct de vedere al programelor noastre, atunci probabil ca PSD-ul va ramine in opozitie, pentru ca partidul nostru nu e dispus la o cedare a armelor, pentru citeva posturi ministeriale, daca majoritatea nu se poate construi la modul extrem de serios. Eu, personal, cred ca ar fi preferabil fie un guvern de uniune nationala, la care sa participe toate formatiunile si atunci nu se mai pune problema cine pe cine asupreste, cine pe cine domina, fie un guvern tehnocrat, care sa aiba sustinerea parlamentara pe elemente tehnice, urmind ca dupa aceea, dupa ce trecem prin aceasta criza, sa revenim la asumarea raspunderii politice. Evident si guvernul de tehnocrati ar trebui sa aiba sustinerea tuturor partidelor din Parlament".

"Daca stam in opozitie, nu vom face nimic din ce ne-am propus"

Deputatul Mihai Tudose a fost si mai transant si a explicat ca, din punctul sau de vedere, PSD-ul nu are decit doua optiuni reale: "Ori cu PNL-ul, in opozitie, ori cu PDL-ul, la putere. Sansele ca presedintele Romaniei sa numeasca un premier PDL tind catre 100%, iar in ceea ce inseamna guvernarea tarii in viitor, este clar ca si presedintele are interesul sa aiba o guvernare confortabila in Parlament, in orice tip de formula care sa cuprinda PDL. Un guvern PDL-PNL este inacceptabil inclusiv pentru PDL-isti, dat fiind ca dupa ce s-au certat patru ani, nu mai pot lucra in continuare. Este evident ca se poate forta acum si o formula de guvernare monocolora sau monocolora cu dunguta, daca vreti, PDL-UDMR, dar va fi infernal de guvernat. Guvernul va trece, cu votul minoritatilor si al altor parlamentari “care vor sa asigure stabilitatea tarii”, dar dupa aceea, in conditiile in care ai aproape 55% opozitie, va fi cumplit de greu si va incepe nebunia. Nimeni nu vrea acest lucru si eu acord mari sanse unui guvern PDL-PSD. Ca toata lumea declara ca-si doreste primul ministru, este in regula, dar primul ministru, pina la urma, il numeste presedintele. Si pornind de la ratiunea oricarei formatiuni politice de a fi la guvernare, mai si cedezi ceva, iei in compensare altceva, pentru a-ti atinge scopurile. Daca stam in opozitie, nu vom face nimic din ce ne-am propus. Pe un tip de formula de guvernare, macar faci jumatate, mai compensezi ceva si tot e mai mult decit nimic".
Pe de alta parte, presedintele executiv al PSD Braila a precizat ca organizatia sa s-a situat in topul national, din punct de vedere al rezultatelor obtinute la alegeri, ceea ce este onorant: "Din punctul de vedere al organizatiei de la Braila, rezultatele obtinute sint bune, sintem pe locul II, intr-un top intocmit la nivel national. Daca am fi putut face mai mult, e complicat sa spunem, noi ne-am fi dorit sa mai luam inca un parlamentar, pe votul de peste 50%, dar asta este. Dupa Sarbatori, vom lua la mina organizatie cu organizatie, pentru ca in luna martie-aprilie trebuie sa avem adunari generale pentru dare de seama si alegeri la toate nivelurile, inclusiv la nivel judetean". La rindul sau, deputatul PSD Mihai Tudose a precizat ca, din punct de vedere al votului pentru Camera Deputatilor, PSD Braila s-a situat pe locul II, dupa Dolj si Vrancea, in topul national al organizatiilor PSD, iar din punct de vedere al votului la Senat, pe locul I pe tara.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii