Mergi la conţinutul principal

Proteste cu vuvuzele și fără mască, în fața Prefecturii

Miercuri, pe 10 februarie, aproximativ 100 de polițiști și grefieri s-au bucurat de soarele de primăvară timpurie în fața Prefecturii Brăila, unde s-au agitat, au scandat și au suflat în vuvuzele peste o oră, țipând că sunt nemultumiți de măsurile luate de Guvern de a îngheța salariile în 2021. Ei, angajații la stat, care se bucură de tot felul de avantaje și salarii exorbitante, în comparație cu muritorii de rând care lucrează în mediul privat sau față de amărâții de pensionari care au muncit o viață, iar acum își drămuiesc pensia de la o lună la alta, împărțind-o între taxe, biruri către stat și medicamente, susțin că sunt nedreptățiți, amenință cu proteste și urlă în fața Prefecturii ca din gură de șarpe.

Bugetarii, care câștigă lunar un salariu între 5.000 și 10.000 lei, cei care plimbă câteva hârtii prin birouri și rup ușile instituțiilor de stat înainte de orele de închidere, dar care se pensionează înaintea părinților lor, protestează pentru o salarizare decentă și echitabilă. Echitabilă față de cine? Față de cei care au muncit peste 45 de ani și acum au o pensie de mizerie, dar sunt obligați să își plece capetele în fața ghișeelor lor pentru a-și plăti dările către stat? Salarizare echitabilă față de angajații din mediul privat, care nu au mai primit o majorare de salariu de ani de zile? Pentru ei nu există sloganul că nimeni nu este de neînlocuit?

Într-o perioadă în care întreaga omenire traversează vremuri de austeritate, bugetarii suflă în vuvuzele și fac glume despre creșterea prețurilor, fără masca de protecție și fără distanțare socială pe platoul din fața Prefecturii, iar jandarmii și polițiștii se distrează alături de ei! Ca de obicei, mă întreb retoric - doar celor din Poliție, din penitenciare, din administrația publică, asistență socială, grefă judiciară, sport și tineret, finanțe și control financiar, sau din alte instituții de stat le este greu?

Am înțeles că astfel de proteste declanșate de membri ai sindicatelor afiliate Federației Publisind vor continua până când celor care țipă fără jenă în vuvuzele li se va face dreptate și că astfel de manifestări se vor extinde în mai multe orașe, că sindicaliștii respectivi vor picheta Președinția României și sediul prefecturilor din mai multe județe.

Dar de ce nu spun acești protestatari și despre faptul că beneficiază de pensii speciale, de beneficii extrasalariale, de locuințe de serviciu etc?

Și, încă un aspect pe care eu, după o viață de muncă nu îl înțeleg - dacă acestor bugetari, care au locuri calde de muncă nu le convine salariul sau condițiile sunt sub nivelul așteptărilor lor, dacă se plâng că doar ei au nevoie de sporuri de praf, de calculator sau acordarea suplimentului de risc COVID-19, de ce nu își dau demisia și nu trec să lucreze în domeniul privat, acolo unde sunt nevoiți să accepte toate condițiile angajatorilor?

Este jenant să ceri astfel de sporuri, este jenant să soliciți tot felul de facilități, când milioane de copii din România se culcă seara flămânzi și nu au o tabletă pentru cursurile online. Este jenant să ieși la pensie la nici 50 de ani și apoi să lucrezi în funcții de conducere, când milioane de tineri nu au un loc de muncă, iar pensionarii abia se descurcă de la o lună la alta. Este jenant, dar ei, cei care s-au obișnuit să trăiască în lux, să beneficieze de concedii plătite din dările noastre, de pensii speciale sau de tot felul de alte facilități, nu știu decât să își ceară drepturile, să protesteze cu vuvuzele în fața autorităților, în timp ce alții muncesc până mor sau mor de foame în casă!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro