Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Proxenetul «Calu» vrea să scape de puşcărie

condamnat la 12 ani închisoare pentru trafic de persoane şi proxenetism, în urmă cu mai bine de patru ani, Marinel Viorel Apostu, zis “Calu”, a formulat cerere pentru liberarea condiţionată • solicitarea a ajuns la Judecătoria Brăila, în luna noiembrie, însă prima instanţă a respins-o ca nefondată • a fost formulată contestaţie, iar cauza a ajuns la Tribunalul Brăila, urmând să se ia o decizie luna aceasta

 

Proxenet brăilean cu gânduri de libertate. Condamnat la 12 ani închisoare pentru proxenetism şi trafic de persoane, la începutul anului 2014, inculpatul  Marinel Viorel Apostu, zis “Calu”, a formulat cerere de liberare condiţionată. Solicitarea a fost înregistrată în data de 14 noiembrie la Judecătoria Brăila, iar la scurt timp instanţa a dat verdictul. Bărbatul nu a reuşit să scape din penitenciarul Brăila unde îşi execută pedeapsa privată de libertate. “Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de către petentul Apostu Marinel Viorel”, este soluţia pronunţată recent de Judecătoria Brăila.

Proxenetul a formulat contestaţie împotriva deciziei primei instanţe şi cauza a ajuns la Tribunalul Brăila, termenul de judecată fiind stabilit pentru data de 21 decembrie 2018. Rămâne de văzut dacă brăileanul condamnat îşi va recăpăta sau nu libertatea.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au reuşit să destructureze reţeaua infracţională coordonată de Marinel Apostu, zis “Calu”, în vârstă de 38 de ani, în anul 2011. Membrii reţelei de traficanţi de persoane, în frunte cu Apostu, care au trimis zeci de tinere “la produs” în Spania şi Italia au ajuns în spatele gratiilor.

Şeful grupării mai fusese arestat şi în Italia, pentru exploatarea prostituatelor.

După cum au stabilit anchetatorii, “Calu” a fost ajutat în comiterea infracţiunilor chiar de mama sa, Vasilica Vlaicu, de 61 de ani, care racola fetele şi i le oferea traficantului. Marinel Apostu le promitea tinerelor un loc de muncă în străinătate, apoi le silea să se prostitueze. DIICOT preciza că la data la care s-a reuşit desfiinţarea grupării infracţionale, Apostu obţinea bani din exploatarea a 18 tinere, care au fost ulterior audiate de procurori. Numai în perioada ianuarie 2003 - decembrie 2005, proxenetul brăilean a primit prin Western Union aproape 50.000 de euro şi peste 8.700 de dolari, prin 86 de transferuri efectuate din Spania şi Italia. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2001-2006, Marinel Apostu a racolat mai multe tinere în vederea practicării prostituţiei, înlesnindu-le deplasarea în Turcia, Spania şi Italia şi obţinând foloase materiale de pe urma exploatării lor. De cele mai multe ori, victimele erau ameninţate şi constrânse să se prostitueze. Au fost cazuri în care Apostu îi intimida şi îi agresa pe membrii familiilor fetelor trimise să practice prostituţia, ca să le convingă pe acestea să-şi retragă plângerile făcute la poliţie.

În anul 2005, proxenetul Marinel Apostu a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat Mihai Cristian Adam, Victoraş Voinea, Daniel Niculescu şi Lucian Stan Ciulei. Mama lui “Calu”, Vasilica Vlaicu, racola tinerele şi le convingea să plece în străinătate, ocupându-se, totodată, de cele necesare deplasării. Procurorii precizau că femeia căuta fete dispuse să se prostitueze, apoi fiul său le vedea pe internet şi îşi dădea acordul. Potrivit declaraţiilor martorilor audiaţi, Marinel Apostu era numit în Italia “Naşu” sau “Padrino” şi toţi membrii grupului infracţional îi ascultau ordinele. Mai mult, au existat cazuri în care fetele care se prostituau erau ameninţate cu moartea.

“Calu” a primit condamnarea definitivă în februarie 2014 la Curtea de Apel Galaţi. Instanţa a admis apelurile declarate de inculpaţii din dosar, respectiv Marinel Viorel Apostu, Lucian Stan Ciulei, Mihai Cristian Adam, Victoraş Voinea şi Vasilica Vlaicu, împotriva sentinţei din 25 iunie 2013, pronunţate de Tribunalul Brăila, pedepsele inculpaţilor fiind reduse. Trimis în judecată pentru trafic de persoane, proxenetism, trafic de minori şi constituire a unui grup infracţional organizat, Apostu a rămas să execute 12 ani închisoare, în loc de 15 ani de închisoare cât primise la prima instanţă. La rândul său, Stan Ciulei a primit pedeapsa de 6 ani şi 4 luni închisoare, în loc de 8 ani şi 4 luni, iar Adam a primit 4 ani închisoare, în loc de 6 ani. Voinea a rămas cu 6 ani închisoare (în loc de 8 ani), iar mama lui Apostu, Vasilica Vlaicu, a obţinut reducerea pedepsei de la 3 ani, la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere. Instanţa a dispus confiscarea în folosul statului a banilor obţinuţi prin comiterea de infracţiuni, în total 175.242 euro, 51.913 dolari şi 4.000 de lei.
Categorie articol: 

Comentarii